Zelf haar knippen man

Zelf haar knippen man: hoe doe ik dat?

This blog post is also available in: Engels

Het is natuurlijk makkelijker om naar een barbershop te gaan om je haar te laten knippen, maar er zijn ook mogelijkheden om het zelf te doen. Vooral als je een keertje geld wilt besparen, dan is zelf je haar knippen het overwegen waard.

Veel mannen zijn het al gewend om zelf hun baard bij te werken, maar in mindere mate knippen mannen zelf hun eigen haar. Daar zijn natuurlijk belangrijke redenen voor, want het is wel een stukje lastiger om dat goed te doen in vergelijking met je baard bijwerken.

Wat heb ik nodig om mijn haar zelf te knippen?

Allereerst is het belangrijk om de juiste spullen in huis te hebben om goed je haar zelf te kunnen knippen. Dat vergt dus wel een (kleine) investering vooraf voordat je echt geld gaat besparen.

Tondeuse

Als man is het toch wel een must om een tondeuse te hebben als je echt helemaal zelf je haar gaat knippen. Een tondeuse is nodig om de zijkanten en achterkant mooi kort te houden. Mocht je je ooit willen wagen om zelf een fade aan te brengen in je haar, dan heb je ook een tondeuse nodig.

Kappersschaar

Een goede kappersschaar is ook erg belangrijk om te hebben, want met een gewone schaar kom je vaak niet ver. Een kappersschaar maakt het eenvoudiger om zelf je haar te knippen en is makkelijk om te hanteren.

Handspiegel

Wanneer je een tondeuse hebt en een goede kappersschaar, dan kan je aan de slag, maar om goed te kunnen zien wat je aan het doen bent tijdens het knippen, dan heb je ook een handspiegel nodig. Deze komt vooral van pas wanneer je de achterkant van je haar aan het bijwerken bent.

Je gebruikt de handspiegel dan in combinatie met je badkamerspiegel of en andere spiegel, zodat je goed kunt zien of je netjes je haar aan het knippen bent aan de achterkant en zijkanten eventueel.

Bonus items die je eventueel kan aanschaffen voor het knippen

De bovenstaande drie items heb je echt honderd procent nodig wanneer je je eigen haar gaat knippen als man, maar er zijn ook een paar andere producten om over na te denken.

Kapperscape

Een relatief goedkoop item en het houdt je kleren ook schoon van haren. De ene man vindt het wellicht niet zo erg als hij onder de haren komt te zitten en springt gewoon even onder de douche, maar als je echt wilt investeren in de thuiservaring, dan kan een kapperscape een leuk bonusitem zijn.

Een uitdunschaar

Deze is vooral voor mannen met dik haar, want met een gewone kappersschaar kan je niet je haar uitdunnen. Eens in de zoveel tijd is het toch wel fijn om je haar even uit te dunnen, want dat maakt je haar wat handelbaarder en flexibeler.

Dus als je zeer dik haar hebt als man en graag je haar zelf wilt gaan knippen, dan is het te overwegen om te investeren in een goede uitdunschaar.

Het correcte kapsel kiezen

Wanneer je alle spullen in huis hebt om zelf je haar te gaan knippen als man, dan is het tijd om je kapsel te kiezen. Niet alle kapsels zullen je goed staan, dus houdt ook rekening met je gezichtsvorm.

Gelukkig hebben we een tijdje terug al een handige blog geschreven over de verschillende kapsels en gezichtsvormen. Om deze te bekijken, klik dan even hier!

Het zelf knippen van je eigen haar

Nu is het tijd om aan het daadwerkelijke knippen te beginnen. Zorg wel dat je je haar hebt gewassen met een goede shampoo en conditioner, want dat werkt veel makkelijker. Als er nog product in je haar zit, dan knipt dat veel stroever en ook een tondeuse komt er dan moeilijker doorheen.

Zijkanten

Haar zijkantenWanneer je zelf je haar gaat knippen als man, dan is het meestal het makkelijkste om te beginnen met de zijkanten.

Gebruik daarvoor de tondeuse en gebruik het gewenste opzetstukje om de lengte te bepalen. Kijk nu goed in de spiegel terwijl je de zijkanten van je haar scheert met de tondeuse zodat je geen plekjes mist.

Ga dus een paar keer over je haar heen met de tondeuse om er zeker van te zijn dat je alle plekken goed hebt meegepakt.

Achterkant

Achterkant haarDit is waar die handspiegel om de hoek komt kijken, want dan kan je in je badkamerspiegel zien wat je aan het doen bent. Begin aan de onderkant en werk omhoog met de tondeuse. Dat werkt eigenlijk net zoals je bij de zijkanten hebt gedaan.

Bovenop

Haar bovenopWanneer je hebt gekozen voor een relatief kort kapsel, dan kan je je haar bovenop bijwerken met een tondeuse, maar vermoedelijk zal het haar bovenop iets langer zijn.

In dat geval pak je de kappersschaar en gebruik je een kam of je vingers om de lengte te bepalen. Het is belangrijk om telkens dezelfde lengte aan te houden en om je haren goed recht af te knippen.

Voor mannen met dik haar is dit ook de fase waar je de uitdunschaar kunt gebruiken. Het uitdunnen helpt ook om eventuele kleine imperfecties te verbergen als het haar toch niet overal helemaal even lang is geworden.

Overgang bijwerken

Dit is wellicht een van de lastigste dingen om te doen wanneer je zelf je haar gaat knippen als man. De overgang tussen het haar bovenop je hoofd en aan de zij- en achterkant. Deze overgang moet namelijk een natuurlijk verloop hebben zodat het een geheel wordt.

Het is het makkelijkste om een tondeuse te gebruiken zonder opzetstukje. Eventueel met behulp van een kam ga je dan heel voorzichtig de overgang gelijkmatig maken. Haal er telkens kleine stukjes vanaf, zodat je het risico verkleint om het te kort te scheren.

Haar stylen

Wanneer jij je ultieme kapsel helemaal zelf hebt geknipt, dan wil je deze wel mooi in model hebben uiteraard. Gelukkig zijn er daarvoor heel veel verschillende producten. In onze Moquer shop hebben we honderden premium haarstyling producten voor mannen, dus vergeet niet om daar even te kijken!

Conclusie

Na het lezen van dit blog heb je hopelijk de basis onder de knie gekregen om zelf ja haar te knippen als man. De eerste keer zal natuurlijk niet meteen het beste resultaat geven, want het vergt wel wat oefening om echt goed en mooi je eigen haar te knippen.

En als je eenmaal beter bent, dan kan je overwegen om jezelf een fade te geven. Op die manier lijkt je kapsel helemaal professioneel. Dan moet je de zij- en achterkant in twee verschillende lengtes scheren met de tondeuse en dan de overgang goed blenden om tot een mooie overgang te komen. Opscheer kapsels zijn enorm populair tegenwoordig.

Succes met het knippen van je eigen kapsel! En anders zijn er altijd nog genoeg barbershops om naar toe te gaan.

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste kapsels, baarden en huidverzorging!