Dun haar mannen

Als je denkt aan een knappe man, dan denk je vaak aan een man met een mooi kapsel, vol met haar. Het kan soms heel pijnlijk zijn als je als man last hebt van dun haar en hierdoor lijkt het alsof je kalend bent, maar dat is gewoon niet het geval. Haar is immers een belangrijk onderdeel van je zelfbeeld[1].

Zo ken ik mannen in mijn omgeving die van nature altijd al een Vegeta-kapsel hadden, met inhammen, en wat dunner haar, maar het wordt gelukkig ook niet minder. Dus ze worden niet kaal. Het hebben van dun haar als man zegt op zichzelf ook niets over haaruitval of kalend worden. Dun haar betekent gewoon dat je haar niet zo heel dik is, maar het hoeft niet per se te betekenen dat je ook kaal wordt.

Hoe kan je het beste omgaan met dun haar als man?

Oorzaken van dun haar voor mannen

Misschien is het dan handig om eerst even te kijken waarom je als man last kan krijgen van dun haar. Zoals eerder benoemd kan je gewoon als man altijd al dun haar hebben gehad en is het iets genetisch.

Uiteraard kan je ook last hebben van de beginfase dat je wat kaler wordt en dat je haar daardoor dunner is geworden. Dit gebeurt vaak aan de voorkomt (inhammen) of op je kruin.

In sommige gevallen kan je ook last hebben van alopecia. Dit is een aandoening waardoor je niet alleen op je hoofd kaal wordt, maar eigenlijk op je hele lichaam. Vrouwen kunnen hier ook last van krijgen.

Als je last hebt van alopecia heb je vaak een medische oplossing nodig. Uit Japans onderzoek, waarbij ook blanke mannen zijn onderzocht, blijkt dat mannen met deze aandoening baat hebben bij het aanbrengen van adenosine op hun huid. Het haar viel minder snel uit en was ook dikker dan bij de groep die alleen een placebo kreeg[2].

Wat ook interessant is om te weten, is dat als je rookt en veel blootstaat aan UV-licht, je eerder last krijgt van grijs haar en van dun haar[1]. Je haar staat dan namelijk meer bloot aan vrije radicalen en deze beschadigen je haar. Dit is waarom het zo populair is om je haar te beschermen met conditioners en haarproducten die antioxidanten, zoals vitamine E, bevatten.

Dun haar bij mannen kan ook een signaal zijn

Als je haar opeens dunner wordt, is dit ook een algemeen signaal over je gezondheid. Vooral als het niet in lijn is met het patroon van mannelijke familieleden. Uit Deens onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je dan een hoger risico loopt op het krijgen van een hartinfarct[3].

Testosteron wordt vaak gezien als boosdoener als je kaler begint te worden, maar bij mild haarverlies kan je zelfs last hebben van een te laag testosteronniveau. Het kan daarom handig zijn dit te laten controleren bij je huisarts[4].

Daarnaast zijn er ook bepaalde zaken die gewoon niet goed zijn voor je haar. Bijvoorbeeld te strakke knotjes (man buns), verkeerde haarproducten en dergelijke. Soms kan het je eigen gedrag zijn dat zorgt voor dunner wordend haar.

Haarproducten om dun haar bij mannen dikker te maken

Er zijn een aantal manieren waarop je dunner haar minder dun kan laten lijken. Bij mild haarverlies kan het aanbrengen van 5% Minoxidil al veel doen om dit haarverlies 5 tot 10 jaar te stoppen, maar dan moet dit wel in combinatie worden gedaan met een controle of je voldoende testosteron hebt, en zo niet, dan moet dat testosteron ook gecomplementeerd worden[4].

Daarnaast kan je Finasteride krijgen van je arts. Dit medicijn heeft wel veel potentiële bijwerkingen. Je kunt het gelukkig ook topicaal aanbrengen. Dan heeft de zalf 0,25% Finasteride. Dit kan combineren met het aanbrengen van Minoxidil. In deze blog post ga ik dieper in op erfelijke kaalheid en het gebruik van finasteride.

Aan de ene kant wil je niet te weinig testosteron, maar testosteron speelt aan de andere kant ook weer een rol bij het dunner worden van haar. Om dat dunner worden tegen te gaan kan je producten gebruiken met DHT (dihydrotestosteron) blockers. Speciaal voor mannen zijn er shampoos en conditioners die dit hebben.

In de Moquer shop hebben we een paar shampoos en conditioners die ingrediënten bevatten met DHT blockers. Het is belangrijk om te vermelden dat dit soort producten er niet voor zorgen dat je haar weer terugkomt. Ze zijn bedoeld om het dunner worden te vertragen en de rest van je haar te beschermen. Dit zijn geen wondermiddeltjes, maar aangezien je toch een shampoo en conditioner nodig hebt, dan kan je er maar beter eentje gebruiken met DHT blockers als je last hebt van dun haar, toch?

Deze producten bevatten daarnaast ook gezonde ingrediënten en extracten, zodat je een optimale haarverzorging hebt. Een gevoelige hoofdhuid kan ook zorgen voor dunner haar, dus deze producten bevatten geen parabenen of sulfaten. De Arcadian X Black River Shampoo en Conditioner zijn daarnaast ook vegan.

Shampoo en conditioner met DHT blockers

Het leukste is, dat je niet alleen DHT blockers hebt in producten die je haar schoonmaken en verzorgen, maar ook in stylingsproducten. Op die manier heb je de hele dag profijt van de werking van deze blockers. Daar zijn er helaas niet heel veel van, maar we hebben er twee beschikbaar van hetzelfde merk, namelijk Billy Jealousy.

Zoals de Billy Jealousy Sculpt Friction Fiber Paste of Headlock Molding Cream waarin een middel zit om de productie van DHT te verminderen wat haaruitval tegengaat. Deze is erg geschikt voor mannen met dunner haar, want dit product maakt je haar dikker en geeft het meer volume. De formule bevat natuurlijke extracten om je haar en hoofdhuid te voeden.

Kapsels voor mannen met dun haar

Nu je weet welke producten handig zijn om te gebruiken als je dun haar hebt als man, is het ook goed om te weten welke kapsels het beste gedragen kunnen worden met dun haar. Wanneer je echt al kalend bent, dan kan je deze blog post lezen over kapsels voor mannen met weinig haar. Hier zal ik kapsels bespreken die vooral geschikt zijn voor mannen met dun haar die (nog) niet heel kalend zijn.

Er zijn genoeg mannenkapsels om uit te kiezen als je haar dun is, maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten. Je wilt uiteraard verbloemen dat je haar dun is, dus is het zaak om voor kapsels te gaan die jouw haar dikker laten lijken.

Volume

Wanneer je haar dun is, dan is het altijd goed om volume te creëren. Daardoor lijkt het alsof je meer haar hebt dan je eigenlijk hebt. Een van de beste manieren om volume te krijgen, is door je haar te föhnen. Vooral als je daarbij gebruik maakt van bijvoorbeeld een sea salt spray. Deze categorie producten zorgen voor veel volume in je haar en geven een matte finish. Een matte finish is erg geschikt voor dun haar, zodat je minder snel op de hoofdhuid kijkt.

Op die manier bereik je perfect een volumineuze kuif (quiff) of comb-over. Al helemaal als je ook nog wat volumepoeder gebruikt in droog haar. De poeder zwelt op in je haar zodat je haar dikker en voller wordt.

Structuur

Een ander aspect wat ideaal is voor kapsels voor mannen met dun haar, is structuur. Structuur, ook wel texture in het Engels, betekent dat je haar niet te glad oogt. Dat kan je bereiken door je haar niet te lang te dragen en een beetje messy, zoals een out-of-bed look, een warrige kuif, faux hawk of krullen. Allemaal goede herenkapsels om jouw dunner wordende haar dikker te laten lijken. Je haar naar voren in model brengen werkt daar heel goed bij en kan ook helpen om beginnende inhammen te verbergen.

Matte finish

Zoals eerder gezegd werken matte producten erg goed in dun haar. Dat komt omdat dit type producten je haar dikker laten lijken en ook automatisch zorgen voor meer structuur in je haar. Zeer glanzende producten doen dat niet. Een pommade, haargel of haarcrème met veel glans maken je haar juist strak en plakken het haar aan elkaar. Dat zijn eigenschappen die je juist niet wilt als je dun haar hebt als man. Ga dus voor mannenkapsels met een matte finish.

De beste producten om te gebruiken voor dit soort mannenkapsels, zodat je haar lekker dik lijkt, zijn bijvoorbeeld matte clays, waxen, pastes, volumepoeders en sea salt sprays. Deze helpen meteen met volume en structuur.

Matte (pre-styling) haarstylingproducten

Conclusie

Veel mannen hebben last van dun haar. In veel gevallen kan je daar maar weinig aan doen. Het is wel belangrijk om uit te vinden of er eventueel een andere oorzaak is dan erfelijke kaalheid. Dan kan je er eventueel nog iets aan doen of in ieder geval proberen om het proces te stoppen. Bij erfelijke kaalheid is dat lastiger, maar niet onmogelijk.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor de juiste producten en mannenkapsels om het beste te maken van jouw dunnere haar. Er zijn veel manieren om dun haar dikker te laten lijken. Het valt mensen vaak pas vrij laat op dat je dun haar hebt of kalend bent. Zelfverzekerdheid is het beste kapsel, dat is zeker!

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste haarstyling en haarverzorging. Daarnaast vindt je meer dan 900 producten in de Moquer shop om jou te helpen de beste versie van jezelf te worden!