skincare routine stappen mannen

We weten allemaal dat het belangrijk is om onze huid goed te verzorgen. De meeste mannen weten ook wel welke skincare producten er beschikbaar zijn, zoals een gezichtsreiniger, scrub, moisturizer etc., maar wanneer moet je welk product nou precies gebruiken en in welke volgorde?

De skincare routine stappen zijn belangrijk om jouw huid goed te verzorgen. Een verkeerde skincare routine volgorde kan leiden tot huidproblemen of een minder effectieve verzorging. Ik zal eerst de skincare routine doorlopen voor je gezicht en daarna die voor de rest van je lichaam.

Ik ga niet heel uitgebreid in op de skincare producten zelf, want daar hebben we gelukkig aparte blog posts voor, dus klik op de oranje gekleurde woorden voor meer informatie.

Skincare routine stappen gezichtsverzorging

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat jouw huidtype is, want je moet wel de juiste skincare producten voor je huid hebben. Dat is al een belangrijke eerste stap. Vervolgens gebruik je de producten in de volgorde zoals hieronder:

Stap 1: Gezichtsreiniger (dagelijks: ochtend en avond)

Skincare routine stap gezichtsreinigerDeze had je wellicht wel verwacht als eerste in de skincare routine volgorde. Het is belangrijk om je gezicht te reinigen en de resterende producten aan te brengen op een schone huid. Op die manier blijft er geen vuil achter en kunnen de andere skincare producten goed hun werk doen.

Een gezichtsreiniger moet je minstens eenmaal per dag gebruiken, maar het liefst ook ’s avonds voor je naar bed gaat. Op die manier blijft je kussen schoon en heb je minder last van bacteriën die onzuiverheden kunnen veroorzaken.

Je hoeft wellicht niet meteen alle skincare producten te gebruiken die in deze post genoemd worden, maar een gezichtsreiniger kan je niet overslaan.

Stap 2: Gezichtsscrub (wekelijks: ochtend)

Een scrub is een extra diepe reiniging van je huid. Het is de tweede stap in een skincare routine, want doordat je huid als schoon is kan een scrub beter zijn werk doen met de exfoliërende ingrediënten. Het helpt om je poriën vrij te houden zodat dieperliggend vuil geen onzuiverheden veroorzaakt.

Bij een goede skincare routine, breng je een gezichtsscrub zo’n twee tot drie keer per week aan in de ochtend, na het gebruik van een gezichtsreiniger en voordat je gaat scheren. Gebruik het alleen in je ochtend skincare routine.

Stap 3: Gezichtstoner (dagelijks: ochtend en avond)

skincare routine stap gezichtstonerHet derde product in de gezichtsverzorging volgorde is de toner. Dit product wordt meestal aangebracht bij de T-zone. De T-zone is je voorhoofd en neus. Meestal zijn die iets vettiger en een toner helpt om overtollige olie te absorberen. Het is dus een vorm van extra reiniging in de skincare routine volgorde.

Vooral mannen met een vettige of onzuivere huid hebben baat bij een gezichtstoner. Deze breng je aan in de ochtend na je gezichtsreiniger of na je gezichtsscrub, afhankelijk of je die dag je huid exfolieërt of niet. Ook ’s avonds is het aan te raden om de toner mee te nemen in je routine.

 

Stap 4: Gezichtsmasker (wekelijks: ochtend)

skincare routine stap gezichtsmaskerNet zoals een gezichtsscrub is dit een product dat niet altijd hoeft te worden gebruikt in je skincare routine stappen. Het is een stap die je slechts één tot twee keer per week hoeft te gebruiken. Een gezichtsmasker heeft een reinigend en ook een verzorgend effect en daarom werkt het, het beste op een gereinigde huid.

Een mooi moment voor een gezichtsmasker is bijvoorbeeld zondagochtend. Eventueel heb je een drukke vrijdag- en zaterdagavond gehad en kan je gezicht wel wat verzorging gebruiken. Op een zondag heb je ook wat meer tijd om aandacht te besteden aan een goede gezichtsverzorgingsroutine.

Stap 5: Serum/olie of acne gerichte behandeling (dagelijks: ochtend en avond)

skincare routine stap serumAls je de juiste skincare routine stappen wilt volgen, dan komt een huidserum, olie of gerichte acne behandeling na het gebruik van een toner, of na een gezichtsmasker, wanneer je hebt gekozen om een masker te gebruiken.

Een serum is regelmatig een antioxidant rijk product om jouw huid te beschermen tegen vrije radicalen. Het bevat veel vitaminen, zoals vitamine C en helpt ook om donkere plekjes aan te pakken. Een olie heeft soortgelijke eigenschappen. Het is vooral een verzorgende stap in de gezichtsverzorging volgorde en niet zozeer een reinigende.

Wanneer je specifieke plekjes op je huid wilt aanpakken omdat je last hebt van acne, dan is dit de juiste stap in jouw skincare routine om dat te doen. Er zijn speciale acne treatment producten beschikbaar die je dan kan aanbrengen.

Een serum, olie of acne behandeling breng je aan zowel in de ochtend als avond, dus in beide skincare routine vind je deze producten terug.

Stap 6: Oogcrème (dagelijks: ochtend en avond)

skincare routine stap oogcremeIn een bepaalde mate is een oogcrème een soort verlengde van de serums en olies hierboven. Het is erop gericht om een ouder wordende huid te behandelen. Het pakt rimpels en fijne lijntjes aan voor een jonger uitziende huid. Het is speciaal gericht op de gevoelige huid direct onder je ogen en bij je jukbeenderen.

Vooral in een anti-aging routine is dit een hele belangrijke stap in jouw skincare routine volgorde. Zowel in je gezichtsverzorging routine in de ochtend als avond komt dit product voor. Een oogcrème zorgt er overdag voor dat je minder moe lijkt en laat je huid er energieker uitzien. 's Avonds helpt het erg goed om rimpels en fijne lijntjes te verminderen terwijl je slaapt.

Stap 7: Moisturizer (dagelijks: ochtend en avond)

skincare routine stap moisturizerWe zijn nu bij een van de laatste skincare routine stappen, namelijk de hydratatiefase. Een dagcrème of moisturizer is onmisbaar in elke gezichtsverzorgingsroutine. Na alle reinigende stappen moet de vochtbalans van je huid weer aangevuld worden en is een goede verzorging zeer belangrijk.

Een moisturizer is een overkoepelende term en dagcrèmes en gezichtscrèmes zijn voorbeelden van een moisturizer. Ook een nachtcrème is een moisturizer. In deze stap van je skincare volgorde draait het allemaal om hydratatie.

Je gebruik een moisturizer dus tweemaal per dag. In de ochtend sluit je af met een dagcrème en bij je gezichtsverzorging in de avond sluit je af met een nachtcrème. Bij een dagcrème kan je er ook voor kiezen om te gaan voor een product met SPF-bescherming en dan ben je helemaal klaar.

Stap 8: Zonnebrand (dagelijks: ochtend)

Mocht je bij stap 7 niet hebben gekozen voor een product met SPF-bescherming en het is een mooie lente of zomerdag, dan sluit je jouw perfecte skincare routine af met een zonnebrand. Een zonnebrand dient altijd de laatste stap te zijn om een goede bescherming te bieden. Daarom kan je er geen ander product overheen aanbrengen.

Een zonnebrand is dus een optionele skincare routine stap, maar wel heel belangrijk als de zon flink schijnt of je woont in een gebied met een hoge UV-straling.
Uiteraard breng je een zonnebrand alleen aan bij je gezichtsverzorging in de ochtend en niet voor het slapen gaan.

Skincare routine voor je lichaam

Ook de huid op de rest van je lichaam moet verzorgd worden en daar hoort ook een bepaalde skincare routine bij. Kan je niet gewoon dezelfde producten gebruiken voor de rest van je lichaam? Nee, in de meeste gevallen helaas niet, want de huid op de rest van je lichaam is dikker en heeft daardoor andere producten nodig voor een effectieve verzorging.

De skincare routine stappen voor de rest van je lichaam volgende dezelfde volgorde van reinigen, exfoliëren en hydrateren, maar er zijn gelukkig iets minder stappen.
Het is het makkelijkste om in de ochtend onder de douche te springen en deze huidverzorgingsroutine te doorlopen, maar wellicht douche je meestal ’s avonds of zelfs twee keer per dag als je vaak sport.

Stap 1: Douchegel (dagelijks: ochtend en/of avond)

Maak je huid nat en breng daarna een body wash aan om jezelf in te zepen. Dat is de reiniger voor je lichaamshuid en dient tijdens elke douchesessie te worden gebruikt voor een schone huid.
Een body wash kan je dagelijks gebruiken, maar het liefst wel met een bodylotion.

Stap 2: Body scrub (wekelijks: ochtend of avond)

Net zoals je gezicht moet ook de rest van je lichaam een paar keer per week gescrubd worden zodat je geen last krijgt van puistjes op je rug of elders. Een body scrub is goed om zo’n twee tot drie keer per week te gebruiken in een goede skincare routine.

Het is niet aan te raden om een body scrub twee keer op eenzelfde dag te gebruiken. Dat droogt je huid uit en kan je huid gevoelig maken.

Stap 3: Bodylotion/moisturizer (dagelijks: ochtend en/of avond)

Wanneer je je lichaam goed gereinigd hebt, dan is het tijd voor hydratatie. In een goede skincare routine voor je lichaam gebruik je altijd een bodylotion na het douchen. Dan voelt je huid niet zo trekkerig en droog aan.

Een bodylotion is een goed skincare product om de vochtbalans weer te herstellen en het helpt ook tegen jeuk. Vaak is jeuk een teken van een droge of gevoelige huid, dus gebruik na het douchen altijd een bodylotion of body moisturizer op je afgedroogde huid. Vooral na het exfoliëren of scheren.

Stap 4: Handcrème en voetencrème (dagelijks: ochtend en/of avond)

En de laatste stap in een goede skincare routine voor mannen is een handcrème of voetencrème. Vaak hebben je handen en voeten wel wat extra aandacht nodig. Je handen zijn altijd blootgesteld aan de elementen en je voeten moeten elke dag je lichaamsgewicht dragen.

Daarom kunnen je handen en voeten soms wat droog aanvoelen. Repareer jouw handen en voeten met een goede verzorgende crème en dan zit jouw lichaamsverzorgingsroutine erop en ben je klaar om de dag te beginnen!

Conclusie

Het kan me voorstellen dat het nu een beetje duizelt, want een volledige skincare routine bevat heel veel stappen. En niet alle skincare routine stappen hoeven altijd uitgevoerd te worden, maar ze dienen wel in de juiste volgorde te gebeuren, dus kort samengevat:

Volgorde gezichtsverzorging ochtend:

Gezichtsreiniger --> Gezichtsscrub (2-3 keer p.w.) --> gezichtstoner --> gezichtsmasker (1-2 keer p.w.) --> gezichtsserum/olie/acne behandeling --> oogcrème --> dagcrème --> zonnebrand (als dagcrème geen SPF bevat).

Volgorde gezichtsverzorging avond:

Gezichtsreiniger --> gezichtstoner --> gezichtsserum/olie/acne behandeling --> oogcrème --> nachtcrème.

Volgorde gezichtsverzorging bij scheren:

Gezichtsreiniger --> gezichtsscrub (2-3 keer p.w.)  --> scheerzeep/scheercrème --> aftershave balsem --> oogcrème --> dagcrème --> zonnebrand (als dagcrème geen SPF bevat).

Volgorde lichaamsverzorging:

Douchegel --> body scrub (2-3 keer p.w.) --> bodylotion --> handcrème/voetencrème

Bij deze skincare routine stappen is jouw huid het meest gebaat. Je kan een klein beetje experimenteren afhankelijk van je huidtype.

Een gevoelige of droge huid heeft niet elke dag een toner nodig bijvoorbeeld en bij een vette huid kan je besluiten om alleen een dagcrème óf aftershave balsem te gebruiken op scheerdagen, in plaats van allebei. Dat zijn een paar voorbeelden van aanpassingen.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste huidverzorging, haarverzorging en baardverzorging!