haatransplantatie doen als man

Mijn naam is Chris Gerrits Jans en ik ben de eigenaar van Moquer Hairstyling & Grooming. Vandaag ga ik een persoonlijk verhaal vertellen, want ik denk dat dit voor veel mannen wel interessant kan zijn om hierover te lezen. In 2017 heb ik namelijk een haartransplantatie gedaan, omdat ook ik kampte met erfelijke haaruitval en ik ben vast niet de enige.

Vandaag zal ik mijn verhaal vertellen over mijn haartransplantatie. Dit artikel is niet gesponsord en ik ben ook geen medisch professional, dus overleg altijd eerst met je huisarts voordat je een cosmetische ingreep overweegt, want een haartransplantatie is een cosmetische ingreep met plaatselijke verdoving. Ook is niet bij iedereen erfelijke kaalheid de reden van de haaruitval, dus raadpleeg altijd een medisch professional.

Hoe het begon

mijn haar in april 2017

Toen ik een jaar of 15 of 16 was, begon ik al te zien dat ik wat inhammen kreeg. Aan de voorkant begon aan beide zijkanten het haar dunner te worden en uit te vallen. De rest van mijn haar is trouwens heel erg dik en telkens als ik bij de kapper kom, krijg ik altijd te horen dat ik zeer dik haar heb, dus een dik of dun haartype zegt niet zoveel over erfelijke kaalheid.

Erfelijke kaalheid wordt veroorzaakt door een toename van het hormoon dihydrotestosteron, afgekort ook wel DHT genoemd. Het is ook niet geheel duidelijk of erfelijke kaalheid nou via moeders of vaderskant komt. In mijn geval is kaalheid duidelijk iets dat aan mijn vaderskant voorkomt (mijn vader zelf is ook kaal) en duidelijk minder aan mijn moederskant (mijn ooms zijn niet kaal).

Toen ik een jaar of 18 was, heb ik me voorgenomen om een haartransplantatie te gaan doen wanneer hier een goede mogelijkheid voor was. Uiteraard is een haartransplantatie niet goedkoop en je zorgverzekering zal het in principe ook niet vergoeden. Ik was eerst nog jarenlang student en had niet de middelen om een haartransplantatie te gaan doen.

Moquer is opgericht in 2014 en dat is sindsdien mijn fulltime baan. In 2017 had ik genoeg geld gespaard om na te denken over een haartransplantatie en toen begon ik me erin te verdiepen.

Wat is een haartransplantatie?

haarkrans

Wanneer je kaal wordt, dan gebeurt dit meestal vooraan, genaamd inhammen, of je wordt kaal op je kruin. Het haar aan de zijkanten- en achterkant van je hoofd valt niet uit, dit wordt je haarkrans genoemd. Bij een haartransplantatie wordt het haar van je haarkrans verplaatst naar je kruin of je inhammen, afhankelijk van waar de haaruitval zich voordoet. Het hele haarzakje inclusief DNA wordt overgeplaatst. Dit betekent dat haren die zijn getransplanteerd nooit meer zullen uitvallen.

Bij oudere methodes haalden ze letterlijk een reepje huid met haar uit de achterkant van je hoofd om vervolgens daar de haren uit te halen en te transplanteren. Dat is nogal een ingreep en laat ook een flink litteken achter, dus dat wordt tegenwoordig eigenlijk niet meer gedaan in Nederland voor zover ik weet.

Ik heb mijn haartransplantatie in Nederland gedaan en toen gingen ze eerst kijken of ik genoeg donormateriaal heb. Dat betekent dat je genoeg haar moet hebben in je haarkrans (de zijkanten- en achterkant) om daar haren weg te kunnen halen en te transplanteren. Met de nieuwere methodes is het mogelijk dat een haar weer terug groeit waar je hem vandaan hebt gehaald, maar dat is niet altijd zo, dus je moet wel genoeg donormateriaal hebben, want anders zou je daar kale plekken kunnen krijgen.

Bij mij was er genoeg donormateriaal, want ik heb ook erg dik haar van mezelf, dus ik zou ze zeker niet missen als ze daar niet meer terug zouden komen. Op het moment dat ik koos voor de haartransplantatie was ik 25 jaar oud. Ik dacht als ik het op redelijk jonge leeftijd kan doen, dan kan ik het uitgevallen haar deels laten terugplaatsen en dan kan ik daarna finasteride (ook wel bekend onder de naam propecia) nemen om de rest van mijn haar op zijn plek te houden. Lees deze blog voor meer informatie over finasteride. Overleg altijd eerst met een arts voordat je dit medicijn gebruikt, want er zijn ernstige bijwerkingen mogelijk!

De behandeling

Ik had voornamelijk last van inhammen, dus die ging ik laten opvullen. Wanneer je een haartransplantatie doet, dan werken ze niet met haren maar met grafts. Een graft is een soort haarzakje waar de haren uitgroeien. Een graft bevat meestal tussen de 1 en 4 haren, maar meestal zal het zo’n 1 tot 2 haren betreffen.

Ik kwam aan in de kliniek en je mag geen haarstyling product in je haar hebben, want dat werkt niet fijn. Ze tekenden bij mijn inhammen af wat het gebied zou worden waar de haren naar getransplanteerd zouden worden. Maak je geen illusies dat je ooit weer een helemaal strakke haarlijn gaat krijgen. In theorie is het mogelijk, maar op latere leeftijd kan dat onnatuurlijk gaan ogen en je hebt dan ook veel meer graft nodig en je hebt maar een beperkt donorgebied uiteraard.

behandeltafel

Vervolgens mocht ik plaatsnemen op de behandelbank en daar zou ik bijna 8 uur spenderen in totaal. Het plaatje boven is een voorbeeld van hoe het er ongeveer uitziet, maar bij de hoofdsteun zit normaal een gat, zodat je daar wat comfortabeler in kan liggen. Daarna schoren ze een klein reepje aan de achterkant van mijn hoofd kaal, want daaruit zouden de grafts gehaald worden.

In mijn geval gingen we voor zo’n 1000 grafts. Om de grafts uit je huid te halen, gebruiken ze een soort holle naald waarmee ze de haren losmaken inclusief het DNA. Uiteraard krijg je hiervoor plaatselijke verdoving. Mij werd verteld dat de verdoving eigenlijk hetzelfde middel is als wat tandartsen gebruiken. Met een naald wordt deze verdoving aangebracht en deze wordt meerdere keren herhaald. Gelukkig kan je het niet zien en je voelt slechts een klein prikje.

Een haartransplantatie met zo’n 1000 grafts kan in 1 dag gedaan worden. Zijn het er meer dan dien je de volgende dag terug te komen. Het is wel een lange behandeling, want ik kwam om 10:00 uur aan in de kliniek en om 18:00 uur verliet ik de kliniek weer. Het duurde dus al met al zo’n 8 uur inclusief een kleine lunchpauze.

Het merendeel van deze tijd lig je met je gezicht naar beneden, terwijl zij met een holle naald de grafts losmaken en ze vervolgens met een pincet verzamelen. Ze groeperen de grafts op basis van het aantal haren, zodat ze deze later op een zo natuurlijk mogelijke manier kunnen terugplaatsen bij de inhammen.

Voor mij persoonlijk was deze fase het meest vervelend. Je ligt op je buik en op je gezicht, dus ik kreeg wat last van mijn kaak en werd een beetje stijf. Dit proces duurde om en nabij 4,5 tot 5 uur. Het terugplaatsen van de haren neemt veel minder tijd in beslag.

Wanneer de grafts worden teruggeplaatst, dan mag je rechtop in de behandelstoel zitten en kan je vaak ook wel televisie kijken. In mijn geval keek ik een aantal afleveringen van Friends en uiteraard zijn er ook de nodige gesprekken met de behandelaars als je 8 uur doorbrengt in de behandelkamer. Toen het 18:00 uur was, waren alle grafts bij mij inhammen geplaatst en was de behandeling zelf voorbij.

Na de behandeling

haar wassen

Na de behandeling is het aan te raden om niet zelf auto te rijden omdat je veel gelegen en gezeten hebt en ook plaatselijke verdoving hebt gehad. Met de trein terug naar huis is op zich wel mogelijk.

Het gebied aan de achterkant waar de grafts uit zijn gehaald, is uiteraard gevoelig en kan wat bloeden, dus soms krijg je daar een verbandje. Het gebied bij de inhammen waar de grafts zijn ingezet, zijn ook rood en gevoelig. Je mag die dag ook geen pet dragen, want dan zouden de grafts kunnen verschuiven. Na 1 tot 2 dagen na de behandeling zitten de getransplanteerde grafts eigenlijk al net zo vast als je ‘normale’ haren, dus je kan vanaf dan een pet op als je de wonden een beetje wilt bedekken.

De eerste paar nachten mag je ook niet op je buik slapen om verschuiving van de grafts tegen te gaan en je krijgt een verbandje mee waar je je hoofd op kan leggen als je gaat slapen, want anders komt er bloed en vocht in je kussen. Maar dat alles is na enkele dagen al voorbij.

Ook mag je je haren voor een week niet wassen en is het aan te raden om de eerstvolgende maanden na de behandeling geen antiroos shampoo te gebruiken, omdat deze vaak wat hardnekkig zijn. Na een week wordt het juist aangeraden om je haar goed te wassen met een normale, milde shampoo, want dan moet je alle korstjes goed wegwassen. Vanaf dan kan je gewoon je normale doucheroutine weer gaan doen.

De kosten van een haartransplantatie

kosten haartransplantatie

Een haartransplantatie wordt vaak berekend op basis van het aantal getransplanteerde grafts plus de kosten van het opstarttraject en de intake. Ik deed mijn haartransplantatie in Nederland en betaalde €2,85 per graft en €650 aan opstartkosten. Dat brengt het totaal op 3500 euro voor mijn behandeling. Daarmee heb ik een klein deel van mijn inhammen laten opvullen, dus als je een groter gebied wilt laten transplanteren, dan kan de prijs flink oplopen.

Bij zo’n 1500 grafts moet je denken aan rond de €5000 en als je rond de 2000 grafts nodig hebt, kan je rekening houden met een bedrag van zo’n €6500. Wanneer je volledig kaal bent, dan lopen de kosten gauw op naar €10.000 en je dient ook genoeg donorgebied te hebben. Daarnaast is het aantal grafts ook afhankelijk van je kleur haar. Bij een lichte kleur haar heb je meer grafts nodig om genoeg dekking te krijgen. Lichtere haren zijn ook vaak wat dunner.

Sommige mannen gaan naar het buitenland om een haartransplantatie te ondergaan en daar kunnen de prijzen anders zijn. Het hangt ook af van de soort behandeling die je neemt. Goedkoop is soms duurkoop, dus doe goed je research.

Het resultaat van de haartransplantatie

Het definitieve resultaat laat wel even op zich wachten. Over het algemeen duurt het minimaal 9 maanden voordat het uiteindelijke resultaat zichtbaar is. Dit komt ook omdat na de behandeling alle getransplanteerde haren eerst uit zullen vallen, maar ze doen dat op verschillende momenten. De haren vallen uit omdat de verplaatsing een soort schok is geweest voor ze, maar dat is helemaal normaal. Er zullen naar verloop van tijd weer haren groeien uit de haarzakjes. Zo’n 80 tot 90 procent van de getransplanteerde haren zullen na het uitvallen weer beginnen met groeien. Dat percentage kan iets verschillen van persoon tot persoon.

Voor & na de haartransplantatie

Voor haartransplantatiena haartransplantatie

Daarom dien je op verschillende momenten langs te komen voor controle, zodat ze kunnen kijken of alles volgens plan verloopt. In grote mate is het dus een kwestie van geduld hebben voordat je het resultaat kunt bewonderen. In mijn geval liet ik een deel van mijn inhammen opvullen en de meeste mensen zagen het eigenlijk niet eens dat er wat veranderd was. Dat komt ook omdat mensen er gewoon niet zo op letten. Er wordt wel eens gezegd dat mensen om je heen pas doorhebben dat je kaal wordt als je al 40% van je haren hebt verloren.

Ik wilde ook voornamelijk het proces van kaal worden stoppen, dus heb ik vroegtijdig een haartransplantatie ondergaan en daarna ben ik medicijnen gaan slikken. Alle getransplanteerde haren zullen nooit uitvallen, maar de rest van je haren kunnen gewoon nog uitvallen. Daarom doen sommige mannen meerdere haartransplantaties in hun leven, vooral als ze ervoor kiezen om geen finasteride of propecia te slikken.

Lees deze blog voor alle informatie over finasteride of propecia en raadpleeg je huisarts als je erover denkt om dit te gaan doen, want de bijwerkingen kunnen ingrijpend zijn.

Conclusie

In mijn geval is de behandeling goed gegaan en ben ik blij met het resultaat. Ik heb nog steeds geen hele strakke haarlijn en nog steeds wel inhammen, maar ze storen me niet genoeg om nog een nieuwe haartransplantatie te overwegen. Daarnaast neem ik nu ook al twee jaar finasteride en merk ik daar geen bijwerkingen van persoonlijk. Ik heb dus ook geen haaruitval waargenomen achter het getransplanteerde gebied en op sommige plekken lijkt het bijna alsof er een aantal haartjes weer een beetje terugkomen.

Eigenlijk heb ik dus mijn erfelijke kaalheid opgelost. Het probleem heb ik (deels) laten herstellen en de medicijnen houden de rest op hun plek. Deze dien ik wel de rest van mijn leven te nemen, want als je ermee zou stoppen, dan kan er versneld haaruitval op gaan treden. Ik ben blij met mijn beslissing en klaarblijkelijk heeft het ook een effect op mijn zelfvertrouwen.

Waar ik vroeger eigenlijk nooit complimentjes over mijn haar kreeg, krijg ik ze nu wel eens, terwijl er eigenlijk niet eens een heel groot verschil te zien is naar mijn mening. Ik mag dan niet zo’n rechte haarlijn of super stylish kapsel hebben als alle haarstyling YouTubers, maar ik ben nu in ieder geval tevreden met mijn haar en daar heb ik het allemaal voor gedaan.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor mijn wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op de Moquer Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarverzorging, kapsels, grooming en meer!