Welk huidtype heb ik?

Welke huidtype heb ik?

This blog post is also available in: Engels

Tegenwoordig zijn er heel veel huidverzorgingsproducten op de markt. Ook voor mannen komen er nog regelmatig nieuwe producten en merken bij. Maar niet elk gezichtsverzorgingsproduct is geschikt voor iedereen. Het hangt namelijk af van je huid type. Een veelvoorkomende vraag is dan ook: Welk huidtype heb ik?

Als je eenmaal weet wat je huidtype is, dan is natuurlijk de vraag hoe je deze het beste behandelt om tot de beste resultaten te komen. De mannenhuid is anders dan de vrouwenhuid, dus je kan niet zomaar de producten van je vriendin of vrouw gebruiken.

Over het algemeen is de mannenhuid zo’n 20 procent dikker en bevat het meer collageen. Dat laatste is mooi meegenomen, want je huid ziet er daardoor strakker uit en wordt minder snel rimpelig.

Mannen hebben ook grotere poriën en dat zorgt vaak voor meer olieproductie in vergelijking met vrouwen.

Hoe kom je er nou achter welk huidtype je precies hebt? Er zijn daarvoor enkele methodes die je een idee kunnen geven.

Methodes om je huidtype te achterhalen

Er zijn eigenlijk twee manieren om te achterhalen wat je huidtype is. Beide methodes kan je eenvoudig zelf thuis doen, maar voor de tweede methode zal je wellicht even naar de drogist moeten.

Face wash methode

De eerste methodes is om je huid te wassen met een milde gezichtsreiniger. Daarna dep je je huid droog en breng je geen enkele product aan, dus ook geen moisturizer. Een half uur later ga je dan goed kijken naar je huid.

Is een groot gedeelte van je gezicht gaan glimmen? Dan heb je waarschijnlijk een vettig huidtype.

Hebben alleen je voorhoofd en neus een glanzend laagje, dan heb je een gecombineerde huid. Dat houdt in dat sommige delen vettig zijn en andere normaal of droog.

Wanneer je eigenlijk niks bijzonders zit en je huid ook niet droog aanvoelt, dan heb je een normaal huidtype.

Voelt je huid droog aan en zie je ook wat huidschilfers, dan heb je een droog huidtype.

Blotting paper methode

Indien je op zoekt bent naar een iets zorgvuldigere methode, dan kan je gebruikmaken van blotting paper of matterende doekjes. Die kan je bij de meeste drogisterijen wel vinden.

Zo’n doekje of papiertje druk je dan op verschillende plekken op je gezicht om erachter te komen wat voor huidtype je hebt.

Ook hier kijk je weer naar hoeveel olie je ziet op het papiertje om erachter te komen wat jouw huidtype is.

Welke huidverzorgingsproducten zijn geschikt voor mijn huidtype?

Wanneer je weet welk huidtype je hebt, dan kan je gaan kijken naar de juiste producten voor dat huidtype. Hieronder zal ik kort elk huidtype even toelichten en hoe je deze het beste kunt verzorgen, met de nodige links naar andere nuttige blog artikelen van de Moquer blog.

Vettig huidtype

Vettig huidtype
Vettig huidtype

Mannen met een vettig huidtype hebben vaak last van teveel olie. De overtollige talgproductie kan resulteren in acne of puistjes omdat het je poriën kan verstoppen. Het is dus zaak om goede reinigingsproducten te gebruiken.

Een face wash is aan te raden om dagelijks te gebruiken en een scrub bijvoorbeeld 2-3 keer per week en een kleimasker zo’n 1-2 keer per week. In het geval van moisturizers kan je het beste gaan voor oil free moisturizers.

Een vettig huidtype is meestal niet heel gevoelig, dus je kan gemakkelijker kiezen voor producten met een diepere reiniging, zoals huidverzorgingsproducten met retinol, BHA/AHA, benzoylperoxide of zink.

Ga niet overdreven je huid reinigen en wassen om van de overtollige olie af te komen, want dan maak je je huid te droog en dan gaat je huid juist extra talg aanmaken ter compensatie. En dat kan weer acne veroorzaken.

Normaal huidtype

Normaal huidtype
Normaal huidtype

Heb je een normaal huidtype, dan heb je toch wel geluk. Je hoeft dan minder stappen te ondernemen om een mooie huid te hebben.

Een goede face wash en een moisturizer zijn genoeg om je huid mooi te houden. Naarmate je ouder wordt kan je huid wellicht iets droger worden, dus gebruik wel regelmatig zonnebrandcrème als je bijvoorbeeld gaat zonnen.

Er zijn uiteraard anti-aging moisturizers om die beginnende lijntjes en rimpels aan te pakken wanneer dat een rol gaat spelen.

Gecombineerd huidtype

Gecombineerd huidtype
Gecombineerd huidtype

Ik kan het niet mooier maken dan het is, want een gecombineerde huid is geen gemakkelijk huidtype. Dat komt omdat je voorhoofd en neus een vettig huidtype hebben, de zogenaamde T-zone, maar de rest van je gezicht een normaal of droog huidtype hebben.

Voor de beste verzorging kan het dan zijn dat je verschillende producten nodig hebt om de beste verzorging te krijgen. Voor je voorhoofd en neus zal je dan het regiment moeten volgen zoals beschreven bij een vettig huidtype.

Voor het resterende gedeelte van je gezicht kan je de routine volgen voor een normale of droge huid, afhankelijk van je huidtype.

Een gezichtstoner is een goed product om de olieproductie van je huid meer in balans te krijgen en ook serums werken goed om je meer te richten op speciale zones in plaats van je gehele gezicht.

Droog huidtype

Droog Huidtype
Droog Huidtype

Een droog huidtype zegt het natuurlijk al, je hebt veel hydratatie nodig. Je zal altijd je huid moeten reinigen, dus gebruik milde gezichtsreinigers om je huid niet verder uit te drogen.

Een scrub of masker hoef je niet vaker te gebruiken dan eens per week als je gaat voor een iets diepere reiniging.

Voor hydratatie kies voor moisturizers met plantaardige oliën of producten met hyaluronzuur, glycerine, aminozuren en dergelijke om jouw huid zo goed mogelijk te voeden.

Volwassen huidtype

Wat je huidtype ook is, we gaan er allemaal helaas mee te maken krijgen: veroudering. Veroudering van de huid is een natuurlijk proces, maar het wordt ook versneld door zonlicht en omgevingsfactoren.

Je huid verliest vocht en ook de collageenproductie neemt af, waardoor je huid minder strak wordt. Hydratatie is dan zeer belangrijk, dus goede anti-aging moisturizers zijn aan te raden om dit proces te vertragen.

Ook bepaalde serums met hyaluronzuur en ingrediënten die de collageenproductie stimuleren zijn aan te raden om je huid weer iets strakker te maken en om fijne lijntjes te verminderen.

Conclusie

Als het goed is weet jij nu welk huidtype je hebt en heb je ook een idee gekregen welke huidverzorgingsproducten het beste bij jouw huidtype passen. Het is niet altijd even eenvoudig om meteen de fijnste producten te vinden, dus dat is een kwestie van proberen. Travel sizes zijn dan handig.

Een goede huidverzorgingsroutine is erg belangrijk om je huid mooi te houden en om het huidverouderingsproces te vertragen. In de Moquer shop hebben we zeer veel topproducten voor mannen om dat te bereiken.

Klik ook op de links in deze blog post om andere posts te lezen die aansluiten bij dit onderwerp.

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste huidverzorging, kapsels en baarden!