Onzuivere huid man

Veel mannen hebben tijdelijk of langer last van een onzuivere of slechte huid. Over het algemeen komt een onzuiver gezicht vaker voor bij mannen, in vergelijking met vrouwen, omdat mannen een dikkere huid hebben met grotere poriën en meer talgaanmaak.

Wat is een onzuivere huid precies?

Sommige mannen zeggen wel eens dat ze een slechte huid hebben of een vettige huid, maar wat houdt dat precies in? Met een slechte huid bedoelen de meeste mensen een onzuivere huid. Een vettige huid is niet per se een slechte huid, maar zou, indien niet goed verzorgt, wel kunnen leiden tot een onzuivere huid.

Bij een onzuivere gezichtshuidtype heb je last van zwarte puntjes of puistjes met een witte kop. Dit is het gevolg van verstopte poriën. Je poriën kunnen verstopt raken door overtollig talg, de natuurlijke olie die jouw huid soepel houdt, dode huidcellen en vuil.

Wanneer de poriën niet goed worden gereinigd, dan kan de huid gaan ontsteken en leiden tot mee-eters of puistjes. Dat wordt vaak bedoeld met een slechte of onzuivere huid. Wanneer het zeer hardnekkig is, dan spreken we ook wel van acne.

Oorzaken van een onzuivere huid

Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor een onzuivere huid, maar gelukkig is er in veel gevallen wel wat aan te doen als je er beter op gaat letten. En de genetische component kunnen we niet vergeten natuurlijk. Sommige mannen hebbben helaas meer aanleg voor een onzuivere huid in vergelijking met anderen.

Stress

Te veel stress is niet goed voor je huid. Het stresshormoon cortisol bevordert de aanmaak van talg en dan raken je poriën eerder verstopt, waardoor onzuiverheden makkelijker optreden. Ook andere hormonen kunnen leiden tot een onzuivere huid.

Voeding

Een andere hele belangrijke factor bij een onzuivere gezichtshuid, is voeding. Je bent wat je eet is een veelvuldig gehoorde uitspraak en is voor je huid zeker waar. Te veel verzadigde vetten of suikerrijk eten, zorgt ook voor een aanmaak van bepaalde hormonen en kan dus leiden tot verstopt poriën.

In veel gevallen is het vaak een kettingreactie van zaken die leiden tot een slechte of onzuivere huid.

Verkeerde huidverzorgingsroutine

Wanneer je een vettige huid of een onzuivere huid hebt, dan is een goede huidverzorgingsroutine extra belangrijk. Iets wat we veel terugzien is dat mannen met dit huidtype hun huid te veel uitdrogen. Dit gebeurt als je te vaak je gezicht wast, producten met te veel chemicaliën gebruikt of nooit je huid hydrateert na het reinigen.

Wanneer je huid te droog is, dan gaat het overcompenseren en juist extra veel talg aanmaken om jouw gezichtshuid te hydrateren. Dat leidt dan weer tot een ophoping in de poriën met mee-eters en puistjes tot gevolg.

Straks meer over huidverzorgingsproducten die je juist wel moet gebruiken als je last hebt van een onzuivere huid.

Wat kan je dan beter wel doen als je van een onzuivere huid af wilt komen?

Behalve de bovengenoemde zaken niet doen, zijn er ook dingen die je juist wel moet doen. Sommige zullen een open deur zijn, maar het is toch handig om ze even te benoemen als je graag minder last wilt hebben van een onzuivere huid als man.

Water drinken

Bij een gezond leven en ook een gezonde huid, hoort genoeg water. Water zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft en dat gezonde voeddingstoffen gemakkelijker door je lichaam worden vervoerd. Het houdt de spijsvertering op gang en helpt ook om te ontgiften. Veel water drinken is dus een belangrijk eerste stap om van je onzuivere huid af te komen.

Genoeg slaap

Slapen is heel belangrijk voor je brein, maar ook voor je huid. Je huid is het grootste orgaan en rust en slaap zorgen ervoor dat je huid kan herstellen, bijvoorbeeld na blootstelling aan de elementen. Wellicht heb je wel eens gemerkt dat bij minder slaap je sneller last krijgt van een onzuivere huid. Dat leidt ook deels weer terug naar bepaalde (stress)hormonen.

Hygiëne

In dit geval bedoel ik het frequent vervangen van je handdoeken, washandjes, lakens en kussenslopen. Dit zijn allemaal dingen die je vaak gebruikt en dan kunnen er snel bacteriën inkomen of dode huidcellen in ophopen. Vervang ze dus regelmatig, want anders ben je je gezicht aan het droogdeppen met een oude handdoek en komt je onzuivere huid gewoon weer terug.

Voeding/beweging

Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en regelmatig beweegt. Op die manier krijg je de juiste voeddingstoffen binnen en kan je bepaalde toxines ook uitzweten. Op die manier heb je een gezonde doorstroming en krijg je minder snel van een onzuivere huid.

Producten met antioxidanten zijn goed voor je huid en beschermen je huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen bijdragen aan onzuiverheden en worden ook wel gelinkt aan kanker. Vrije radicalen ontstaan door luchtvervuiling en UV-straling, maar ook door roken, stress, alcohol en dergelijke.

De juiste huidproducten voor een onzuivere huid

Juist wanneer je als man last hebt van een slechte of onzuivere huid, is het belangrijk om de juiste en goede huidverzorgingsproducten te gebruiken. De juiste producten zijn belangrijk, maar ook het correcte gebruik draagt bij aan een gezondere huid.

Face wash of gezichtsreiniger

Een goede face wash is onmisbaar als je last hebt van verstopte poriën, want je wilt je huid grondig reinigen. Een diepe reiniging is belangrijk, dus probeer een gezichtsreiniger te vinden die zink of salicylzuur bevat om diep door te dringen in je poriën.

Dat is de eerste stap van een goede gezichtsverzorgingsroutine voor mannen met een onzuivere huid. Gebruik een face wash zowel ‘s ochtend als voor het slapen gaan.

Gezichtsreinigers in de shop

Scrubs en maskers

Een gezichtsscrub of een masker zijn vormen van een diepere reiniging en meestal is 1 tot 3 keer per week wel genoeg, want je wilt je huid niet uitdrogen. Een scrub helpt om jouw huid te exfoliëren waardoor de kans op ophoping van talg en vuil in de poriën wordt verkleind. Die ophoping is de belangrijkste reden waarom mannen een slechte of onzuivere huid hebben.

Een masker laat je even op je gezicht zitten en kan daardoor langere tijd belangrijke voeddingstoffen afgeven en zorgen voor een diepe reiniging. Het is belangrijk om je poriën volledig vrij te maken van vuil, want als er wat achterblijft, dan kan dit nog steeds leiden tot ontstekinkjes en onzuiverheden.

Gezichtsscrub in de shop

Moisturizers

Na het reinigen van je huid is het echt aan te raden om altijd een goede moisturizer aan te brengen, zodat je huid weer goed gehydrateerd wordt. Doe je dat niet en voelt je huid trekkerig aan na het reinigen, dan gaat je huid overcompenseren en maakt het te veel talg aan en ben je terug bij af.

Er zijn goede oil free moisturizers die erop zijn gericht om jouw huid te hydrateren, maar voorkomen dat je huid te vettig of onzuiver wordt. Een moisturizer breng je aan na het reinigen zowel in de ochtend als ’s avonds, hetzelfde dus als bij de face wash.

Moisturizers in de shop

Conclusie

Een onzuivere huid is vervelend, maar met een klein omslag is het drastisch te verminderen. Ten eerste is het belangrijk om gezond te leven, dus niet roken, niet te veel alcohol, genoeg beweging en gezonde voeding. Dat helpt niet alleen een onzuivere of slechte huid, maar eigenlijk voor alles.

Wanneer je dat doet, dan weet je ook zeker dat de onzuiverheden niet het gevolg zijn van je eigen gedrag. Genoeg water drinken en slaap horen daar ook bij.

Daarnaast is het erg belangrijk om heel goed voor je huid te zorgen met de juiste reinigings- én hydrateringsproducten. Die balans is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huid schoon blijft, gehydrateerd blijft en niet opeens te veel of te weinig talg gaat aanmaken.

Hopelijk hebben de tips geholpen en ben je binnen enkele weken van je onzuivere huid af!

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste huidverzorging, kapsels en meer. In onze Moquer shop vindt je daarnaast meer dan 900 producten om jouw te helpen met jouw beste look!