Baard trimmen en bijwerken

Een lange baard laten groeien lijkt makkelijker dan dat het is. Je zou zeggen dat als je gewoon niets aan je baard doet, deze vanzelf mooi lang wordt. Lang zal je baard inderdaad wel worden, maar mooi? Daar heb je vaak toch nog wat extra actie voor nodig.

Ook een korte baard wil je graag bijwerken, bijvoorbeeld wanneer je er weer eens pico bello uit wil zien. Als je dan lekker bezig bent en je wordt opeens afgeleid door iets waardoor je een uitschieter maakt, dan moet je wellicht je gehele baard afscheren, omdat het er anders niet meer uitziet.

Om dit soort foutjes te voorkomen gaan we in deze blog post in op het trimmen van je baard en waarop je moet letten tijdens het bijwerken.

Baard trimmen stap 1: je wangen

Je baard heeft vaste lijnen, zoals je kaaklijn en je wangen. Bij het trimmen van je baard is het belangrijk dat de lijn die je wangen blootlegt niet elke keer een millimeter verder naar beneden gaat. Houd dit dus goed in de gaten.

Meestal hebbben mannen met een baar een redelijke strakke lijn op de wangen. Het gedeelte van je baard dat richting je ogen gaat wordt meestal weggeschoren, want dat ziet er een stuk verzorgder uit. Er zijn zelfs speciale tools die je kunnen helpen om een goede lijn aan te houden op je wangen tijdens het trimmen.

Mocht je nou niet zelf je baard willen trimmen, dan kan je aan de barbier vragen om je baard bij te werken. Het is dan belangrijk om te vertellen hoe jij de wang-lijn wilt hebben, zodat daar rekening mee kan worden gehouden.

Baard trimmen stap 2: je kaaklijn

Je kaaklijn is ook zo’n lijn die elke keer een beetje kan verschuiven. Je baard kan bijvoorbeeld steeds verder van je oor af gaan staan of de kaaklijn zit opeens boven je kaak of er juist (te) ver onder, dan wordt het meer een neklijn.

Probeer voor jezelf een duidelijk punt te vinden waar jij je kaaklijn wilt hebben tijdens het trimmen. Het nadeel van een baard die je precies stopt op de kaak, is dat wanneer je je hoofd beweegt, je baard en kaaklijn niet altijd exact overeen komen. Het kan daarom handiger zijn om toch je baard iets lager dan je kaaklijn te laten stoppen, zoals net tot je nek.

Het is zeker beter om je kaaklijn iets lager te hebben, dan te hoog, want dat ziet er niet zo goed uit. Ga dus heel voorzichtig te werk bij het trimmen van je baard, zodat je de kaaklijn niet opeens te strak hebt bijgewerkt. En anders kan je altijd je barbier vragen om het te doen, want zij hebben er veel ervaring mee.

Baard trimmen stap 3: je hals

Sommige mannen laten hun baard ophouden op de kaak, anderen kiezen voor de hals. Ook daar kan het handig zijn om een goede lijn te hebben. Daarbij voorkom je een “dubbele onderkin”. Als je last hebt van een onderkin is het handiger om daar haar te hebben, dan een lijn op je kaak te hebben waardoor die onderkin juist zichtbaarder wordt.

Heb jij baardhaar dat overloopt in borsthaar en weet je niet waar je je baard moet laten ophouden? Dan is het altijd een goed idee om de bovenkant van je adamsappel als “grens” aan te houden voor je baard.

Wanneer je je hoofd naar achteren houd kun je een lijn maken van de hoeken van je kaken langs de adamsappel. Wil je geen harde lijn? Dan kan je ook je baardtrimmer op verschillende standen zetten zodat je geleidelijk steeds meer baardhaar bij je gezicht krijgt.

Als je een langere baard hebt, is de nek ook belangrijk om bij te houden. Vooral omdat de hals- en kaakharen af en toe een soort “gevecht” kunnen houden om hoe de baard moet staan.

Wanneer dit allemaal niet goed werkt kan je de baard bij je hals wat korter maken, niet helemaal kort, om de baard weer mooi langer te laten groeien. Heb je per ongeluk wat harde lijnen in je baard gemaakt? Maak je geen zorgen, binnen een week zijn die lijnen vaak alweer wat zachter.

Bij de moderne baarden kiezen veel mannen om het haar bij de hals volledig weg te scheren, maar er zijn zeker bepaalde baarden waarbij je juist haar op de hals hebt.

Baard bijwerken: handige tips

Er zijn allerlei hulpmiddelen om je baard mee bij te werken, zoals scheerapparaten en baardtrimmers met speciale opzetstukken om je baard tot op de millimeter bij te werken. Als je jouw baard laat groeien is het belangrijk om je baard bij te werken vanaf dat het de lengte heeft van je pinknagel om het verzorgd te houden.

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om je baard te wassen met een baardshampoo. Je kan daarna nog een baardconditioner gebruiken voor wat extra hydratatie. Dit maakt je baardhaar zacht en makkelijker om te kammen. Droog je baard af met een handdoek. Zodat het wat droger is, maar nog steeds vochtig.

Kam vervolgens door je baard. Als je baard nog kort is, is een kam voldoende anders kan een borstel handiger zijn.

Wanneer je je baard hebt geborsteld of gekamd, knip je eerst de haren weg die duidelijk niet mee willen doen met de rest van je baard. Die springen opzij of zelfs omhoog in plaats van dat ze netjes meegaan met alle baardharen. Die trim je op dezelfde lengte als de rest van je baardharen.

Je kunt hier in plaats van een schaar ook een trimmer voor gebruiken. Volgens sommigen gaat het met een baardtrimmer zelfs makkelijker dan met een schaar.

Als je dit hebt gedaan ga je echt aan de slag met het trimmen van je baard. Hiervoor heb je vaak opzetstukken van een aantal centimeter om de lengte in je baard te houden als je een wat langere baard hebt, maar geen ZZ-top baard wilt hebben.

Houd de trimmer op 90 graden van je gezicht en beweeg hem in een rechte lijn naar beneden. Beweeg in ieder geval mee met de manier waarop je haar groeit. Dit helpt je om meer egaal te trimmen en om dunnere plaatsen te verbloemen.

Is je baard te lang voor een trimmer met een opzetstuk? Dan is het toch belangrijk om eerst een schaar te gebruiken om je baard wat handelbaarder te maken. Daarna kan je dan altijd nog een baardtrimmer gebruiken om je baard verder bij te werken. Wanneer je baard heel lang is, dan kan het vast gaan zitten in de trimmer.

In de Moquer shop hebben we een paar handige baardverzorgingssets, zodat jij je baard kan reinigen en hydrateren voordat je aan de slag gaat met het bijwerken van je baard. In veel gevallen zit er ook een handig baardborstel of baardkam bij die je kan gebruiken tijdens het trimmen of stylen van je baard.

Baardverzorgingssets in de shop

Baard knippen

Voor een lange baard heb je een schaar nodig om hem bij te werken. Om precies te zijn, een kam en een schaar. Het kan ook handig zijn om hulp in te schakelen als je een lange baard hebt. Een barbier is gespecialiseerd in mannenhaar en baarden, dus die kan het perfect voor je bijwerken bij een volgende knipbeurt en het voorkomt dat je een deel van je baard moet afscheren als je per ongeluk ergens teveel van je baard hebt afgeknipt.

Een schaar is ook het makkelijkste om vervelende uitstekende haartjes weg te knippen. Dat is een precisiewerkje en lastig om te doen met een baardtrimmer. Het is wel belangrijk om een goed schaartje te gebruiken. Een reguliere schaar is niet gemaakt om haren te knippen en dan werkt dat vaak niet zo goed. Het beste gebruik je een schaar die is gemaakt om (baard)haren af te knippen.

Vergeet je snor niet

Je snor is vaak een belangrijk onderdeel van je hele baard look, tenzij je gaat voor een baard zonder snor. Trim deze ook op de lengte van je baard, vooral als je baard wat korter is. Of knip hem af op de rand van je bovenlip.

Wanneer je baard echt langer wordt, dan kan je ervoor kiezen om je snor ietsjes korter te laten. Het is soms gewoon eenvoudiger om een kortere snor te hebben, zodat er geen drinken en eten in blijft zitten en het ook je neus niet kribbelt.

Er zijn heel veel verschillende soorten snorrenstijlen die je jezelf kan aanmeten. Sommige gaan heel goed samen met bepaalde baarden. Een snor is ook heel goed om een bepaald statement te maken, bijvoorbeeld als je er een krul in aanbrengt met wat snorrenwax.

Conclusie

Je baard trimmen is al belangrijk vanaf een redelijk korte lengte. Vooral als je van plan bent om je baard lang te laten groeien, dan is het belangrijk om al vroeg te beginnen met bijwerken, zodat je baard egaal en mooi lang wordt. Er zijn drie belangrijke gebieden om op te letten bij het trimmen van je baard: je wangen, je kaaklijn en je hals. En het helpt zeker om de juiste tools in huis te hebben, zoals een goede baardtrimmer en baardschaartje.

En je zou het bijna vergeten, maar het is ook heel belangrijk om je baard goed te verzorgen. Dat kan met een baardolie, maar je kan ook een baardbalsem gebruiken als je baard lang genoeg is om het een beetje te stylen. Veel succes mannen!

Nieuwste baardbalsems in de shop

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blog artikelen, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van baardverzorging, haarstyling en grooming!