Soorten snorren

Snorren waren in de jaren 90 heel populair. Ik weet nog wel dat zowel mijn vader als veel van mijn ooms wel zo’n beetje een snor hadden in die tijd. Daarna is de snor een beetje uit de gratie geraakt en dat is eigenlijk best wel zonde.

Voor veel jongens is de snor het eerste stukje baardgroei wat ontstaat en dat is vaak iets om trots op te zijn. Toch wel de eerste tekenen dat je een echte man aan het worden bent. Maar is het nog wel stijlvol om een snor te hebben tegenwoordig? Ik vind van wel, maar je moet de snor vinden die bij je past.

Waarom een snor dragen?

Eeuwenlang is de snor populair geweest en droegen veel stoere mannen snorren in films en series. Het is een teken van mannelijkheid en mits goed gedragen, ziet het er ook stijlvol uit. Tegenwoordig als je als jonge man alleen een snor hebt, dan is het toch wel een beetje een statement en ben je niet bang om op te vallen.

Soorten snorren

Er zijn heel veel verschillende soorten snorren en ik zal er nu een aantal gaan bespreken, zodat jij kan bekijken welke snor bij jou past. Sommige snorren hebben ook wel wat tijd nodig om groot genoeg te groeien.

1. De ‘normale’ snor

Een gewone snor is een beetje zoals die jaren 90 snor zoals veel ooms en vaders die destijds hadden. De snor is niet te lang en groeit niet over je lip heen en hij is ook niet te breed. Een gewone snor zonder enige styling, maar nog steeds een mannelijke aanblik.

2. De Chevron snor

Een Chevron snor is redelijk hetzelfde als de normale snor, maar is een stukje langer en groter. Het haar groeit deels wel over de bovenlip en de Chevron is over het algemeen iets breder. Het is een behoorlijke specifieke en old skool snorrenstijl die niet bij iedereen past.

Een paar voorbeelden van een Chevron snor zijn die van Tom Selleck en Ron Swanson. Deze snor past zeker bij mannen die niet bang zijn om het alfamannetje te spelen en graag wat aandacht naar zich toe trekken.

3. De hoefijzersnor

Een hoefijzersnor of ‘horseshoe mustache’ is een snor die naar beneden groeit tot je kaaklijn of er zelfs overheen. Het is een hele klassieke stijl snor die je vooral in de jaren 80 voorbij zag komen en nu behoorlijk uit de gratie is geraakt.

Hulk Hogan en het karakter Abraham Ford in The Walking Dead zijn voorbeelden van zo’n hoefijzersnor. Mocht je eventueel in een metal rockband spelen, dan kan je het misschien dragen, maar anders zal het lastig zijn om deze snor goed bij je te laten passen.

4. Engelse snor

De Engelse snor noemen we in het Nederlands ook wel de potloodsnor. Dit is toch wel een hele klassieke snor die je mee terug neemt in de tijd. De snor zelf betreft een heel dun lijntje net boven je bovenlip. Dit lijntje raakt niet tot je neus, maar ongeveer halverwege. Het is een zeer getrimde snor die niet heel erg opvalt, maar wel een bepaald beeld oproept.

Prince, Clark Gable en Errol Flynn zijn namen die vaak een Engelse snor of potloodsnor droegen. Meestal gaat het samen met een redelijke strak in model gekamd kapsel. Vaak worden mannen met een snor als deze enigszins onbetrouwbaar of slick ingeschat.

5. Krulsnor

De krulsnor wordt ook wel eens de ‘handlebar mustache’ genoemd. Het is een snor die vrij breed en vol is waarbij je de uiteinden eventueel wat omhoog kan krullen. De krulsnor is geen makkelijke snor om te groeien en te stylen, want je moet het goed bijhouden.

Een paar voorbeelden van mannen die regelmatig een krulsnor of handlebar mustache droegen zijn Wyatt Earp, Stalin en Michael Attree. Met krulsnor kom je vaak heel artistiek en intellectueel over. Het is ook een zeer klassieke snor.

6. De walrussnor

Het moge duidelijk zijn waar de naam vandaan komt in dit geval. Een walrussnor is een ietwat borstelige snor die behoorlijk vol is en tot je mondhoeken reikt ongeveer. Het is geen snor die past bij jonge mannen, maar juist vooral bij wat oudere mannen met een breed gezicht of grotere neus. Het is eigenlijk een iets kortere versie van de hoefijzersnor.

Acteur Sam Elliot is wellicht een van de bekendere voorbeelden van dit type snor. Mocht je de serie 1883 gezien hebben, dan weet je wat ik bedoel. Het is niet de meest moderne snor en een walrussnor zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar Sam Elliot laat zien dat het voor sommige manen zeker geschikt is.

7. Zappa snor

Ja, de Frank Zappa snor is een categorie op zichzelf. Deze snor, bekend gemaakt door de gelijknamige Amerikaanse componist en musicus, kenmerkt zich door een volle snor met een grote ‘soul patch,’ dat stukje haar onder je onderlip. Het is een beetje een zogenoemde pornosnor met een grote pluk onder je onderlip.

Ook Johnny Depp heeft wel eens een iets minder extreme versie van de Zappa snor gehad. Het past goed bij je als je gaat voor een artistieke of enigszins mysterieuze look.

8. Ankerbaard

Aangezien ik zojuist even de soul patch benoemde, moet ik toch ook deze ankerbaard even benoemen. Technisch gezien wellicht meer een baard dan een snor, moet ik hem toch even noemen. We hebben het dan over een snorretje, met wat haar onder je onderlip en wat haar op je kin. De snor zit bij een ankerbaard niet vast aan je sik, want dan is het eigenlijk een ringbaard.

Voorbeelden van deze snorrenstijl zijn wederom Johnny Depp, maar ook Orlando Bloom en Robert Downey Jr. lopen er wel eens mee rond. Wellicht niet de aller stijlvolste snor, maar een goede optie als je geen volledige baard kan laten groeien.

9. Fu Manchu Snor

Fu Manchu is een fictief karakter uit de boekenreeks van Sax Rohmer. Het is een klassieke slechterik met een kenmerkende snor. Deze snor lijkt erg op de hoefijzersnor, maar hij is meer getrimd en groeit nooit over de kaaklijn heen. Vooral in Aziatische series en films zie je de Fu Manchu snor terug bij onbetrouwbare figuren. Je bent dus gewaarschuwd als je gaat voor deze snorrenstijl.

10. Politiesnor

Een politiesnor kenmerkt zich door een relatief kleinere en strakkere snor. We kennen allemaal wel de grotere politiesnor, maar dat is meer een karikatuur. In dit geval gaat het om een verzorgde snor die veel autoriteit uitstraalt.

Wanneer een politieagent jou laat stoppen en hij heeft deze politiesnor, dan weet je 100% zeker dat je een boete gaat krijgen. Bij deze snor heb je verder geen ander baardhaar. Het is populair bij mannen in belangrijke rollen, zo ook bij militairen vanwege de autoritaire uitstraling.

De beste snor verzorging

Wanneer je weet voor welke snor je gaat, dan is het belangrijk om je snor goed te verzorgen. Dat kan door middel van baardolie om je snor en huid goed te hydrateren, maar je kan ook gaan voor een goede baardbalsem of snorrenwax om je snor goed in model te krijgen. Een beetje wax is meestal wel nodig als je ook echt een krul in je snor wilt krijgen of het anders in model wilt brengen.

Hieronder een selectie van onze nieuwste snorwax:

In de Moquer shop vindt je nog veel meer producten voor jouw snor en baard, want je wilt er wel stijlvol en verzorgd bijlopen. Iedereen die jou ontmoet zal relatief snel jouw snor opmerken (als je er eentje hebt), dus dan kan deze er maar beter goed verzorgd uitzien. Met een kam kan je je snor ook een beetje in model kammen in combinatie met wat baardbalsem of snorrenwax. Dan zit het wel snor!

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van baardverzorging, haarstyling en grooming!