opscheer mannen rond gezicht

Opscheer mannen: Waarom is dit kapsel zo populair?

This blog post is also available in: Engels

De opscheer voor mannen is een klassiek element in het kapsel van mannen. Veel mannen kiezen voor koter haar bij de zijkanten en de achterkant hun hoofd en dit wordt onder andere gedaan door de opscheer techniek.

Dit kapsel gaat soms geleidelijk over in langer haar, maar soms is er ook een duidelijke grens van waar het korte haar overgaat in het langere haar op het hoofd. Soms wordt er dan zelfs een scheiding in het haar geschoren om de grens nog duidelijker te maken. Zo’n harde scheiding is trouwens niet aan te raden, want het is niet goed voor je haarlijn.

Kapsel met de tondeuse

Dit is een kapsel dat met de tondeuse kan worden gemaakt. Dit kan ook de reden zijn waarom het zo populair is, want als je een beetje handig bent kan je een deel van het kapsel zelf maken.

Er zijn ook veel tutorials op YouTube te vinden om de opscheer kapsels voor mannen zelf uit te voeren.

Dit kapsel is onder andere ontzettend populair geworden door de Netflix serie Peaky Blinders, waarin zo’n beetje alle mannen een extreme versie van een opscheerkapsel hebben. Je ziet in die serie ook duidelijk wat je kan doen met het haar op je hoofd, zoals een zijscheiding, niets aan doen, of juist naar achteren kammen voor een slick back kapsel.

Opscheer voor elk gezicht?

De opscheer is populair, maar helaas niet altijd geschikt voor elk gezicht. Het is vooral geschikt voor mannen met een recht of hoekig gezicht, dan maakt dit kapsel je gezicht namelijk vaak wat zachter en minder hoekig.

Als je een rond hoofd hebt dan kan de opscheer die rondheid soms iets te veel accentueren. Een goede barbier kan je dan wel een semi-opscheer kapsel geven waardoor dit alsnog werkt.

opscheer mannen rond gezicht

Opscheer met langer haar

Er zijn veel manieren waarop je jouw haar kunt stylen wanneer je een opscheer kapsel hebt. Je kunt het haar op je hoofd bijvoorbeeld extra lang laten groeien.

Dit kan je partner ook leuk vinden zodat zij lekker door je haar kan woelen als er nog geen stylingsproducten inzitten, of juist voor het slapengaan als het allemaal niet zoveel uitmaakt.

Met langer haar kun je het of naar de zijkant dragen (side-part), maar dat is een formelere en strakkere look. Wil je iets cooler of gedistingeerder overkomen, dan kam je die lokken naar achteren met een pommade die een goede hold heeft. Dan krijg je meer een slick-back kapsel.

Dit ziet er gelijk een stuk stijlvoller uit en geeft je een extra mannelijke look, misschien met een hintje gevaar? Daarbij kan deze look ook in het zakenleven laten zien dat je vol zelfvertrouwen bent en lastig te temmen.

Om het haar goed naar achteren te stylen kun je het beste gebruikmaken van een pommade met een stevige hold.

Lockhart’s Goon Grease Heavy Hold Pomade is een oliebasis pommade die een extreme hold geeft met een super veel glans. Dit product houdt je haar dus de hele dag op zijn plek en geeft daarbij een flinke dosis shine.

Klik hier voor meer informatie over de Lockhart’s Goon Grease Heavy Hold Pommade 

Opscheer met middellang haar

Waar de meeste mannen voor keizen is een opscheer met middellang haar, van zo’n 5 tot 7 centimeter, dan kan het namelijk nog iets omhoog stylen. Deze lengte is ook ideaal om een soort Grease kuif te creëren of juist een modernere versie hiervan. Ook fauw hawks werken goed met deze lengte.

opscheer mannen kuif achtig

Je ziet dan vaak dat het haar naar de zijkant in een soort punt wordt gekamd. Om dit kapsel te krijgen is het belangrijk dat je stylingsproducten gebruikt die luchtig zijn en die je haar niet plakkerig maken.

Zo kun je beginnen met een sea salt spray als basis voor de volume waarna je het met een föhn kunt stijlen en spuit je er haarspray op om het hoog en stevig te houden.

Klik hier voor sea salt spray’s van Moquer

Wil je juist meer een messy kapsel met dit langere haar? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor kun je de By Christiaan Calypso Hair Clay gebruiken.

By Christiaan Calypso Hair Clay is een echte heavy haar klei met bentoniet als basisingrediënt. Dat zorgt voor een hoge hold met een (semi) matte finish. Je haar krijgt veel structuur en je kan makkelijk met je handen door je haar. Deze haar klei is vooral goed voor messy en warrige kapsels, maar veelzijdig genoeg om ook andere looks te stylen.

Klik hier voor meer informatie over de By Christiaan Calypso Hair Clay

Opscheer met korter haar

Wat ook populair is, is de opscheer met korter haar. Dit lijkt vaak iets meer op de klassieke militaire look, maar dat hoeft niet. Dit kapsel is erg populair omdat je haar zonder styling niet direct in je ogen valt. Ideaal voor de haastige man die wel iets, maar niet al te veel om zijn looks geeft.

opscheer mannen kortig

Het is natuurlijk wel mogelijk om ook dit iets kortere kapsel te stylen. Je kunt het meer structuur en hold geven. Dit kan ook een fijn kapsel zijn om golvend of krullend haar iets handelbaarder te maken.

Beginnende kaalheid is ook goed met dit kapsel te camoufleren, omdat je het haar naar voren kan stylen. Om dit haar te stylen kun je het beste gebruikmaken van producten met een matte finish, zodat alles er zo natuurlijk mogelijk uit blijft zien.

De Brickell Men’s Texturizing Sea Salt Spray is bijvoorbeeld zo’n stylingsproduct. Als je golvend of krullend haar hebt kan dit die golven of krullen ook nog eens versterken. Helemaal super!

Klik hier voor meer informatie over de Brickell Men’s Texturizing Sea Salt Spray 

Wil je meer weten over haarstyling en verzorging voor mannen? Volg ons dan op Instagram, Facebook, of wordt lid van onze besloten community.