Middenscheiding man

Er zijn heel veel verschillende herenkapsels om uit te kiezen. In deze blog post ga ik het hebben over een scheiding in je haar. Een haar scheiding voor mannen is een populair en tegelijkertijd klassiek kapsel.

Er is veel variatie mogelijk op mannenkapsels met scheidingen en daarom gaan we er dieper in duiken in deze blog post en de verschillende opties bekijken.

Wat is een haar scheiding eigenlijk precies?

Laat ik maar gewoon bij het begin beginnen. Wat is een haar scheiding nou eigenlijk? Bij een scheiding gaat het haar twee kanten op. Er is een duidelijke scheidslijn tussen het haar aan de ene kant en aan de andere kant.

Een bekend voorbeeld van een herenkapsel met scheiding, is een zijscheiding. Dat betekent dat de scheiding aan de zijkant van je hoofd zit. Vaak zit de scheiding dan precies op de overloop tussen je haar aan de zijkant en het haar bovenop.

Een haar scheiding voor mannen was vooral populair rond de jaren 1920 tot en met 1970. Daarna raakten deze mannenkapsels uit de mode en werd het vooral geassocieerd met nerds en was de scheiding niet zo populair meer. In de afgelopen jaren heeft de scheiding juist weer een comeback gemaakt.

Wat voor soort scheidingen zijn er?

Ik noemde zojuist al even kort de zijscheiding. Dat is toch wel de populairste vorm, maar die kan in veel verschillende vormen gedragen worden.

Zijscheiding

Bij een zijscheiding voor mannen gaat het haar bovenop allemaal dezelfde kant op. Dit kan zowel naar links of rechts zijn. Vaak helpt het om gewoon de groeirichting van je haren te volgen en op die manier een scheiding te creëren. Dan kan je je haren bovenop mee met de groeirichting.

Vooral van oudsher is een zijscheiding een heel klassiek kapsel. In de jaren 1920 tot en met de jaren 1960 had bijna elke man een soort zijscheiding. Ga maar eens kijken naar foto’s van je opa in zijn jongere jaren en grote kans dat hij ook een strakke zijscheiding had.

Toentertijd droegen mannen ook nog veel vaker pakken en hoeden. Daar past een strakke zijscheiding goed bij en je kan gemakkelijk je hoed eroverheen zetten zonder het kapsel te veel uit model te halen.

Pommades voor zijscheidingen

Een zijscheiding is daarom een mooi herenkapsel en goed voor rode loper evenementen of formele bruiloften. Denk aan Don Draper van Mad Men. Vroeger werd brylcream vaak gebruikt om een klassieke zijscheiding in model te houden, maar tegenwoordig zie je vooral pommades met veel glans gebruikt worden om je haar naar de zijkant te slicken.

Een pommade is om meerdere redenen ideaal om jouw zijscheiding mee in model te houden. Ten eerste zijn ze plakkeriger, een beetje zoals een gel, vooral bij waterbasis pommades. Daardoor kan je gemakkelijk je haar naar één kant kammen en het in model houden. Waterbasis pommades drogen ook op in je haar, dus blijft jouw zijscheiding perfect in model zitten.

Oliebasis pommades zijn ook een goed idee. Deze houden je haar flexibeler en drogen niet op. Zo kan jij jouw klassieke zijscheiding restylen indien nodig. Daarnaast zorgen ze ook voor een vettigere glans, wat echt past bij een jaren 1920 tot 1960 herenkapsel.

Pommades in de shop

Variatie op de zijscheiding

Tegenwoordig zie je bij veel jongemannen en zelfs zeer jonge jongens een ingeschoren zijscheiding. Op de lijn waar het haar twee verschillende kanten uitgaat, de daadwerkelijke scheidslijn, wordt een heel klein lijntje ingeschoren. Dat is een zeer moderne variant op de zijscheiding.

Je ziet een ingeschoren zijscheiding ook veel terug bij voetballers, andere atleten, rappers en andere beroemde mannen. Het heeft iets heel stoers en het valt zeker op, maar voor je haar is het niet altijd zo’n goed idee. Hoewel het je zijscheiding moderner maakt, zit je toch ook aan je haarlijn en dat kan later problemen geven. Ik raad persoonlijk niet aan om aan je haarlijn te komen.

Als je interesse hebt om voor een ingeschoren scheiding te gaan, laat je dan altijd goed adviseren door een echte barbier. Zij kunnen beoordelen of een ingeschoren lijntje bij jouw haartype, haarlijn en gezichtsvorm past.

Middenscheiding

Een middenscheiding als man is wellicht niet het populairste herenkapsel en roept ook wel bepaalde aannames op. Het is een beetje kak, doet je denken aan prince charming of eventueel Brandan Fraser in zijn jongere jaren (The Mummy). Of wellicht denk je aan Kpop-sterren en bekende Koreaanse acteurs. Die hebben ook regelmatig een middenscheiding.

In de meeste gevallen heb je voor een mooie middenscheiding als man toch wel medium tot lang haar nodig. Het haar moet lang genoeg zijn om mooi naar de zijkanten te vallen wanneer je een scheiding in het midden hebt. Dit mannenkapsel werkt minder goed als je inhammen hebt.

Als je haar aan de voorkant ook redelijk lang is, dan valt het bij een middenscheiding deels voor je gezicht. Dit wordt ook wel een gordijntjeskapsel of gordijn pony genoemd. Er is heel veel variatie mogelijk op de middenscheiding, vooral op het gebied van lengte.

Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe strak of losjes je dit herenkapsel wilt dragen. Als je gaat voor een strakke versie van de middenscheiding, dan zorg je dat er geen haren voor je gezicht vallen. Dat is de klassiekere variant.

Heb je golvend of licht krullend haar, dan kan een middenscheiding ook interessant zijn. Je haar heeft dan een heel natuurlijk verloop naar de zijkant vanwege de golf of krul die je haar heeft. Een beetje zoals de Prince Charming look in de Shrek film.

Producten voor een middenscheiding

In veel gevallen wil je de middenscheiding wat minder strak in model hebben in vergelijking met een zijscheiding, tenzij je gaat voor de hele klassieke versie. Een lichte tot medium hold met een medium tot matte finish is aan te raden voor een gestyleerde middenscheiding als herenkapsel. Vooral de Koreaanse middenscheidingen zijn vaak wat losser en niet te glanzend, zoals acteur Gong Yoo van Midnight Train to Busan en ook Squid Game.

Denk daarbij een creams, lichte waxen of pastes. Je haar in model föhnen met een pre-styling spray zal zorgen voor meer volume en je middenscheiding ten goede komen. Een beetje experimenteren is altijd leuk natuurlijk.

Pre-styling spray in de shop

Conclusie

Een scheiding is weer helemaal terug van weggeweest, zowel de zeer populaire zijscheiding als de middenscheiding. Er is veel variatie mogelijk op beide soorten scheidingen qua lengte, glans en structuur. Zo kan je gaan voor een klassieke versie waarbij jouw scheiding perfect en strak in model zit, of je gaat voor een lossere look met wat meer structuur en speelsheid. Ook de keuze van het type styling product heeft een grote invloed op het uiteindelijke resultaat.

In Azië, en dan met name Korea en Japan, zie je dat de middenscheiding erg populair is geworden de laatste jaren. De zijscheiding is iets all-rounder en kom je vaker tegen. Tegenwoordig ook steeds vaker met een ingeschoren lijntje om dit mannenkapsel wat stoerder en moderner te maken. Kortom: de keuze is groot en experimenteer gerust met jouw favoriete versie van de scheiding!

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste kapsels, haarverzorging en grooming. In onze Moquer shop vindt je daarnaast meer dan 900 producten om jouw te helpen met jouw beste look!