Anti-Roos Mannen

De beste manieren om van roos af te komen

This blog post is also available in: Engels

Nooit een zwart shirt of een zwarte blazer dragen, of wat voor donkere kleding dan ook. Dat is de vloek waarmee je gezegend bent als je last hebt van roos. Heel erg jammer want donkere kleuren zijn soms juist iets wat je aan wilt doen. Die lichtblauwe tuxedo kan eigenlijk alleen in de films of als je in Miami bent, maar aangezien je hier bent… gaan we het hebben over de beste manieren om van roos af te komen.

Wat is roos?

Roos is een conditie van je hoofdhuid waar de helft van de mensen na de pubertijd last van krijgt. Je bent dus zeker niet de enige die last heeft van roos. Het maakt niet uit welk geslacht of welke etniciteit je hebt.

Onderzoekers linken roos aan eczeem en geven aan dat roos de minst ernstige vorm van eczeem is. Het heeft alleen niets met ontstekingen te maken, zoals dat bij eczeem wel het geval is.

Je hebt namelijk last van huidschilfers in je haar en de zwaartekracht zorgt ervoor dat die uiteindelijk op je schouders vallen. Ze zijn zo zichtbaar omdat het meerdere huidschilfers zijn die zich aan elkaar hebben verbonden.

Op je lichaam en ook op je hoofd heb je micro-organismen. Op het hoofd zitten bijvoorbeeld stafylokokken, Cutibacterium acnes en Malassezia. Die eerste twee zijn bacteriën en die laatste is een schimmel. Deze draag je je hele leven met je mee. Wanneer je last hebt van roos, heb je meer Malassezia op je schedel dan mensen die er geen last van hebben. Dan bestaat je hoofdflora hier voor 75 procent uit.

Het aanpakken van deze schimmel is de meest logische manier om van roos af te komen. Shampoo tegen roos moet daarom iets hebben tegen schimmels, zodat de bacteriën wel blijven leven.

Wanneer je je haar wast met een dergelijke shampoo zal je merken dat je na de 2e of 3e keer minder last hebt van jeuk op je hoofd.

Als je weer stopt met shampoo tegen roos, zal na 2 weken het niveau van Malassezia schimmels weer op het oude niveau terug zijn.

Soms komt het niet door de schimmel dat je last hebt van roos, maar komt het door je dagelijkse routine waarmee je jouw haar verzorgt. Je kunt je haar te hard borstelen, te vaak wassen, haar frictie (ook wel tug and pull genaamd) en sommige haarproducten kunnen ook voor roos-achtige klachten zorgen. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen stofjes in de lucht, echt iets waar je niet veel aan kunt doen, ook zorgen voor roos.

Daarnaast bestaat het vermoeden dat psychologische stress ook kan bijdragen aan roos, maar dat is nog niet uitgebreid onderzocht[1].

Shampoo tegen roos

De eerste stap die je kunt zetten is shampoo met anti-schimmel ingrediënten gebruiken. Eucalyptus en aloë vera helpen bijvoorbeeld in de bestrijding van Malassezia[2].

Daarnaast helpt piroctone olamine, zinkpyrithion en sulfaten ook tegen Malassezia[3].

Bij Moquer kun je Recipe for Men Anti-Dandruff Shampoo aanschaffen. Deze shampoo bevat niet alleen piroctone olamine tegen de Malassezia, het bevat ook ingrediënten die een verkoelende werking hebben voor je hoofdhuid waardoor je gedurende de dag minder last hebt van jeuk.

Klik hier voor meer informatie over Recipe for Men Anti-Dandruff Shampoo. 

Daarnaast hebben we Sebastian SEB MAN The Purist Anti Dandruff Shampoo. Deze gaat ook jeuk tegen. Hierin zit zinkpyrithion tegen Malassezia. Er zit geen pepermuntextract in, maar andere ingrediënten gaan de jeuk van roos tegen.

Klik hier voor meer informatie over Sebastian SEB MAN The Purist Anti Dandruff Shampoo.

Een andere populaire optie is de shampoo van Pete and Pedro. De formule bevat menthol, tea tree olie en zink om jouw hoofdhuid goed te verzorgen en je roos significant te verminderen.

Klik hier voor meer informatie over Pete and Pedro Control Dandruff Shampoo.

Haarstyling producten testen

Wanneer de shampoo tegen roos niet het gewenste effect heeft, dan is het belangrijk om naar de andere oorzaken dan schimmels te kijken. Borstel jij je haar te hard? Gebruik je haarproducten die voor roos zorgen? Of zit er iets in de lucht?

Je kunt eerst eens kijken of je haarborstel en misschien haarproducten voor roos zorgen. Koop een andere borstel om je haar zachter te borstelen en laat je haarproducten eens een tijdje staan om te zien of het daaraan ligt. Een week je haar niet stylen zal je duidelijkheid geven of het daaraan kan liggen. Wetenschappers geven aan om pommades en haarspray even te stoppen[4].

Merk je dat het toch aan je haarproducten ligt? Kijk dan of je producten kun aanschaffen die antibacteriële en antischimmel producten bevatten, zoals eucalyptus, aloë vera, zink of piroctone olamine. Vaak zijn het de goedkopere producten die eventueel kunnen zorgen roos, dus zorg dat je kwalitatieve haarproducten gebruikt.

De Brickell Clay Pomade bevat bijvoorbeeld aloë vera en eucalyptus. Hij is ook nog eens geschikt voor elk haartype en heeft een hoge hold. Je haar zal dus goed in model blijven. Daarbij is hij ook helemaal parabenen- en sulfatenvrij.

Klik hier voor meer informatie over de Brickell Men’s Clay Styling Pomade

De American Crew Grooming Spray heeft aloë vera als belangrijk bestanddeel en kan daardoor ook een alternatief zijn voor haarstyling die roos in de hand werkt. Deze breng je aan op vochtig haar voor het stylen of als finishing spray.

Klik hier voor meer informatie over de American Crew Grooming Spray

Omdat sulfaten ook helpen tegen schimmels kan je eens kijken naar haarproducten die wel sulfaat bevatten. Er wordt veel gezegd over sulfaten en als je er meer over wilt weten, bekijk dan deze blog post eens!

In de webshop kun je bij alle producten de ingrediënten bekijken om te zien of er sulfaten in zitten en de filters helpen je daar ook bij.

Stress verminderen

Nieuwe shampoo, nieuwe haarstylingsproducten en blijven testen wat werkt. Heeft dit niet het gewenste effect? Dan kun je ook eens kijken of je misschien toch te veel last hebt van stress(4).

Emotionele stress verminderen kan op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld meer bewegen of juist gaan mediteren of echt ontspannen. Even een avondje helemaal niets kan al een behoorlijk verschil maken.

Mindfulness kan ook goed helpen tegen stress[5]. Je probeert dan je gedachten in het hier en nu te houden. Dit betekent dat als je merkt dat je denkt aan stomme dingen die je vroeger hebt gedaan of angsten voor de toekomst je je even focust op het hier en nu.

Luchtreiniger aanschaffen

Ben je helemaal zen en heb je alsnog last van roos? Dan kan het dus ook nog een stofje in de lucht zijn. Als je over het algemeen thuis bent kan het aanschaffen van een luchtreiniger nog een laatste redmiddel zijn om van je roos af te komen.

Misschien is het toch een kleine allergische reactie op een of ander stofje en een luchtreiniger kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van allergenen.

Wil je meer weten over haarverzorging en haarstyling? Volg Moquer ook op Facebook of word lid van onze Facebook groep.

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-2494.2006.00326.x

[2] https://www.e-ijd.org/article.asp?issn=0019-5154;year=2006;volume=51;issue=2;spage=145;epage=148;aula

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9013067/

[4] https://europepmc.org/article/med/16617752

[5] https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2008.0495