De beste baardverzorging

We zijn nu een week verder sinds het eerste blog artikel omtrent je baard genaamd “Hoe laat je een volle baard groeien.” Op zijn minst moet er ondertussen toch een kleine donsbaard zijn ontstaan en voor de gelukkigen onder ons is er al een aardig volle baard gegroeid. In deze blogpost draait het allemaal om baardverzorging.

Trim je baard

Wanneer je echt een lange baard wilt dan zal je daar eerst nog even mee moeten wachten, maar soms kan het er erg slordig uit gaan zien en dan is het zaak om te beginnen met het bijwerken van je baard.

Hiervoor is het beste een trimmer met opzetstukken te gebruiken. Wanneer je voor het eerst begin met het trimmen van je baard, doe het dan langzaam en zorgvuldig, want het kan beter iets langer duren om goed te trimmen, dan dat er weer gewacht moet worden voordat alles weer is aangegroeid.

Trim eerst je wangen. Kies voor een groot opzetstuk en werk vanaf de kaaklijn langzaam naar boven. Wanneer er eventueel meer af zou kunnen, dan zet je een kleiner opzetstuk op de baardtrimmer. Op deze manier is het resultaat beter en is er minder kans op fouten.

Voor de rest van je baard kan je het beste een kam, schaar en je vingers gebruiken. Kam goed door je (lange) baard en gebruik je vingers om de lengte te bepalen en knip vervolgens tot de gewenste lengte.

Je kan dit met een tondeuse doen, maar een keer een verkeerde beweging en de baard is verknald. Herhaal dit proces desnoods een paar keer totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Als laatste moet de snor niet vergeten worden. Met de baardtrimmer en een groot opzetstuk is het handig om eerst de snor een beetje bij te werken en daarna is het gemakkelijker af te maken met een schaar en een kam.

Benieuwd of een ringbaard of langere bakkebaarden iets voor jou zijn? Klik dan op de links.

Baard trimmen

Tip: Voor een vrij gestileerde baard kun je ervoor kiezen om je baard bij je hals niet te lang te laten. Hierdoor lijkt de baard vaak al een stuk beter verzorgd dan wanneer je overal je baard erg lang laat groeien.

Goede baardverzorging

Een goed getrimde baard is stap 1, maar goede baardverzorging is minstens zo belangrijk. In een lange baard kunnen vuiltjes blijven hangen, maar ook een winderige dag of een dag naar het zwembad kunnen je baard dof en droog laten lijken.

Er zijn eigenlijk twee soorten producten voor je baard. Producten om je baard te reinigen en er zijn producten om je baard te stylen. Stylen? Ja, wanneer je een redelijk lange baard hebt kan je je baard in model brengen met speciale producten.

Baardverzorgingsproducten

Deze categorie producten zijn er vooral om je baard schoon en gereinigd te houden. Je wilt geen viezigheid in je baard hebben of dat je baard niet lekker ruikt. Net zoals dat je je haar goed moet verzorgen, is het ook belangrijk om je baard te verzorgen. Uiteindelijk is dat ook gewoon haar, maar wel net iets anders. Een goede baardshampoo en eventueel een baardconditioner zorgen ervoor dat je baard altijd mooi schoon is.

Nieuwste baardshampoos in de shop:

Een baardshampoo of beard wash zorgt voor een goede reiniging, maar daarna is het tijd om je baard weer wat meer te hydrateren. Dat werkt erg goed met een baardconditioner. Een baardconditioner kan je het beste aanbrengen telkens na het reinigen van je baard om je baard en huid weer wat te voeden met gezonde ingrediënten. Op die manier verklein je de kans op witte vlokken in je baard of een droge huid.

Nieuwste baardconditioners in de shop:

Wanneer je merkt dat je toch graag meer hydratatie in je baard wilt, dan kan je kijken naar een baardolie. Een baardolie helpt om je baard te hydrateren, maar is ook belangrijk voor de huid onder je baard. Wanneer de huid onder je baard te droog is, dan krijg je witte vlokken en dat wil je voorkomen. Vaak heeft baardolie ook nog eens een fijne geur, dus een goede baardolie is onmisbaar bij een goede baardverzorging.

Nieuwste baardolies in de shop:

Baardstyling producten

Nadat je ervoor gezorgd hebt dat je baard lekker schoon en fris is, kun je zelfs nog een stap verder gaan: namelijk je baard gaan stylen. Dat zorgt ervoor dat je baard wat minder smoezelig oogt en gewoon strak in model zit. Met deze producten zorg jij ervoor dat je baard strak en stoer oogt met Movember, maar ook de rest van het jaar.

Baardverzorging is dus meer dan alleen het schoonhouden. Het oog wil ook wat! En daarvoor gebruik je baardbalsem. Dat geeft iets meer hold waardoor je je baard in model kunt brengen en lastige haartjes kunt temmen. De structuur is zoals een boter en dus wat dikker. Je laat de balsem een beetje smelten tussen je vingers en dan breng je het aan.

Nieuwste baardbalsems in de shop:

Conclusie

Baardverzorging is dus een combinatie van trimmen en de juiste producten gebruiken. Het is net zoals met een mooi kapsel, het moet eerst goed geknipt zijn alvorens de producten het beste resultaat geven. Zonder de juiste producten te gebruiken kan het zijn dat jouw lange baard je alleen maar last bezorgd.

Je wilt namelijk geen last krijgen van jeuk of huidirritatie. Ook wil je wel dat je baard een mooie glans heeft in goed in model zit en niet dat je baard er slordig en dof uitziet. Daarom is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de baardolies en baardbalsems, zodat jij daadwerkelijk zelfverzekerd kunt rondlopen met een mooie, volle baard.

En dan nog even dit...

Vind je het leuk om de stylingtips van moquer te volgen en/of maak je gebruik van producten van Moquer? Volg ons dan op Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze wekelijkste update.