fade kapsel

Een fade kapsel is erg populair, maar er zijn erg veel verschillende varianten en die hebben allemaal verschillende namen. Zo heb je ook een taper fade kapsel of low fade kapsel. En dan is er ook nog een opscheerkapsel en daar hebben we een aparte blog post over geschreven.

Zowel een fade kapsel, taper fade kapsel of low fade kapsel zijn voorbeelden van een overloop kapsel. Het betekent dat het haar niet overal dezelfde lengte heeft. Dat zie je vooral aan de zijkanten meestal. Het haar bij de oren is dan een stuk korter dan het haar dat dichter bij de bovenkant zit. Op die manier kan je heel veel verschillende interessante kapsels creëren. Een overloop kapsel werkt ook erg goed voor mannen met krullen of een afrokapsel.

Soms wordt een fade ook wel verward met een undercut kapsel, maar deze zijn niet hetzelfde. Bij een undercut is er een drastische scheiding tussen de zijkanten en het haar bovenop zichtbaar. Wanneer er uberhaupt geen overloop in zit, dan heet het ook wel een disconnected undercut, maar laten we weer teruggaan naar het fade kapsel.

Wat is een fade kapsel nou precies?

Bij een fade begint je kapsel bij je oren volledig kort. Je ziet dus letterlijk je hoofdhuid en naarmate je omhoog gaat, wordt het haar langer. Daarom wordt dit ook wel een skin fade genoemd, want je gebruikt een scheermes om het haar bij de oren volledig weg te scheren.

Een taper fade kapsel lijkt hier enigzins op, maar het sverschil is dat je eigenlijk nooit op je hoofdhuid kijkt. Het haar boven je oren is nog steeds een paar milimeter lang. De overloop is over het algemeen ook wat geleiderlijker dan bij een normale of skin fade.

Bij een low fade kapsel loopt het volledig opgeschoren gedeelte niet te lang door. Je haar wordt dus vrij snel al wat langer aan de zijkanten. Meestal enkele centimeters boven je oor is het haar al minstens weer enkele milimeters. Hieronder zal ik straks wat voorbeelden geven van de verschillende fade kapsels.

Een fade scheren

Als je zelf een haar fade wilt scheren is het belangrijk om of een goede hand te hebben of opzetstukjes op de tondeuse die de afstand tussen het scheermes en je huid steeds ietsje groter maken. Je scheert dan in bogen om het oor steeds minder kort naarmate de boog groter wordt. Probeer 1 of 2 vingerbreedtes te gebruiken per scheerbaan.

Of je moet dit dus met de hand doen en een kam die je steeds iets verder van het hoofd haalt om een fade kapsel te scheren, maar dit zou ik toch echt aan de barbier of kapper overlaten. Een fade is sowieso een goed kapsel om eerst door een barbier te laten aanmeten en om dan met tips van je barbier het zelf thuis bij te werken.

Aan de bovenkant kan je het haar in de lengte hebben die je wilt. Je kunt daar ook een geleidelijke overloop in maken, of toch nog even een lijntje scheren als een soort zijscheiding. Dit kan vooral handig zijn als het haar op je hoofd toch meer een medium lengte heeft.

Voorbeelden van een fade kapsel

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende fade kapsels met een overloop. Hieronder een paar voorbeelden om je een idee te geven:

Skin fade kapsel

skin fade middle

Dit is een goed voorbeeld van een skin fade kapsel, want je ziet dat het haar volledig is opgeschoren aan de zijkant. Het opgeschoren gedeelte loopt relatief hoog op en dan heet dat ook wel een high fade. Bovenop zijn er heel veel verschillende manieren om je haar te draaien. Hier is gekozen voor een soort Caesar kapsel.

Taper fade kapsel

Taper Fade Kapsel

Bij dit taper fade kapsel is te zien dat het haar nooit helemaal volledig is weggeschoren. De overloop is subtieler en loopt langer door. Zo'n soort fade wordt een taper fade genoemd. Ook een taper fade kapsel kan gecombineerd worden met vele verschillende kapsellengtes bovenop. Je ziet bij dit voorbeeld ook dat het erg goed werkt in combinatie met een korte baard voor een mooie, verzorgde look.

Low fade kapsel

Low fade kapsel

Een low fade kapsel betekent dat het opgeschoren gedeelte van de fade niet te hoog doorloopt. Hier zie je dat enkele centimeters boven het oor het haar alweer een stukje langer is. Zo'n low fade kapsel is dus wat minder dramatisch, maar geeft nog steeds een iets uniekere look dan een regulier kapsel. Bij dit soort overloop kapsels is het allemaal iets subtieler en dat werkt ook goed voor mannen die iets ouder zijn en een iets minder extreem kapsel willen.

Haarverzorging bij fade kapsel

Wanneer je een haar fade hebt, of een echte skin fade, dan is het haar bij je oren volledig weggeschoren. Je hebt altijd een goede haarverzorging nodig, maar zeker als je hoofdhuid zichtbaar is. Dan krijg je sneller last van roos of dode huidcellen. Wanneer je geen fade kapsel hebt, dan is dat allemaal minder zichtbaar.

Ik zou daarom aanraden om een goede antiroos shampoo te gebruiken wanneer je gaat voor een skin fade kapsel. Deze helpt om je hoofdhuid te verzorgen en wast dode huidcellen weg. Op die manier verklein je de kans dat je schouders bezaaid zijn met witte vlokken, oftewel, roos.

Anti-roos shampoo voor mannen:

Haarstyling fade kapsel

Om de haar fade goed te laten zien, is het handig om het haar op je hoofd te stylen zodat het goed in model blijft zitten. Dan bepaal jij de mate van het tonen van je fade haar in plaats van hoe je haar van nature valt.

Afhankelijk van wat voor haar je hebt kan je gebruikmaken van iets met een sterke hold of juist een lichtere hold.

Een sterke hold is bijvoorbeeld handig als je jouw haar naar achteren wilt kammen en het daar wilt laten zitten of als je juist de hoogte in wilt gaan met je haar en wilt dat de zwaartekracht geen vat krijgt op je kapsel gedurende de dag. Hoe meer je haar omhoog in model is gebracht, des te beter dat je fade kapsel te zien is.

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om jouw kapsel in model te brengen en hieronder zal ik een paar voorbeelden geven waar je over na kunt denken.

Fade kapsel met slick-back

Om je haar naar achteren te stylen kan een sterke hold dus handig zijn. Hiervoor kan je het beste een pommade gebruiken. Deze producten zijn bedoeld om jouw haar goed stijl achterover in model te brengen en geven vaak een mooie glans. Een slick back werkt erg goed als fade kapsel, net zoals het goed werkt voor een undercut of disconnected undercut kapsel.

Met een waterbasis pommade blijft jouw fade kapsel goed in model zitten, want deze producten drogen op in jouw haar. Dat betekent wel dat je niet meer kan restylen zonder je haar nat te maken. Als je gaat voor een oliebasis pommade, dan blijft je haar flexibeler, maar oliebasis producten zijn wat lastiger uit te wassen. Dan moet je wel een paar keer shampoo gebruiken om de build-up uit je haar te krijgen.

Pommades voor fade kapsel:

Luchtig fade kapsel met meer volume

Houd je niet van te strakke kapsels en wil je het wat natuurlijker houden en niet teveel glans in je fade kapsel aanbrengen? Dan kan je gaan voor een wax, paste of klei met wat meer hold en een matte finish. Op die manier houdt je je fade kapsel goed in model, maar kan je wel met je handen door je haar om te restylen. Je haar zal ook niet te glanzend lijken, maar juist een natuurlijke finish hebben. Dat werkt ook beter voor mannen met wat dunner haar.

Je kan ook veel volume in je fade kapsel bereiken als je gebruik maakt van een pre-styling of sea salt spray. Je krijgt dan wat meer structuur en volume in je haar. Op die manier kan je ook extremere looks bereiken als alleen een haar fade niet genoeg is. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je gewoon lekker moet experimenteren.

Haarstylingproducten met een hoge hold en matte finish:

Conclusie

Hopelijk heb je van deze blog post geleerd dat niet iedere fade hetzelfde is. Een normaal fade kapsel waar vaak over wordt gesproken is dus eigenlijk een skin fade kapsel met het haar volledig weggeschoren bij de oren. Een low fade, middle fade of high fade kapsel hebben dit ook, maar verschillen in hoever dit opgeschoren gedeelte omhoog loopt. Bij een taper fade kapsel wordt het haar nooit volledig weggeschoren en zijn de overlopen iets subtieler. Fade kapsels zijn ook geen undercut kapsels, want die zijn net weer even anders.

Dus alleen al qua fade kapsel kan je veel variëren en dan hebben we het nog niet eens over het haar op de bovenkant van je hoofd. Daar kan je onnoemelijk veel verschillende herenkapsels mee bereiken. Het is dus ideaal om lekker te experimenteren om te zien welke fade goed bij jouw past en welke lengte je het haar bovenop wilt houden. Vraag ook zeker je kapper of barbier om advies voor een mooi fade kapsel.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste haarstyling en haarverzorging.