How to get rid of acne for men

Wat kunnen mannen doen tegen acne?

This blog post is also available in: Engels

Acne kennen we bijna allemaal wel vanuit onze puberteit, maar er zijn ook mannen die op latere leeftijd nog steeds worstelen met acne vulgaris, de medische term voor puistjes. In deze blog post ga ik in op wat acne veroorzaakt en wat je zelf kan doen om het te verminderen.

Wat is acne?

Acne is eigenlijk een ontsteking van de talgklierfollikels. Wanneer je huid teveel talg of huidsmeer aanmaakt, en deze niet meer zijn weg naar buiten kan vinden, dan raakt de porie verstopt en kun je een ontsteking krijgen.

Wanneer je kleine ontstekingen hebt met een zwart puntje erop, dan noemen wij deze meestal mee-eters in de volksmond. En dan zijn er de puistjes met een witte kop die vaak iets dieper in de huid liggen.

Waardoor wordt acne veroorzaakt?

Er zijn veel oorzaken hoe acne kan ontstaan en in veel van deze gevallen kan je er niet zoveel aan doen.

Erfelijkheid

Ten eerste is het genetisch bepaald. Als jij familieleden hebt die ook gevoelig waren voor acne, dan kan jij er ook meer dan gemiddeld last van krijgen. De samenstelling van jouw huid is genetisch bepaald en geeft dan ook dezelfde problemen.

Hormonale schommelingen

Hormonale factoren spelen ook een rol bij het ontwikkelen van acne. Dat is waarom veel jongens (en meisjes) er last van krijgen in de pubertijd. De talgklieren worden groter en de samenstelling van het talg verandert.

Hormonale veranderingen kunnen ook veroorzaakt worden door medicatie, zoals steroïden en medicatie die je testosteron verhoogt.

Veel stress

Stress en het drukken op puistjes veroorzaken niet zozeer acne, maar verergeren het wel. Stress slaat op het lichaam en kan je acne dan verergeren.

Hetzelfde geldt voor het proberen uit te knijpen van puistjes, want op deze manier verspreid je de bacteriën die acne veroorzaken.

Voeding

Een laatste oorzaak is voeding. Er gaan veel fabels rond over voeding en acne, maar er is wel degelijk een verband tussen bepaalde voeding en het krijgen van acne. Koolhydraatrijke voeding met snelle suikers en zuivelproducten kunnen puistjes en mee-eters veroorzaken.

Enkele mythes over de oorzaken van acne

Aangezien er veel fabels in de rondte gaan over acne, zal ik hieronder even snel een paar mythes ontkrachten. In veel gevallen zijn deze beweringen onjuist of al onderuit gehaald door recenter onderzoek.

1. Slechte hygiëne

Acne wordt niet veroorzaakt door een slechte hygiëne. Teveel reiniging en daardoor uitdroging van je huid kan juist acne veroorzaken. Je huid gaat dan het gebrek aan olie compenseren en teveel talg aanmaken, wat weer kan leiden tot verstoppingen en ontstekingen.

2. Vet voedsel, chocolade en fastfood:

Er is niet of nauwelijks een correlatie tussen dit voedsel en acne.

3. Teveel huidproducten of make-up gebruiken:

Vooral als je vetvrije huidproducten gebruikt en voldoende je huid reinigt, dan dragen huidproducten niet bij aan acne.

Wat kan je zelf doen tegen acne?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen tegen acne. Zoals je al gelezen hebt, helpt het om stress zoveel mogelijk te verminderen, want dit maakt de acne alleen maar erger.

Daarnaast is het ook belangrijk om snelle koolhydraten te laten staan en niet teveel zuivel binnen te krijgen. Zorg dus voor een gezond en voedingsrijk eetpatroon.

Ook zijn er verschillende huidproducten om acne te bestrijden. Bepaalde ingrediënten hebben bewezen dat ze acne verminderen en ontstekingen van je huid helpen voorkomen. Gebruik dus een face wash of gezichtsreiniger met een van deze ingrediënten en een niet-vettige moisturizer na afloop.

Ingrediënten tegen acne

Benzoylperoxide

Dit ingrediënt is waarschijnlijk het meest effectieve ingrediënt tegen acne en is vrij verkrijgbaar in Nederland. Dit ingrediënt doodt de bacteriën die acne veroorzaken en remt de talg productie om verstoppingen van de poriën te voorkomen.

Salicylzuur:

Billy Jealousy Bar None Salicylic Acid Face WashDit zuur heeft een ontstekingsremmende werking en werkt ook goed om jouw huid te exfoliëren. Op die manier raken je poriën minder snel verstopt.

Een mooi voorbeeld van een face wash met salicylzuur is de Billy Jealousy Bar None Salicylic Acid Face Wash. Deze gezichtsreiniger bevat ook vitamine A en menthol om jouw huid te kalmeren.

Jack Black Deep Dive Glycolic Facial CleanserKlei:

Een natuurlijke klei, zoals kaolin, kan onzuiverheden uit je huid trekken. Dit ingrediënt wordt ook gebruikt om overtollige olie te absorberen uit je haar en dat werkt hetzelfde op je huid.

Een mooi product dat kaolin bevat en goed zijn werk doet voor mannen met een vettige huid, is de Jack Black Deep Dive Glycolic Facial Cleanser. Deze face wash zorgt ervoor dat je huid niet verstopt raakt door de dode huidcellen te verwijderen.

Alpha hydroxyzuur:

Baxter of California Clay Mask AHADit zuur helpt om dode huidcellen los te weken van de toplaag van je huid. Dode huidcellen veroorzaken verstopte poriën en deze zorgen op hun beurt weer voor puistjes en acne.

De Baxter of California Clay Mask AHA is een exfoliant voor mannen om te helpen om deze dode huidcellen te verwijderen. Ook helpt dit gezichtsmasker om mee-eters te verwijderen.

Tea tree olie:

Dit ingrediënt wordt ook vaak genoemd wanneer het om het bestrijden van acne gaat. Deze olie is een antioxidant die tegen vrije radicalen beschermt en verzachtende eigenschappen heeft, maar in de meeste huidproducten zit niet genoeg tea tree olie om effectief te zijn. Het is wel een mooie aanvulling op effectievere ingrediënten.

Dagelijkse skincare routine voor mannen met acne

Ondanks acne, is het wel belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te hebben. In onze Moquer shop hebben we een geweldig Amerikaans merk met huidverzorgingsproducten voor mannen. Dit merk heet Brickell Men’s Products en hun assortiment bevat meerdere producten tegen acne.

Stap 1: reiniging

Brickell Acne Controlling Face WashAls eerste begin je met de Brickell Men’s Acne Controlling Face Wash. Breng een beetje aan op je vochtige handen om de formule te laten schuimen. Masseer het vervolgens zachtjes op je vochtige gezicht. Spoel je gezicht daarna af met koud water.

Stap 2: hydratatie

Brickell Acne Controlling Face Moisturizer TreatmentNa het reinigen van je huid is het altijd belangrijk om te zorgen voor goede hydratatie. Je huid uitdrogen werkt averechts als je acne wilt verminderen.

Breng dus de Brickell Men’s Acne Controlling Face Moisturizer Treatment aan op je droge huid na het gebruik van de bovenstaande face wash. Het beste is om deze behandeling in de ochtend en voor het slapen gaan aan te brengen.

Stap 3: verzorging

Brickell Scar CreamAls je last hebt van kleine littekentjes vanwege de acne, dan kan dit product helpen om deze te verminderen en minder zichtbaar te maken.

De Brickell Men’s Clearing Scar Cream bevat antioxidanten en vitamine C om jouw huid te verzorgen. Breng dit product eenmaal per dag aan voordat je naar bed gaat.

Deze routine tegen acne zal na verloop van tijd je acne verminderen. De beste resultaten zullen zichtbaar zijn na een week of twee. De producten hebben altijd even de tijd nodig om hun werk goed te doen.

Conclusie

Acne is een veelvoorkomend probleem en veel oorzaken liggen buiten onze eigen invloedsfeer. Proberen om stress te verminderen en gezond te eten is de beste gedragsverandering om minder last te krijgen van acne. Er zijn veel fabeltjes rondom acne, dus laat je ook zeker niet gek maken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig wel veel producten voor mannen om acne aan te pakken. Het belangrijkste is dat deze producten glycolzuur, salicylzuur of benzoylperoxide bevatten, want deze ingrediënten zijn het effectiefst.

Gebruik natuurlijke en kwalitatieve producten, want deze bevatten minder of helemaal geen chemicaliën die slecht kunnen zijn voor jouw huid. In deze blog post hebben we een aantal mooie voorbeelden genoemd die je kan vinden in onze Moquer shop!

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste kapsels, baarden en huidverzorging.