anti roos oplossingen

Nooit een zwart shirt of een zwarte blazer dragen, of wat voor donkere kleding dan ook. Dat is de vloek waarmee je gezegend bent als je last hebt van roos. Heel erg jammer want donkere kleuren zijn soms juist iets wat je aan wilt doen. Die lichtblauwe tuxedo kan eigenlijk alleen in de films of als je in Miami bent, maar aangezien je hier bent… gaan we het hebben over de beste manieren om van roos af te komen.

Wat is roos?

Roos is een conditie van je hoofdhuid waar de helft van de mensen na de pubertijd last van krijgt. Je bent dus zeker niet de enige die last heeft van roos. Het maakt niet uit welk geslacht of welke etniciteit je hebt.

Onderzoekers linken roos aan eczeem en geven aan dat roos de minst ernstige vorm van eczeem is. Het heeft alleen niets met ontstekingen te maken, zoals dat bij eczeem wel het geval is.

Je hebt namelijk last van huidschilfers in je haar en de zwaartekracht zorgt ervoor dat die uiteindelijk op je schouders vallen. Ze zijn zo zichtbaar omdat het meerdere huidschilfers zijn die zich aan elkaar hebben verbonden.

Op je lichaam en ook op je hoofd heb je micro-organismen. Op het hoofd zitten bijvoorbeeld stafylokokken, Cutibacterium acnes en Malassezia. Die eerste twee zijn bacteriën en die laatste is een schimmel. Deze draag je je hele leven met je mee. Wanneer je last hebt van roos, heb je meer Malassezia op je schedel dan mensen die er geen last van hebben. Dan bestaat je hoofdflora hier voor 75 procent uit.

Het aanpakken van deze schimmel is de meest logische manier om van roos af te komen. Shampoo tegen roos moet daarom iets hebben tegen schimmels, zodat de bacteriën wel blijven leven.

Wanneer je je haar wast met een dergelijke shampoo zal je merken dat je na de 2e of 3e keer minder last hebt van jeuk op je hoofd.

Als je weer stopt met shampoo tegen roos, zal na 2 weken het niveau van Malassezia schimmels weer op het oude niveau terug zijn.

Soms komt het niet door de schimmel dat je last hebt van roos, maar komt het door je dagelijkse routine waarmee je jouw haar verzorgt. Je kunt je haar te hard borstelen, te vaak wassen, haar frictie (ook wel tug and pull genaamd) en sommige haarproducten kunnen ook voor roos-achtige klachten zorgen. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen stofjes in de lucht, echt iets waar je niet veel aan kunt doen, ook zorgen voor roos.

Daarnaast bestaat het vermoeden dat psychologische stress ook kan bijdragen aan roos, maar dat is nog niet uitgebreid onderzocht[1].

Shampoo tegen roos

De eerste stap die je kunt zetten is shampoo met anti-schimmel ingrediënten gebruiken. Eucalyptus en aloë vera helpen bijvoorbeeld in de bestrijding van Malassezia[2].

Daarnaast helpt piroctone olamine, zinkpyrithion en sulfaten ook tegen Malassezia[3].

In de Moquer shop hebben we verschillende antiroos shampoos voor mannen die ieder hun eigen ingrediënten hebben om roos of witte vlokke aan te pakken. Uiteindelijk is een shampoo tegen roos vaak een van de eerste manieren om van roos proberen af te komen.

Het probleem van roos is dat het vaak gepaard gaat met jeuk en hoofdhuidirritatie. Antiroos shampoo met tea tree olie of menthol gaan dit tegen. Deze ingrediënten zorgen voor verkoeling en proberen je hoofdhuid rustig te houden.

Anti roos shampoo voor mannen

Haarstyling producten testen

Wanneer de shampoo tegen roos niet het gewenste effect heeft, dan is het belangrijk om naar andere oorzaken dan schimmels te kijken. Borstel jij je haar te hard? Gebruik je misschien haarstylingproducten die de gevoeligheid voor roos vergroten? Of zit het letterlijk in de lucht?

Je kunt eerst eens kijken of je haarborstel en misschien haarstylingproducten voor roos zorgen. Koop een andere borstel om je haar zachter te borstelen en laat je haarproducten eens een tijdje staan om te zien of het daaraan ligt. Een week je haar niet stylen zal je duidelijkheid geven of het daaraan kan liggen. Wetenschappers geven aan om pommades en haarspray even te stoppen[4].

Merk je dat het toch aan je haarproducten ligt? Kijk dan of je producten kun aanschaffen die antibacteriële en schimmelwerende ingrediënten bevatten, zoals eucalyptus, aloë vera, zink of piroctone olamine. Vaak zijn het de goedkopere producten die eventueel kunnen zorgen voor roos, dus zorg dat je voor hoogwaardige producten gaat.

Hieronder vindt je haarstyling producten met een relatief hoog gehalte aan aloë vera. Sommige producten hebben aloë vera sap zelfs als belangrijkste ingrediënte in de formule zitten, dus dat kan erg interessant zijn als je roos probeert te verminderen of te vermijden.

Haarstylingproducten met aloë vera tegen roos:

Omdat sulfaten ook helpen tegen schimmels kan je eens kijken naar haarproducten die wel sulfaat bevatten. Er wordt veel gezegd over sulfaten en als je er meer over wilt weten, bekijk dan deze blog post eens!

In de webshop kun je bij alle producten de ingrediënten bekijken om te zien of er sulfaten in zitten en de filters helpen je daar ook bij. Over het algemeen bevatten styling producten meestal geen sulfaten. Je vindt sulfaten vaker terug in reinigende producten, want het zijn oppervlakteactieve stoffen.

Roos door stress

Nieuwe shampoo, nieuwe haarstylingsproducten en blijven testen wat werkt. Heeft dit niet het gewenste effect? Dan kun je ook eens kijken of je misschien toch te veel last hebt van stress(4).

Emotionele stress verminderen kan op allerlei manieren. Je kunt bijvoorbeeld meer bewegen of juist gaan mediteren of echt ontspannen. Even een avondje helemaal niets kan al een behoorlijk verschil maken.

Mindfulness kan ook goed helpen tegen stress[5]. Je probeert dan je gedachten in het hier en nu te houden. Dit betekent dat als je merkt dat je denkt aan stomme dingen die je vroeger hebt gedaan of angsten voor de toekomst je je even focust op het hier en nu.

Luchtverontreiniging en roos

Ben je helemaal zen, heb je de juiste haarstyling- en verzorgingsproducten, maar nog steeds last van roos? Dan kan luchtverontreiniging zomaar eens de boosdoener kunnen zijn. Als je over het algemeen thuis bent, kan het aanschaffen van een luchtreiniger nog een laatste redmiddel zijn om van je roos af te komen.

In luchtvervuiling zitten vele verschillende gassen en deeltjes die in je haar blijven zitten of neerslaan op je hoofdhuid. Dat kan op termijn zorgen voor hoofdhuidklachten zoals roos. Het kan dus voorkomen dat je roos veroorzaakt wordt door een stofje in de lucht waar je eventueel gevoelig of allergisch voor bent. In de buitenwereld heb je daar weinig invloed op, maar in huis zou je kunnen kijken of je de lucht kunt zuiveren.

Conclusie

Roos en witte vlokken in je haar is heel vervelend. Vooral op donkere kleding valt dit snel op. Helaas is er niet altijd meteen een oorzaak te vinden van je hoofdhuidproblemen. Het kan door schimmels komen, door stress, luchtverontreiniging of eventueel door een allergie. Het is dus een kwestie van uitsluiten om van je roos af te komen.

En uiteraard is het belangrijk om een antiroos shampoo te gebruiken en haarstylingproducten met ingrediënten tegen roos. Op die manier zorg je ervoor dat je alles hebt geprobeerd om van je roos af te komen. Dat zorgt ook weer voor minder stress en dat is overal goed voor.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijke update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de juiste haarverzorging, haarstyling en grooming!