moisturizer voor mannen

Moisturizer is een crème die ervoor zorgt dat je huid een goede vochtbalans heeft. Door de invloed van zeep, de zon en de stoffen in de lucht kan je huid uitgedroogd en vermoeid raken. Dit is te herkennen aan droge, ruwe(re) plekken op je huid en in ernstige gevallen huidschilfers. Zelfs wallen kunnen soms veroorzaakt worden doordat je huid te weinig vocht heeft. Het drinken van voldoende water is natuurlijk belangrijk, maar kan dit probleem niet altijd oplossen.

Een gezonde huid is niet alleen fijn voor je uiterlijk. De huid is ook een belangrijk orgaan voor de bescherming van je lichaam. Je immuunsysteem zou veel harder moeten werken als je huid er niet was (uiteraard), of als die beschadigd is.

Daarom is het aanbrengen van een moisturizer op je huid meer dan alleen een zaak van er goed uitzien, het is ook een zaak van je goed en gezond voelen.

Wat is een moisturizer?

Een moisturizer, of vochtinbrengende crème, zorgt ervoor dat je huid weer gezond en vitaal aanvoelt en zelfs ietsje weerbaarder wordt voor de invloed van de zon en stoffen in de lucht (niet voor de invloed van zeep).

Je kunt een moisturizer het beste ’s ochtends na het douchen of wassen van je gezicht aanbrengen om de invloed van zeep direct teniet te doen. Misschien merk je na het douchen wel dat je gezichtshuid wat strakker op je hoofd lijkt te zitten en meer trekt. Door de moisturizer gaat dit nare gevoel sneller weg.

Om helemaal goed voor je huid bezig te zijn, is het handig om tijdens het douchen een speciaal hiervoor gemaakte gezichtsreiniger te gebruiken, dit is zeep speciaal voor je gezicht.

Deze kun je ’s avonds ook gebruiken om de fijnstof die tijdens de dag op je gezicht is gekomen en het talg (bron van pukkels) dat je huid afscheidt eraf te halen en om vervolgens weer moisturizer op je gezicht aan te brengen om je huid ’s nachts te helpen herstellen van de invloeden van de dag. Wanneer je anti-aging crèmes wilt gebruiken, dan werken deze ook het beste wanneer je deze aanbrengt voor het slapen gaan.

Je hebt ook moisturizers voor je hele lichaam, die zijn handig als je merkt dat je over je hele lichaam een droge huid hebt. Deze bodylotions zijn het beste te gebruiken na het douchen.

Misschien denk je dat het gebruik van een moisturizer niet veel uitmaakt, maar je kunt het verschil van mannen die wel of geen moisturizer gebruiken duidelijk zien.

Gebruik je wel moisturizer dan:

 • Zie je er uitgeruster uit (ook al ben je net zo moe als die andere man);
 • Krijg je minder snel van die diepe mannelijke rimpels op je voorhoofd;
 • Heb je minder last van huidproblemen;
 • Heb je minder last van jeuk door schilfers in je baard;
 • Zie je er als je 50 bent uit als een man van +-37 jaar.

Gebruik je geen moisturizer dan:

 • Kunnen mensen zien hoe moe je bent;
 • Heb je sneller last van die diepe mannelijke groeven op je voorhoofd;
 • Heb je meer last van huidproblemen;
 • Krijg je sneller last van jeuk door schilfers in je baard;
 • Kun je er ouder uitzien dan je bent (zeker als je ook rookt).

Uit onderzoek blijkt dat vooral blanke mannen sneller ouderdomstrekken in het gezicht krijgen. Dit kan wel 10 tot 20 jaar schelen vergeleken met mannen die een andere huidskleur hebben. Mannen van mediterrane en Aziatische afkomst hebben daarna sneller last van ouderdom in het gezicht en mannen met een zwarte huid hebben geluk, want daar gaat het nog minder snel.[1].

Voor blanke mannen kan het daarom handig zijn om een moisturizer met UV-bescherming aan te schaffen. Dit is te herkennen aan de afkorting SPF (Sun Protection Factor) met een cijfer. Meestal is SPF 20 of 25 aan te raden als je een blekere huid hebt.

Maar ook als je een huid hebt die er niet snel oud uitziet kan moisturizer fijn zijn, al is het alleen maar om andere huidproblemen en dat trekkerige gevoel te voorkomen.

Moisturizer voor het gezicht

Er zijn verschillende soorten moisturizer voor het gezicht, welke je moet gebruiken hangt af van je huidtype.

Huidtypes voor Mannen

Je hebt kort door de bocht vier soorten huidtypes namelijk:

 • Normale huid;
 • Vette huid;
 • Gemengde huid;
 • Droge/gevoelige huid

Bij een gemengde huid heb je vaak een vette T-zone en drogere wangen. Dit betekent dat je meer talg, of vettigheid, hebt rond je wenkbrauwen, neus en op je kin en dat je wangen droog zijn.

Op de verpakking van de moisturizer staat vaak voor welk huidtype hij bedoeld is, meestal in het Engels. Dus dan let je op dry skin, normal skin, oily skin, combination skin of sensitive skin.

Wanneer je een droge huid hebt, heb je vaak last van irritatie, voelt je huid een beetje ruw aan en kun je ook last hebben van roodheid. Let op, heb je veel rode plekken rond je haarlijn? Dan kan dit ook een signaal zijn van ernstig vitamine D tekort.

Heb je last van een vette huid? Dan kunnen sommige producten je huid juist te veel uitdrogen, waardoor je nog meer talg zult aanmaken. Het is dus belangrijk om iets te vinden wat de vettigheid tegengaat, maar ook weer niet te veel.

Meestal krijg je voor een normale of gemengde huid dezelfde moisturizer.

Populairste moisturizers voor mannen

Baxter of California Oil Free Moisturizer Brickell Men's Products Daily Essential Face Moisturizer Jack Black Double Duty Face Moisturizer SPF 20

Klik hier voor alle moisturizers op Moquer.

Moisturizer voor het lichaam

Niet alleen het gezicht kan baat hebben bij een moisturizer of vochtinbrengende crème. Het kan ook fijn zijn voor het hele lichaam (en je kunt je partner vragen het bij je op te smeren, waardoor je ook nog een fijne massage krijgt: win-win). In dat geval spreek je meestal van een bodylotion in plaats van moisturizer.

Misschien merk je het zelf nu ook nu het herfst wordt dat je huid reageert op de weersverandering. Veel mensen krijgen in de winter last van een drogere huid, bijvoorbeeld rond de polsen. Dit komt doordat huizen in de winter droger worden, doordat de verwarming het water verdampt.

In dat geval kan een bodylotion of handcrème van pas komen.

Nu heb je als man wel het probleem dat je niet zomaar de bodylotion van je vriendin kunt gebruiken, want de mannenhuid is dikker en er is een groot risico dat je naar bloemetjes gaat ruiken. Dus hoe vind je nu een moisturizer voor je lichaam die ervoor zorgt dat je geen last hebt van jeuk en plakkerigheid?

In dat geval kun je in de shop de bodylotions voor mannen bekijken en de reviews van gebruikers. In de meeste gevallen staat ook aangegeven welke geur ze hebben. Hieronder alvast de populairste bodylotions op de website.

Populairste bodylotions voor mannen

Baxter of California Hydro Salve Body Lotion Billy Jealousy Sake Bomb Body Moisturizer Brickell Men's Deep Moisture Body Lotion

Moisturizer voor gezicht en lichaam

De gezichtshuid is vaak toch even wat dunner en gevoeliger dan de huid op de rest van je lichaam. Daarom kan het toch handiger zijn om voor je gezicht en de rest van het lichaam een aparte moisturizer te gebruiken. Natuurlijk dient gemakt de mens, maar soms heb je net even wat meer nodig op de rest van je lichaam, want de huid is daar dikker.

In dat geval is het zeker aan te raden om een bodylotion te gebruiken na het douchen, zodat je hele lichaam weer zacht en gehydrateerd aanvoelt.

Meer weten? Wordt lid van onze Facebook groep om ervaringen van andere mannen te zien en je eigen ervaringen te delen.

[1] https://journals.lww.com/dermatologicsurgery/Abstract/2017/11002/Signs_of_Facial_Aging_in_Men_in_a_Diverse,.17.aspx