kroeshaar man verzorging en kapsels

Kroeshaar zie je vooral bij zwarte mensen met een Afrikaanse achtergrond. Hoewel het haar wellicht iets lastiger is om mee te werken en wat meer verzorging vergt, zijn er vele kapsels en mogelijkheden om jouw kroeshaar mooi in model te brengen.

Wat is kroeshaar?

Je zou kroeshaar kunnen omschrijven als het meest krullende haartype dat er is. Over het algemeen worden er drie verschillende haartypes onderscheiden: stijl haar, golvend haar en krullend haar. Kroeshaar is een vorm van zeer krullend haar.

Wanneer je kroeshaar hebt, dan heeft je haar heel veel kleine krulletjes die zich op elkaar stapelen. Daardoor zit er veel lucht tussen de krullen en krijg je een grote massa. Daardoor heb je bij kroeshaar al snel dat het een flinke bos haar wordt.

Het is mogelijk om kroeshaar stijler te maken, maar dan moet je chemische producten gebruiken of hittestylers, zoals een stijltang. Om kroeshaar stijl te houden moet je het bijhouden, maar het is beter om niet te vaak je haar te stijlen, vooral niet als het gekleurd is, want dat beschadigd je haar.

En in deze blog post ga ik juist een aantal voorbeelden geven van mooie kapsels voor mannen met kroeshaar, dus laat die stijltang maar gewoon zitten en omhels je natuurlijke haar. Het is altijd makkelijker om met je natuurlijke haar te werken dan er tegenin te gaan.

Kroeshaar verzorgen

Voordat ik een aantal toffe kroeshaar kapsels bespreek, begin ik met de verzorging van kroeshaar. Aangezien alle kapsels toch wel dezelfde verzorging nodig hebben, is het handiger om het maar meteen te bespreken.

Was je haar twee keer per week

Het is aan te raden om jouw kroeshaar zo’n twee keer per week te wassen. Je wilt je haar niet te vaak wassen, want dan was je de natuurlijke oliën weg en juist kroeshaar heeft dat extra hard nodig. Kroeshaar heeft sneller de neiging om droog en pluizig te worden in vergelijking met andere haartypes, dus hydratatie en oliën zijn belangrijk.

Zorg voor hydratatie

Gebruik dus een (milde) shampoo voor krullend haar en was je haar zo’n twee keer per week met shampoo. En gebruik daarna altijd een conditioner om je haar weer te hydrateren met natuurlijke voedingsstoffen. Ook in dit geval is het goed om een conditioner te gebruiken voor krullende haartypes.

Wanneer je merkt dat je kroeshaar toch nog droog is na het gebruik van een conditioner, dan kan je een haarolie gebruiken in droog haar. Deze olies bevatten olijfolie of arganolie om jouw haar optimaal te verzorgen en te hydrateren.

Er zijn ook leave-in conditioners die je niet uit je haar wast, maar gewoon erin laat zitten. Dat zorgt dus voor nog meer hydratatie. Een leave-in conditioner in combinatie met een haarolie is de meeste hydratatie die je jouw kroeshaar kan geven, maar dat is niet altijd nodig.

Bumble and Bumble Curl Producten

Haar laten drogen

Je kan je haar föhnen, maar kroeshaar is vaak relatief droog, dus je moet daar enorm mee uitkijken. Het beste laat je je natuurlijke haar gewoon aan de lucht drogen, maar als je een keer een föhn wilt gebruiken, dan is een hittebestendige spray onmisbaar om de beschadiging aan jouw kroeshaar te minimaliseren.

Kroeshaar ontwarren

Je wilt voorkomen dat je haar te veel gaat kroezen, dus dien je het van tijd tot tijd te ontwarren. Dit kan je gewoon met je handen doen, maar je kan ook een haarborstel of kam gebruiken. Het is dan wel belangrijk om een borstel of kam te kiezen waarbij de puntjes of tanden ver uit elkaar staan.

Je wilt voorkomen dat de borstel of kam niet goed door je kroeshaar komt en dan wordt het erg oncomfortabel.

Kroeshaar man kapsel 1: Afro kapsel

afro kapsel man

Het eerste kapsel voor mannen met kroeshaar is een afro kapsel. Laat je natuurlijke haar gewoon lekker groeien en omarm je grote haardos. Dit kapsel raakt niet uit de mode en kan altijd gedragen worden. Het kan wel handig zijn om te zorgen dat dit kroeshaar kapsel er een beetje gelijkmatig uitziet aan alle kanten.

Afro kapsel in model brengen

Het beste is om een goede haarcrème te gebruiken die jouw haar voorziet van wat hold en vooral een gezonde dosis glans. Goede creams bevatten voedende ingrediënten om jouw kroeshaar gehydrateerd te houden zodat jouw afro kapsel goed in model blijft zitten. Een mousse kan ook een mooie optie zijn.

Haarcrème krullen in de shop

Kroeshaar man kapsel 2: Undercut

kroeshaar opscheer kapsel

Wat ook erg mooi werkt voor mannen met kroeshaar is een undercut of opscheerkapsel. Dat houdt in dat je de zijkanten en achterkant korter houdt en het haar bovenop juist langer. Daarmee kan je hele strakke herenkapsels creëren en zeker ook met kroeshaar.

Bovenop laat je je haar langer en mag het ook best wat warriger zijn, aangezien de zijkanten en achterkant juist al heel strak zijn, maar je kan je kroeshaar bovenop ook strak houden als je liever een hoekiger kapsel wilt hebben.

Er zijn ontelbaar variaties mogelijk bij een undercut met kroeshaar. Je kan lijntjes laten inscheren als een motief aan de zijkant of achterkant. Je kan gaan voor een overloop of skin fade waarbij het haar bij de oren super kort is en vervolgens staat langer wordt naar boven toe. En het haar bovenop kan je zeer kort houden of juist langer of juist los of juist strak. De keuze is aan jou!

Undercut in model brengen

Voor een undercut met kroeshaar wil je wellicht wat meer hold hebben, dus je zou kunnen kijken naar een haarwax met een lichte tot medium hold met glans. Het is niet aan te raden om voor matte producten te gaan wanneer je kroeshaar hebt, want dan lijkt je haar dof en droog. Je kan beter kiezen voor voedende styling producten met wat meer glans.

Ook hier kan je kiezen voor een haarcrème als je gaat voor wat minder hold, maar meer hydratatie.

Kroeshaar man kapsel 3: dreadlocks

Dreadlocks

Dreadlocks zijn altijd een goede mogelijkheid om van jouw kroeshaar een uniek kapsel te maken. Je kan gaan voor korte dreads of juist langere dreadlocks. Dreadlocks zijn dikkere vlechten en kunnen zowel natuurlijk ontstaan of ingebracht worden.

Wanneer je je dreadlocks op een natuurlijke manier laat ontstaan, dan zijn deze semipermanent. Je krijgt ze dan niet zomaar uit je haar. De natuurlijke dreadlocks worden ook wel rasta’s genoemd, want de Rastafari hebben vaak dit type dreadlocks.

Wanneer je je kroeshaar voor langere tijd niet kamt, dan zullen er op een bepaald moment dreadlocks ontstaan, want je haar begint dan meer te klitten.

Kroeshaar man kapsel 4: korte kapsels

Wanneer je voor gemak gaat, dan laat je je kroeshaar gewoon lekker kort. Je kan gaan voor een gemiliteerd kapsel of je haar enkele centimeters lang laten. Deze kapsels vergen minder onderhoud en zijn gewoon lekker strak.

De grootste variatie die je kan aanbrengen bij korte kroeshaar kapsels voor mannen is door te spelen met de lengte van de zijkanten en achterkant. Net zoals bij de eerdergenoemde undercut kan je je op die manier onderscheiden bij een korter kapsel.

Kort kroeshaar in model brengen

Wanneer je kort kroeshaar hebt, dan heb je geen hele hoge hold nodig. Een lichte wax, haarpaste of een haarcrème zijn voldoende om je haar er strak uit te laten zien. Verzorging is belangrijker dan styling, want je wilt niet dat je haar er droog of pluizig uit gaat zien.

Kies daarom altijd voor glanzende styling producten, want die zijn minder droog en bevatten meer natuurlijke en voedende ingrediënten. Vermijd droge waxen, clays, pastes en waterbasis pommades. Die maken je kroeshaar alleen maar droog.

Wax voor krullen in de shop

Conclusie

In deze blog post heb ik slechts enkele kapsels genoemd voor mannen met kroeshaar, maar er zijn uiteraard veel meer opties. Dit zijn een aantal populaire kapsels die je vaak voorbij ziet komen en daardoor interessant kunnen zijn.

Wanneer het op de styling aankomt van kroeshaar, dan is verzorging vaak belangrijker dan een hoge hold. Daarom dien je je haar niet te vaak te wassen en altijd een conditioner aan te brengen om jouw kroeshaar mooi en gehydrateerd te houden.

Hoe beter je kroeshaar verzorgd is, des te makkelijker het in model is te brengen en te houden. Ga bij de styling ook voor verzorgende producten, zoals haarcrèmes en lichte waxen met glans. Benieuwd naar de verschillen tussen al deze haarstyling producten? Lees dan deze blog post.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste kapsels, haarverzorging, huidverzorging en baarden!