Baardolie

Baardolie: de basis van een goede baardverzorging

This blog post is also available in: Engels

Waarom baardolie gebruiken?

Baarden waren de laatste jaren erg in en dat zijn ze eigenlijk nog steeds wel. Wellicht iets minder extreem en iets minder lang in vergelijking met een paar jaar terug, maar een goede baard raakt niet uit de mode. En uiteraard heeft elke baard nog steeds een goede verzorging nodig en dat is waar baardolie om de hoek komt kijken.

Jaren terug heb ik al eens een blog geschreven over hoe je het beste een volle baard kan laten groeien. Om baardolie te gebruiken heb je uiteraard wel een baard nodig. Dat hoeft helemaal geen Gandalf baard te zijn, maar wel iets meer dan alleen een paar stoppeltjes.

Wanneer je eenmaal die mooie baard hebt laten groeien en goed getrimd hebt, dan is het tijd voor de juiste verzorging. Ook daarover heb ik een aantal jaren terug al een algemeen artikel geschreven. Maar nu ga ik specifiek dieper in op het product baardolie.

Wat is baardolie eigenlijk

De term baardolie kan enigszins een klein beetje misleidend zijn, want niet elke baardolie heeft oliën als basisingrediënten. Sommige baardolies zijn op basis van siliconen en dan zie je in de ingrediëntenlijst als eerste bijvoorbeeld cyclopentasiloxane of dimethiconol. Dit zijn siliconen en die hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo vormen ze een beschermend laagje om jouw baardharen en dat is prima, maar het maakt het ook lastiger om ingrediënten door te laten dringen in je baard.

Daarom is er tegenwoordig ook een tweede categorie van baardolies en die zijn op basis van natuurlijke oliën. Voorbeelden zijn abrikozenpitolie, arganolie, amandelolie en jojoba olie. Dit zijn natuurlijke ingrediënten en daarom kiezen mannen steeds vaker voor baardolies op basis van deze natuurlijke oliën.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van baardolie?

Er zijn eigenlijk drie belangrijke eigenschappen die baardolie zeer geschikt maken om jouw baard goed te verzorgen.

Goed verzorgde baard

Hydrateren

Om maar meteen met de belangrijkste eigenschap te benoemen: hydrateren. Baardolie zijn bedoeld om jouw baard te hydrateren en te conditioneren. Ondanks dat het een baardolie heet, is het misschien nog wel belangrijker om de huid onder je baard te hydrateren.

Wanneer de huid onder je baard niet goed gehydrateerd is, dan neemt de kans op jeuk, irritatie en baardroos (witte vlokken) toe. Wanneer je last krijgt van een schilferige huid omdat deze droog is, dan ga je dat in je baard zien natuurlijk.

Glans

Als je gaat voor een wat langere baard, dan merk je op een bepaald moment wellicht dat je baard wat dof en droog begint te worden. Dat is eigenlijk net zoals met je hoofdhaar. In het geval van je hoofdhaar gebruik je een goede conditioner. In het geval van je baard, gebruik je een baardolie. In die zin zou je baardolie kunnen zien als een leave-in conditioner voor je baard. Je baard krijgt een mooie glans en ziet er beter verzorgd uit.

Styling

Een baardolie helpt daarnaast ook om lastige haartjes te temmen. Als je baard wat langer wordt dan neemt de kans op uitstaande haartjes toe. Om alle haartjes in het gareel te houden kan je een baardolie gebruiken, zodat het makkelijker is om jouw baard te verzorgen en eventueel in model te kammen.

Wanneer een baardolie gebruiken?

Baardolie aanbrengen na het douchen

Een van de beste momenten om een baardolie te gebruiken is wanneer je uit de douche komt en je baard hebt gewassen met een goede baardshampoo- en conditioner. Op dat moment is je baard en de huid onder je baard goed gereinigd en dat is het perfecte moment om een baardolie aan te brengen. Dan kan gedurende de hele dag de baardolie zijn voedingsstoffen afgeven aan je baard en huid.

Ook als je op een ander tijdstip merkt dat je baard of huid droog is, dan kan je een klein beetje baardolie aanbrengen. Of als je graag wat meer glans hebt in je baard, daar kan een baardolie ook zeker mee helpen. Je zult vaak zelf wel aanvoelen wanneer je het beste een baardolie kan gebruiken. Vooral in de winter is het zaak om je baard en huid niet te droog te laten worden door wind of kou, want dan kan je schilfers of baardroos krijgen.

Hoe breng je een baardolie het beste aan?

Je hebt maar zeer weinig baardolie nodig en daarom gaan de flesjes vaak erg lang mee. Je brengt letterlijk een paar druppels (3 tot 5 druppels) aan in je handen en dan wrijf je je handpalmen tegen elkaar. Het beste is om alleen je handpalmen tegen elkaar te wrijven en niet je vingers.

Baardolie aanbrengen

Nu breng je de baardolie aan op de huid onder je baard door je handpalm van onder naar boven over je baard te vegen. Je baardharen gaan daardoor eerst wat overeind staan, maar op die manier pak je echt goed de huid onder je baard mee, want deze is het belangrijkste om te hydrateren en te voeden. Vervolgens kan je met je handpalm van boven naar beneden bewegen om de haartjes weer goed glad te strijken zodat je baard goed in model zit.

Op deze manier verdeel je de baardolie goed in je baard en op de huid. Een baardolie mengt niet goed met water, dus daarna kan je een klein beetje zeep gebruiken om je handen weer schoon te wassen.

Welke baardolie kan ik het beste gebruiken?

Zoals eerder gezegd zijn er twee typen baardolie en de eerste groep is op basis van natuurlijke oliën en de andere groep is op basis van siliconen. Hieronder geef ik drie goede opties per categorie, zodat je zelf kan bepalen wat je belangrijk vindt of welke geur je het aangenaamst vindt. Op de productpagina’s vindt je alle details over de specifieke baardolies.

Beste baardolies op basis van natuurlijke oliën

Dauntless Grooming Oil FearlessBrickell Beard OilO'Douds Beard Oil

Deze producten zijn op basis van natuurlijke oliën van uiteenlopende noten, vruchten en andere natuurlijke ingrediënten. Je baard wordt goed gevoed met belangrijke en gezonde vetzuren. Daardoor blijft je huid gehydrateerd en je baard zacht en glanzend.

Beste baardolies op basis van siliconen

Jack Black Beard Oil Pacinos Beard Oil American Crew Beard Serum

Bovenstaande producten zijn op basis van siliconen, dus ze voeden je baard en huid minder. Ze vormen vooral een onzichtbaar beschermend laagje waardoor wind en kou minder effect hebben en je baard minder snel uitdroogt.

Bekijk hier het volledige assortiment baardolies op onze eigen website. Wist je trouwens ook dat een groot deel van ons assortiment ook gewoon op BOL.COM te bestellen is?

Conclusie

Hopelijk weet je nu alles over baardolies en wanneer je ze kan gebruiken. Een baardolie is eigenlijk de tweede lijn van baardverzorging. De eerste lijn zijn baardshampoos en conditioners en daarna komt de baardolie. Wanneer je daarna merkt dat je graag wat meer hold of styling wilt, dan zijn er ook nog baardbalsems. Deze producten zijn iets dikker en geven meer hold en maken het mogelijk je baard echt in model te brengen.