Men Hairstyles

Haar mannen: Wat zegt jouw kapsel over jou?

This blog post is also available in: Engels

De manen van de man. Het haar van ons mannen is bijzonder. De ene man is gezegend met een volle bos haar en de ander kijkt elke dag in de spiegel om te zien hoe ver de haarlijn inmiddels naar achteren is gegaan.

Hoe kan het dat mannelijk haar zo anders lijkt dan vrouwelijk haar en wat zegt het kapsel van een man over de man in kwestie.

Daar gaan we in dit blog dieper op in.

Verschil tussen mannen en vrouwen haar

Niet iedereen heeft hetzelfde haar, maar er is geen duidelijk verschil tussen het haar van mannen en het haar van vrouwen. Mannen en vrouwen kunnen beiden een dikke bos hebben, of juist last hebben van droog haar dat snel beschadigd.

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen is het kapsel. Vrouwen willen nog wel eens een pony laten knippen, maar dat zie je gewoon niet (of nauwelijks) bij mannen.

Daarnaast gaan mannen en vrouwen vaak anders om met hun haar. Voor meisjes speelt het haar al vroeg in het leven een belangrijke rol. Meisjes willen bijvoorbeeld graag lang haar omdat dat hun vrouwelijkheid laat zien en jongetjes willen daarom meestal juist kort haar om niet aangezien te worden voor een meisje.

Het enige duidelijke verschil is dat mannen een grotere kans hebben om later in hun leven kaal of kaler te worden. Dit komt door de mannelijke hormonen.

Mannenkapsels

Jongetjes dragen het haar dus meestal kort en dit korte kapsel, of de wens voor een kort kapsel, blijft vaak bestaan tot in het volwassen leven.

Er zijn natuurlijk ook mannen die het haar juist wel lang laten groeien. Dit kan komen doordat ze dit beter vinden passen bij hun identiteit.

Sinds ongeveer 1999 worden mannen door de media ook steeds meer neergezet als seksobject, zoals dat vaak ook bij vrouwen het geval is[1]. Deze invloed heeft ervoor gezorgd dat mannen zich steeds bewuster zijn van hun uiterlijk en dus ook hun kapsel.

Omdat de kapper vooral gezien wordt als een zaak voor vrouwen zijn er nu steeds meer “salons” voor mannen. Die specifiek gericht zijn op de man en die zich specialiseren in een verzorgd uiterlijk voor elke man. Deze zaken knippen vaak alleen mannen en worden ook wel barbieren of barbershops genoemd.

Voor veel mannen is een bezoek aan de kapper een noodzakelijke stap om zich te conformeren aan hun identiteit. Een man die zich identificeert als iemand die status heeft en met geld zal bijvoorbeeld vaker een tot in de puntjes verzorgd kapsel hebben. (Of iemand die dat wil uitstralen zal daar veel aan doen).

Wat zegt een kapsel over de man?

Dit laat ook zien dat een kapsel van een man veel over de man in kwestie zegt. Het zegt iets over hoe hij zichzelf ziet en misschien zegt het iets over zijn werk.

Bij sommige banen zijn bepaalde kapsels gewenst. Zo zie je niet vaak iemand met lang haar in een kantoorbaan, maar de uitzondering zal natuurlijk altijd bestaan.

Daarnaast kan het kapsel iets zeggen over het soort mannensalon waar de man heengaat. Zo zijn er salons die zich meer richten op een alternatieve look en die de beach boy look helemaal geperfectioneerd hebben en salons die zich juist richten op managers en executives, zeg maar “de kantoorlook”.

Verzorgde korte kapsels

Daarbij is het zo dat mannen die “service workers” zijn, vaker geselecteerd worden op een goed uiterlijk en een verzorgd kapsel. Denk dan dus aan de mannen in de winkels, bij de balie en dergelijke.

Mannen met een kantoorbaan die toch een beetje een lange lok willen hebben, hebben vaak een undercut kapsel. De zijkanten en achterkant van het haar is vrij kort geschoren, maar bovenop is het haar lang genoeg om mooi in model te brengen. Dit is iemand die weet hoe hij een win-win situatie moet creëren.

Draagt de man dit kapsel naar achteren gekamd als een soort “slick back” kapsel? Dan heb je te maken met een man die graag de aandacht krijgt en weet wat hij moet doen om de aandacht te krijgen.

Dan heb je ook nog de executive look die heel erg lijkt op de undercut, maar waarbij de haren aan de bovenkant toch iets korter zijn. Dit geeft de man in kwestie meer tijd tussen de salon-afspraken door. Dit kapsel is daarom ideaal voor de iets minder ijdele man, of de man met weinig tijd.

Lang haar

Lang haar kan ook heel mooi staan bij mannen. Denk maar aan Jason Mamoa die onder andere bekend staat om zijn wilde manen. Een man met lang(er) haar staat vaak voor een vrije geest. Iemand die houdt van vrijheid en vaak ook van de natuur. Dit type haar zie je vaker bij surfers en hikers.

Het is een populaire look bij muziekliefhebbers en mannen die géén kantoorbaan hebben. Het is voor de ‘rebelse’ man.

Mannen met een zijscheiding

Haar tot de oren met een scheiding. Het is het kapsel dat eigenlijk werkt voor welke baan dan ook. Het is een kapsel dat past bij verantwoordelijke mannen. Het is ook een hip kapsel, maar wel van iemand die serieus genomen wil worden. Dit is een strakke look dat vaak wat meer glans heeft omdat het wordt gestyled met pomades.

Gemillimeterd haar

Deze look is gemakkelijk en voor de geen-onzin-man. Dit kapsel is populair onder sporters omdat je helemaal niets aan dit kapsel hoeft te doen, behalve regelmatig bijknippen.

Daarnaast is dit ook een handige look om beginnende kaalheid te camoufleren.

Het enige waarbij je moet opletten is dat je het kapsel op tijd bijwerkt en als de zon schijnt smeer je ook zonnebrandcrème op je hoofd en niet alleen op je gezicht.

Met deze informatie weet je al iets meer over mannen en hun kapsels. Wil je meer weten over mannen haar en hoe je deze de beste styling geeft? Volg Moquer dan ook op Facebook of op Instagram en wordt lid van de besloten Facebookgroep van Moquer.

[1] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/37550428/Well-coiffed_Man.pdf?1430879102=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DThe_Well_Coiffed_Man_Class_Race_and_Hete.pdf&Expires=1611928543&Signature=EcSuupM7ih32YvscSdRWca3q1x1DoOp4D2gxIjzrbYPPGe9tINT3DwZnXz~ucjXJBIEDG9Rc6hisKOvTKhch64MGsHTC~0hP6NjE2KiOYHaRVpofPOhls38R5DECmXP~44n7tyTsekE4z7yK7ycuPospCj0riTLC3ia9KCY-JMD2S5OtNMORBTtUbQ9YCQYqbeYCvXu2q2ZnK1kFCT0zLWyUokj-iTpncFOakGU~UT-D4XV9R2sFEFCgsb~mjQeW1-MtTglBSxrZxpd0-R8Q9j~OFAQBn-DiynuYexGEG4LjjFxIsSaYBxiHsNIJ45Lf3-DSZwcqdml5C01tjghsTw__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA