beard care

Baardverzorging: Hoe verzorg ik mijn baard?

This blog post is also available in: Engels

We zijn nu een week verder sinds het eerste artikel omtrent de baard genaamd “Hoe laat je een volle baard groeien.” Op zijn minst moet er ondertussen toch een kleine donsbaard zijn ontstaan en voor de gelukkigen onder ons is er al een aardig volle baard gegroeid. In deze blogpost draait het allemaal om baardverzorging.

Trim je baard

Wanneer je echt een lange baard wilt dan zal je daar eerst nog even mee moeten wachten, maar soms kan het er erg slordig uit gaan zien en dan is het zaak om te beginnen met het trimmen van je baard.

Hiervoor is het beste een trimmer met opzetstukken te gebruiken. Wanneer je voor het eerst begin met het trimmen van je baard, doe het dan langzaam en zorgvuldig, want het kan beter iets langer duren om goed te trimmen, dan dat er weer gewacht moet worden voordat alles weer is aangegroeid.

Trim eerst je wangen. Kies voor een groot opzetstuk en werk vanaf de kaaklijn langzaam naar boven. Wanneer er eventueel meer af zou kunnen, dan zet je een kleiner opzetstuk op de baardtrimmer. Op deze manier is het resultaat beter en is er minder kans op fouten.

Voor de rest van je baard kan je het beste een kam, schaar en je vingers gebruiken. Kam goed door je (lange) baard en gebruik je vingers om de lengte te bepalen en knip vervolgens tot de gewenste lengte.

Je kan dit met een tondeuse doen, maar een keer een verkeerde beweging en de baard is verknald. Herhaal dit proces desnoods een paar keer totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Als laatste moet de snor niet vergeten worden. Met de baardtrimmer en een groot opzetstuk is het handig om eerst de snor een beetje bij te werken en daarna is het gemakkelijker af te maken met een schaar en een kam.

baard trimmen

Tip:
Voor een vrij gestileerde baard kun je ervoor kiezen om je baard bij je hals niet te lang te laten. Hierdoor lijkt de baard vaak al een stuk beter verzorgd dan wanneer je overal je baard erg lang laat groeien.

Baardverzorging

Een goed getrimde baard is stap 1, maar goede baardverzorging is minstens zo belangrijk. In een lange baard kunnen vuiltjes blijven hangen, maar ook een winderige dag of een dag naar het zwembad kunnen de baard dof en droog laten lijken.

Er zijn eigenlijk twee soorten producten voor de baard. Producten om de baard te reinigen en er zijn producten om de baard te stylen. Stylen? Ja, wanneer je een redelijk lange baard hebt kan je je baard in model brengen met speciale producten.

Baardverzorgingsproducten

Deze categorie producten zijn er vooral om de baard schoon en gereinigd te houden. Je wilt geen viezigheid in je baard hebben of dat je baard niet lekker ruikt. De Billy Jealousy Beard Wash is eigenlijk een soort shampoo voor baarden en erg populair om je baard goed schoon te houden. Een bekender product is wellicht baardolie. Een baardolie hydrateert niet alleen jouw baard, maar ook de huid onder je baard.

Populaire baardolies in de shop

Layrite Concentrated Beard OilJack Black Beard OilDauntless Grooming Oil Fearless

Baardstyling producten

Nadat je ervoor gezorgd hebt dat je baard lekker schoon en fris is, kun je zelfs nog een stap verder gaan: namelijk je baard gaan stylen. Dat zorgt ervoor dat je baard wat minder smoezelig oogt en gewoon strak in model zit. Met deze producten zorg jij ervoor dat je baard strak en stoer oogt in Movember en nog lang daarna.

Baardverzorging is dus meer dan alleen het schoonhouden. Het oog wil ook wat! En daarvoor gebruik je baardbalsem. Dat geeft iets meer hold waardoor je je baard in model kunt brengen en lastige haartjes kunt temmen.

Populaire baardbalsems in de shop

Uppercut Deluxe Beard BalmAmerican Crew Beard BalmBilly Jealousy Beard Balm

Conclusie

Baardverzorging is dus een combinatie van trimmen en de juiste producten gebruiken. Het is net zoals met een mooi kapsel, het moet eerst goed geknipt zijn alvorens de producten het beste resultaat geven. Zonder de juiste producten te gebruiken kan het zijn dat jouw lange baard je alleen maar last bezorgd.

Je wilt namelijk geen last krijgen van jeuk of huidirritatie. Ook wil je wel dat je baard een mooie glans heeft in goed in model zit en niet dat je baard er slordig en dof uitziet. Daarom is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de baardolies en baardbalsems, zodat jij daadwerkelijk zelfverzekerd kunt rondlopen met een mooie, volle baard.

En dan nog even dit

Vind je het leuk om de stylingtips van moquer te volgen en/of maak je gebruik van producten van Moquer? Volg ons dan op Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij vinden het ook erg leuk om te weten wat je van onze producten vindt, dus laat een productreview achter op de site!