haaruitval bij mannen

Veel mannen herkennen het wel dat ze ooit een mooie haardos hadden, die steeds dunner werd, waarvan de haarlijn steeds verder naar achteren ging, of waarvan het kapsel opeens veranderde naar dat van een monnik. Zucht! Je wilt er ook door het haaruitval helemaal niet ouder uitzien dan je bent. Daarbij kan dit haaruitval ook nog een irritante herinnering zijn aan dat je ouder wordt, iets waar je liever niet elke keer bij stilstaat als je in de spiegel kijkt.

Het mag dan wel een teken van mannelijk testosteron zijn, maar het oog wil ook wat.

Wat kun je nu doen als man tegen haaruitval, zodat jij er weer als een goddelijke adonis uitziet ?.

Oorzaken van haarverlies bij mannen

Om die vraag te beantwoorden gaan we eerst even dieper in op de oorzaken van haaruitval bij mannen. Ongeveer 42% van de mannen heeft middelmatig tot ernstig haarverlies. 16% van de mannen heeft ernstig haaruitval wanneer ze tussen de 18 en 29 jaar oud zijn en 53% van de mannen tussen 40-49 procent heeft hier last van. Ongeveer 12% van de mannen heeft vooral haaruitval aan de voorkant van de haarlijn[1].

Haaruitval komt dus relatief vaak voor bij mannen. Maar iets minder dan de helft van de mannen hoeft hier geen last van te hebben[2].

Over het algemeen zijn mannen genetisch aangelegd om haaruitval te krijgen vanaf 50 jaar en ouder.

Daarnaast kan het te weinig eten van eiwitten, ondervoeding en eetstoornissen ook bijdragen aan haarverlies[3].

Vooral blanke mannen hebben last van haarverlies waarbij de haarlijn zich naar achteren verplaatst. Als je vader last heeft van haarverlies heb jij ook meer kans om haarverlies te krijgen, maar als je haarverlies vroeger in je leven begint dan bij de gemiddelde man kan dat weer van je moederskant komen.

Aan je haren trekken, of een strakke staart of knot, kan ook bijdragen aan haarverlies bij mannen. Je krijgt dan eerst dunnere haren aan de voorkant van je haarlijn en vervolgens ook minder.

Atopisch eczeem bij de haren kan ook bijdragen aan haarverlies bij mannen.

Daarnaast hebben mannen met haaruitval ook vaker dan gemiddeld last van coronaire hartziekten (zoals aderverkalking), ook een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol komt vaker voor bij mannen die last hebben van haarverlies[4].

Diffuse haaruitval bij mannen

Diffuse haaruitval kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Bij deze vorm van haaruitval krijg je dus niet een terugtrekkende haarlijn of zo’n monnik kale plek op je kruin, maar is het meer algemeen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij mensen die chemokuren ondergaan.

Deze vorm van haaruitval kan getriggerd worden door emotionele triggers. Vooral stressmanagement en een gezond voedingspatroon kan helpen om deze vorm van haaruitval tegen te gaan[5].

Daarnaast kan het verstandig zijn om je schildklierhormonen te laten controleren om te zien of daar iets mee aan de hand is als je een meer algeheel haarverlies hebt in plaats van een terugtrekkende haarlijn of een kale plek op je kruin[6].

Wat te doen tegen manlijk haaruitval?

Er zijn dus een paar duidelijke redenen van haaruitval bij mannen en een paar onduidelijke redenen. In eerste plaats kun je jezelf afvragen of je bewust of onbewust aan je haren trekt of ze misschien in een te strakke staart of knot (man bun) doet.

Je kunt dan experimenteren met lossere staarten en knotten om te zien of je dan minder last hebt van haaruitval en of haar weer terug groeit.

Daarnaast heb je ook middeltjes die in sommige gevallen kunnen helpen de haaruitval te voorkomen en die zorgen er zelfs voor dat het haar weer terug groeit.

Finasteride en haaruitval bij mannen

Eind jaren 90 is er veel onderzoek uitgevoerd naar finasteride en uit dit onderzoek blijkt dat als mannen hiervan 1mg per dag gebruiken dit het haarverlies kan stoppen en er zelfs voor kan zorgen dat haar weer groeit waar het eerder is gestopt met groeien[7].

Later onderzoek laat zien dat dit middel bij 40% van de mannen die kaal worden effectief is om het haar weer een beetje terug te laten groeien[8]. Hoewel ik het middel persoonlijk gebruik, heb ik niet het idee dat ik veel haren heb die terug zijn gegroeid, maar de kaalheid lijkt wel gestopt te zijn. Lees hier meer over Finasteride en ook over Minoxidil!

Dit middel moet je ook je hele leven blijven gebruiken en als het haar niet terug groeit is het vaak wel effectief om verergering van het probleem tegen te gaan. Mocht je ooit overwegen om dit middel te gaan gebruiken, neem dan altijd contact op met je huisarts, want dit middel kan in zeldzame gevallen leiden tot ingrijpende bijwerkingen.

Dieet en haaruitval bij mannen

Daarnaast kan een gezonde voedingsstijl met voldoende eiwitten ook een rol spelen voor het behoudt van je haar. Je moet bijvoorbeeld minimaal 8 gram per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten eten. Dit betekent dat een man van 80 kilo 64 gram eiwitten moet eten.

Tevens kun je kijken of bepaalde medicatie haaruitval als bijwerking kan hebben en dan kun je in overleg met je arts stoppen met die medicatie.

Haarverlies verbergen met een leuk kapsel

Soms is het haarverlies dus niet meer te herstellen, maar gelukkig zijn er dan nog voldoende kapsels die het haarverlies op een modieuze manier verbergen. Het is ook aan te raden om vooral te kiezen voor matte haarstyling producten, want op die manier kijk je minder snel op je hoofdhuid. Glanzende producten zorgen ervoor dat je makkelijk door je haar heen kijkt op je hoofdhuid, dus dat wil je voorkomen.

Kort haar

Je kunt je haar heel kort houden. Dit verbergt het haarverlies doordat je je haar dan al heel kort hebt.

Buzz cut

Met de buzz cut heb je je haar nog steeds niet veel langer dan een paar centimeter, maar je kunt het dan iets naar voren kammen. Het ziet er niet vreemd gestyled uit, maar alsof dat de natuurlijke groeirichting voor je haar is.

Caesar

Dit is een kapsel die prins William vroeger veel gebruikte om zijn haarverlies te verbergen. Het haar is aan de zijkant wat korter en aan de bovenkant wat langer, die langere lokken worden naar voren gekamd en aan de voorkant eventueel een beetje getoupeerd om het wat meer volume te geven.

Oneven laagjes

Als je haar al wat dunner wordt, maar nog niet te dun is kun je jouw kapper vragen om het haar op je hoofd in oneven laagjes te knippen. Als je het dan gaat stylen hoef je het alleen een beetje warrig te maken om een volle out of bed look te krijgen.

Laat je snor of baard staan

Om de blik van mensen af te leiden van het haarverlies kun je juist ook spelen met je gezichtshaar. Een leuke baard, snor of speelse combinatie ervan kan je een leuke look geven die afleidt van de terugtrekkende haarlijn.

Experimenteer eens met alleen het laten staan van je snor, een snor met baardje, of het laten staan van een volle baard om te zien hoe dat voor je werkt.

Op Moquer kun je ook terecht voor baardverzorging en baardstyling producten.

Ga nooit voor de comb-over

Het is beter om je kaalheid te accepteren of toch maar voor een toupet te gaan dan met een comb-over te werken. Dan krijg je van die flappen haar die je over je hoofd kamt en dat ziet er helaas niet echt geweldig uit als je al flink kalend bent. Dan is het beter om je kaalheid te accepteren en te gaan voor een kort kapsel.

Als laatste redmiddel: een haartransplantatie

Als je erfelijk belast bent en voor de rest een gezonde levensstijl hebt en goed voor jezelf zorgt, dan kan je er in principe niks aan doen dat je kalend bent. Een laatste redmiddel is dan een haartransplantatie. In 2017 heb ik een haartransplantatie ondergaan en daar heb ik ook een blog post over geschreven. Lees hier alles over mijn haartransplantatie!

Wil je graag praten met andere mannen over kapsels, producten en verzorging? Word lid van onze Facebook groep.

 

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-4725.1998.tb00009.x

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.0412-5463.2001.00110.x

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2230.2002.01076.x

[4] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/43272142/Evaluation_and_treatment_of_male_and_fem20160302-16061-n1lfq1.pdf?1456935215=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DEvaluation_and_treatment_of_male_and_fem.pdf&Expires=1605801408&Signature=Ruc36VMW29D-~Ty4hPn3OM0-dn3UvIfH7iyuM9cM-cgqhUyaVOJzNmAl5d-2puEX46Y6XBCNl3t42qF4KdEIfI-Mj7vCxLMsFYvSuD7fqjWigFngF3uUjfZ0ujsa29KRFs5iwXXm4J8zucuez4GFvT6VZlUbyJHpqS5W6QgVskfuJsAVjBh8lkN1lTiI8mEUGM4FHp7qRiOpNt3HKIG-03Nh815qudXKA7CZEp9FrfvDfD1Sio9AbaBZRzBQwWIrkcc48j3yIWZDThGuhesFM2qdal8tA6PC6qqL~JbTWY~Z0JTaFdI6~zRYFjivSYhdlPZ5tZorgbywLPSJyhZqRg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA

[5]https://europepmc.org/article/med/11263854?utm_medium=email&utm_source=transaction&client=bot&client=bot

[6] https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/43272142/Evaluation_and_treatment_of_male_and_fem20160302-16061-n1lfq1.pdf?1456935215=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DEvaluation_and_treatment_of_male_and_fem.pdf&Expires=1605801408&Signature=Ruc36VMW29D-~Ty4hPn3OM0-dn3UvIfH7iyuM9cM-cgqhUyaVOJzNmAl5d-2puEX46Y6XBCNl3t42qF4KdEIfI-Mj7vCxLMsFYvSuD7fqjWigFngF3uUjfZ0ujsa29KRFs5iwXXm4J8zucuez4GFvT6VZlUbyJHpqS5W6QgVskfuJsAVjBh8lkN1lTiI8mEUGM4FHp7qRiOpNt3HKIG-03Nh815qudXKA7CZEp9FrfvDfD1Sio9AbaBZRzBQwWIrkcc48j3yIWZDThGuhesFM2qdal8tA6PC6qqL~JbTWY~Z0JTaFdI6~zRYFjivSYhdlPZ5tZorgbywLPSJyhZqRg__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA (pag. 4)

[7] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0190962299700812

[8] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.0412-5463.2001.00110.x