erfelijke kaalheid mannen

Ik ben Chris, de eigenaar van Moquer Hairstyling en Grooming, en ook ik heb last van erfelijke kaalheid. Al vanaf mijn 16de, of zelfs eerder, had ik al last van een terugtrekkende haarlijn. In mijn geval kwam dat vooral voor aan de voorkant, dus ik kreeg inhammen.

Op mijn kruin heb ik er eigenlijk nooit last van gehad. Ik ben uiteraard niet de enige man die last heeft van uitvallende haren en dus wil ik wat informatie verschaffen over hoe ik mijn erfelijke kaalheid een halt heb toegeroepen.

Blijf reëel

Laat ik voorop stellen dat ik geen arts ben en dat je altijd met je huisarts moet overleggen als je overweegt om bepaalde middeltjes of medicijnen te gaan gebruiken. Je kan allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen en medicijnen kunnen soms een uitwerking op elkaar hebben of bijwerkingen hebben, dus neem nooit zomaar iets en bestel ook geen rare middeltjes op buitenlandse websites.

Er wordt aan alle kanten ingespeeld op de onzekerheid van mannen die last hebben van erfelijke kaalheid, maar vrijwel nooit werken deze methodes of medicijnen en ze kunnen zelfs schadelijk voor je gezondheid zijn.

Deze post is niet gesponsord en dit is puur gebasseerd op mijn eigen ervaring en onderzoek.

Twee bewezen middelen tegen erfelijke kaalheid

Erfelijke kaalheid

In alle eerlijkheid zijn er eigenlijk maar twee middelen die bewezen hebben het haarverlies te beperken, namelijk Minoxidil en Finasteride. Minoxidil komt zowel in een 2% oplossing als een 5% versie. Finasteride is een medicijn dat van origine gebruikt wordt bij een vergrote prostaat, maar in kleinere dosering helpt het ook tegen erfelijke kaalheid[1].

Het gaat dan om de 1 milligram versie per dag. Medische onderzoeken hebben uitgewezen dat hoofdstimulatie geen noemenswaardig effect heeft op het verminderen van haaruitval.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat beide middeltjes bij grote groepen mannen de haaruitval vertraagt. Sommige mannen zagen zelfs wat haren weer terugkomen, maar er moeten geen wonderen van Minoxidil en finasteride verwacht worden. Het is voornamelijk om de haaruitval te stoppen, niet om verloren haren weer terug te krijgen.

Finasteride dient dagelijks oraal ingenomen te worden. Minoxidil wordt vaak aangebracht op de hoofdhuid en dat dient ook dagelijks te gebeuren.

Minoxidil versus finasteride: wat werkt beter?

Finasteride

Wetenschappelijke studies wezen uit dat de 5% oplossing effectiever is dan de 2% oplossing Minoxidil. Finasteride was effectiever dan beide. Maar finasteride kan ook serieuze bijwerkingen geven, omdat het invloed heeft op je hormoonhuishouding. Van oorsprong is finasteride een medicijn dat mannen krijgen bij een vergrote prostaat.

Ze krijgen echter dan wel 5 milligram per dag en niet de 1 milligram die is aanbevolen om erfelijke kaalheid tegen te gaan. Het moge dus duidelijk zijn dat mannen die 5 milligram per dag nemen een grotere kans hebben om deze bijwerkingen te ervaren. In deze groep was er ook een verhoogd risico op borstkanker voor mannen [2].

De bewerkingen van finasteride kunnen ernstig zijn, maar ze komen niet heel vaak voor. Erectiestoornissen, minder zin in seks of depressiviteit zijn gemelde bijwerkingen. Soms houden deze klachten nog een tijdje aan nadat er al is gestopt met het medicijn, dus dat is zeker iets om in overweging te nemen.[3]

MinoxidilMinoxidil is tegenwoordig weer zonder recept te verkrijgen en is een uitwendig middel. Je brengt het aan op je hoofdhuid. Bijwerkingen van Minoxidil zijn een droge hoofdhuid, jeuk of een branderig gevoel. Ook is het zaak om het alleen op je hoofdhuid te gebruiken, want als het middel op je armen of gezicht terecht komt, is het mogelijk dat je daar extra haargroei gaat krijgen. Minoxidil maakt de bloedvaten wijder en dat heeft invloed op de haargroei.

Het nadeel van Minoxidil is dat het elke dag aangebracht dient te worden op een zorgvuldige manier. Dat gaat sommige mannen op een bepaald moment tegenstaan, waardoor ze stoppen met het middel en dan kan je versneld de haren verliezen die je behouden hebt door middel van het gebruik van Minoxidil. Minoxidil kost ongeveer tussen de 12 en 25 euro per maand. Het hangt er vanaf hoeveel flesjes je in het voren besteld en wat voor soort product of merk je kiest.

Daarom is Finasteride gemakkelijker in gebruik omdat het slechts een pilletje is die je elke dag inneemt, maar de mogelijke bijwerkingen zijn ernstiger dan bij Minoxidil. In principe dien je het ook de rest van je leven te gebruiken als je je haar wilt behouden, want wanneer je stopt, dan zal je wederom versneld je haren weer verliezen.

Ook is finasteride duurder in het gebruik. Finasteride kost (momenteel) ongeveer 70 cent per pilletje, dus dat komt neer op 21 euro per maand oftewel 256 euro per jaar. Het hangt van het merk af, want in het begin betaalde ik meer dan 1 euro per pil.

Op 25 jarige leeftijd besloot ik een haartransplantatie te doen om mijn inhammen te laten opvullen. Over mijn ervaring met mijn haartransplantatie heb ik een blog post geschreven. Ik deed de haartransplantatie om mijn haarlijn weer wat te laten herstellen, maar ik wilde daarna wel voorkomen dat de rest van mijn haar zou uitvallen. Getransplanteerd haar zal nooit uitvallen, maar het haar erachter kan wel gewoon uitvallen. Dus besloot ik in samenspraak met een professional om finasteride te proberen om mijn erfelijke kaalheid een halt toe te roepen.

Conclusie

Nu 2 jaar verder lijkt de haaruitval flink te zijn afgenomen en misschien wel helemaal te zijn gestopt. Recent lijkt het zelfs of bepaalde haartjes weer terugkomen, maar dat kan ik niet met honderd procent zekerheid zeggen. Ik neem de 1 milligram finasteride per dag ook alleen om mijn haar te behouden, niet omdat ik verwacht dat het de haargroei bevordert of uitgevallen haren terug brengt.

Het is dus zaak om realistische verwachtingen te hebben. Tot op heden heb ik ook nog geen bijwerkingen ervaren, dus voor mij is dit een uitkomst. Minoxidil heb ik zelf nooit geprobeerd.

Wanneer je overweegt om Minoxidil of Finasteride te gaan gebruiken, dan moet je je er heel bewust van zijn dat deze oplossing tegen erfelijke kaalheid alleen kan werken als je er de rest van je leven mee doorgaat. Zodra je stopt, dan kunnen je behouden haren versneld uitvallen. Voor iedere man kan dit weer anders uitpakken, dus het is zaak om met een medisch professional te overleggen of Minoxidil of Finasteride iets voor jou is.

Niet alle oorzaken van haaruitval zijn erfelijk. Er kan ook een ander probleem ten grondslag liggen aan het haarverlies, dus het is goed om dat eerst uit te sluiten, maar er zijn dus enkele oplossingen tegen erfelijke kaalheid om te overwegen.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarverzorging, huidverzorging, grooming en meer!

In de Moquer shop kan je de beste haarstyling producten voor mannen vinden om jouw mooie haar goed in model te kunnen brengen.