wat zegt jouw kapsel over jou

De manen van de man. Het haar van ons mannen is bijzonder. De ene man is gezegend met een volle bos haar en de ander kijkt elke dag in de spiegel om te zien hoe ver de haarlijn inmiddels naar achteren is gegaan.

Hoe kan het dat mannelijk haar zo anders lijkt dan vrouwelijk haar en wat zegt het kapsel van een man over de man in kwestie.

Daar gaan we in dit blog dieper op in.

Verschil tussen mannen- en vrouwenhaar

Niet iedereen heeft hetzelfde haar, maar er is geen duidelijk verschil tussen het haar van mannen en het haar van vrouwen. Mannen en vrouwen kunnen beiden een dikke bos hebben, of juist last hebben van droog haar dat snel beschadigd.

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen is het kapsel. Vrouwen willen nog wel eens een pony laten knippen, maar dat zie je gewoon niet (of nauwelijks) bij mannen.

Daarnaast gaan mannen en vrouwen vaak anders om met hun haar. Voor meisjes speelt het haar al vroeg in het leven een belangrijke rol. Meisjes willen bijvoorbeeld graag lang haar omdat dat hun vrouwelijkheid laat zien en jongetjes willen daarom meestal juist kort haar om niet aangezien te worden voor een meisje.

Het enige duidelijke verschil is dat mannen een grotere kans hebben om later in hun leven kaal of kaler te worden. Dit komt door de mannelijke hormonen.

Mannenkapsels

Jongetjes dragen het haar dus meestal kort en dit korte kapsel, of de wens voor een kort kapsel, blijft vaak bestaan tot in het volwassen leven.

Er zijn natuurlijk ook mannen die het haar juist wel lang laten groeien. Dit kan komen doordat ze dit beter vinden passen bij hun identiteit.

Sinds ongeveer 1999 worden mannen door de media ook steeds meer neergezet als seksobject, zoals dat vaak ook bij vrouwen het geval is[1]. Deze invloed heeft ervoor gezorgd dat mannen zich steeds bewuster zijn van hun uiterlijk en dus ook hun kapsel.

Omdat de kapper vooral gezien wordt als een zaak voor vrouwen zijn er nu steeds meer “salons” voor mannen. Die specifiek gericht zijn op de man en die zich specialiseren in een verzorgd uiterlijk voor elke man. Deze zaken knippen vaak alleen mannen en worden ook wel barbieren of barbershops genoemd.

Voor veel mannen is een bezoek aan de kapper een noodzakelijke stap om zich te conformeren aan hun identiteit. Een man die zich identificeert als iemand die status heeft en met geld zal bijvoorbeeld vaker een tot in de puntjes verzorgd kapsel hebben. (Of iemand die dat wil uitstralen zal daar veel aan doen).

Wat zegt een kapsel over jou als man?

Dit laat ook zien dat een kapsel van een man veel over de man in kwestie zegt. Het zegt iets over hoe hij zichzelf ziet en misschien zegt het iets over zijn werk.

Bij sommige banen zijn bepaalde kapsels gewenst. Zo zie je niet vaak iemand met lang haar in een kantoorbaan, maar de uitzondering zal natuurlijk altijd bestaan.

Daarnaast kan het kapsel iets zeggen over het soort mannensalon, oftewel barbier, waar een man heengaat. Zo zijn er salons die zich meer richten op een alternatieve look en die de beach boy look helemaal geperfectioneerd hebben en salons die zich juist richten op managers en executives, zeg maar “de kantoorlook”.

Verzorgde (korte) kapsels

Daarbij is het zo dat mannen die “service workers” zijn, vaker geselecteerd worden op een goed uiterlijk en een verzorgd kapsel. Denk dan dus aan de mannen in de winkels, bij de balie en achter de toonbank.

Mannen met een kantoorbaan die toch een beetje een lange lok willen hebben, hebben vaak een undercut kapsel, ook wel opscheerkapsel genaamd in het Nederlands. De zijkanten en achterkant van het haar is vrij kort geschoren, maar bovenop is het haar lang genoeg om mooi in model te brengen. Dit is iemand die weet hoe hij een win-win situatie moet creëren.

Draagt de man dit kapsel naar achteren gekamd als een soort “slick back” kapsel? Dan heb je te maken met een man die graag de aandacht krijgt en weet wat hij moet doen om de aandacht te krijgen.

Dan heb je ook nog de executive look die heel erg lijkt op de undercut, maar waarbij de haren aan de bovenkant toch iets korter zijn. Dit geeft de man in kwestie meer tijd tussen de salonafspraken door. Dit kapsel is daarom ideaal voor de iets minder ijdele man, of de man met weinig tijd.

Voor korte kapsels zijn vaak haarwaxen wel interessant

Lang haar

Lang haar kan ook heel mooi staan bij mannen. Denk maar aan Jason Mamoa die onder andere bekend staat om zijn wilde manen. Een man met lang(er) haar staat vaak voor een vrije geest. Iemand die houdt van vrijheid en vaak ook van de natuur. Dit type haar zie je vaker bij surfers, hikers en ook hippies natuurlijk.

Het is een populaire look bij muziekliefhebbers en mannen die géén kantoorbaan hebben. Het is een beetje voor de 'rebelse' man of mannen die gewoon helemaal alles laten gaan en geen zin hebben om hun haar consequent bij te houden en te verzorgen. Al is wat verzorging wel aan te raden natuurlijk.

Voor langere kapsels zou je kunnen kijken naar haarcrèmes

Mannen met een zijscheiding

Haar tot de oren met een scheiding. Het is het kapsel dat eigenlijk werkt voor welke baan dan ook. Het is een kapsel dat past bij verantwoordelijke mannen. Het is ook een hip kapsel, maar wel van iemand die serieus genomen wil worden. Dit is een strakke look dat vaak wat meer glans heeft omdat het wordt gestyled met pomades.

Als je het iets gewaagder wilt maken, dan kan je zo'n lijntje laten inscheren bij je scheiding, maar dat is niet altijd even goed voor je haarlijn. Toch zie je dat veel jongemannen dit hebben om wat meer op te vallen en de zijscheiding minder klassiek te maken.

Zoals gezegd zijn pommades hier de beste optie

Gemillimeterd haar

Deze look is gemakkelijk en voor de no-nonesense man. Dit kapsel is populair onder sporters omdat je helemaal niets aan dit kapsel hoeft te doen, behalve regelmatig even kortwieken. Daarnaast is dit ook een handige look om beginnende kaalheid te camoufleren.

Het enige waarbij je moet opletten is dat je het kapsel op tijd bijwerkt en als de zon schijnt, dien je ook zonnebrandcrème op je hoofd te smeren of je moet een goede pet of hoed dragen.

Op een bepaald punt kan het zijn dat een gemillimeterd kapsel je enige optie is, als je haarlijn zich redelijk begint terug te trekken. Aangezien dit veel mannen overkomt, zie je dit mannenkapsel overal terug in de maatschappij. Om je toch te onderscheiden, kan je kiezen voor bijvoorbeeld een snor of baard.

Conclusie

Je hebt zoveel verschillende soorten mannenkapsels, dus er is altijd wel een look die bij jou past. Maar iedere look of kapsel heeft zijn eigen associaties en je kapsel kan ook afhankelijk zijn van waar je werkt. Niet elke werkgever zal blij zijn met zeer expressive kapsels.

Een kapsel zegt dus veel over iemands persoonlijkheid en daarom is haar ook zo belangrijk. Je kan je ermee onderscheiden of onderdeel zijn van een bepaalde groep of subcultuur. Het is wel belangrijk om de juiste producten te gebruiken, maar daar weten wij van Moquer uiteraard wel raad mee. Kijk gewoon even in de Moquer shop!

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van kapsels, haarproducten, baarden en meer!