Parabenen en sulfaten

Op verzorgingsproducten staat soms vermeld “vrij van parabenen en sulfaten”, maar waarom is dit nu eigenlijk een dingetje? Waarom willen sommige mensen geen parabenen en sulfaten in hun producten en waar is het eigenlijk goed voor waardoor het vaak ook juist wel in verzorgingsproducten zit? In dit blog ga ik dieper in op de zin en onzin van parabenen. Benieuwd naar siliconen, lees dan dit blog artikel!

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn stoffen die helpen om cosmeticaproducten langer houdbaar te maken. Sinds de jaren 40 gebruikt de cosmetische industrie parabenen. Wanneer er niet iets in zit voor de houdbaarheid kan er snel schimmels en bacteriegroei ontstaan, waardoor je last kunt krijgen van infecties.

Je ziet vaak op een potje crème of andere cosmetica producten een icoontje van een potje met een open deksel staan met daarin 6M of 12M of zelfs 24M. Dit icoontje geeft aan hoeveel maanden je product houdbaar is nadat deze voor de eerste keer geopend is.

Met parabenen kun je langer gebruikmaken van je verzorgingsproducten en cosmeticaproducten dan zonder parabenen.

De meest gebruikte parabenen zijn:

  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben

In totaal zijn er 35 soorten parabenen. Om het gebruik van parabenen te verbloemen worden ook vaak synoniemen gebruikt op de verpakking[1].

Meestal zit er niet meer dan 0,4% parabenen in cosmeticaproducten.

In de Verenigde Staten kun je parabenen ook vinden in huisstof, vijvers en zelfs in mineraalwater. Omdat we hier niet zo’n heel andere manier van leven hebben zou het me niets verbazen als sporen van parabenen ook hier gewoon te vinden zijn in huisstof.

Waar zijn parabenen goed voor?

In eerste plaats voorkomen parabenen dus dat je verzorgingsproducten last krijgen van schimmel en bacterie overgroei, waardoor je huid veiliger is en infecties voorkomen worden. Volgens de FDA (De Amerikaanse Food and Drug Administration) zijn ze veilig om te gebruiken.

Van alle producten waar de cosmetische industrie gebruik van kan maken om items langer houdbaar te maken, zijn parabenen de stof waar mensen het minst allergisch voor zijn[2]. De kans dat je van parabenen een allergische reactie krijgt is dus lager dan bij alle andere stofjes die ze kunnen gebruiken om de houdbaarheid van een product te verlengen.

Daarnaast hebben parabenen geen geur of smaak, dus je merkt ook niet dat ze in de producten verwerkt zijn. Daarbij zijn ze pH-neutraal en verkleurt het niet na verloop van tijd en wordt het ook niet harder.

Dit kan verklaren waarom de overgrote meerderheid van cosmetica en shampoos en dergelijke parabenen bevatten in plaats van een alternatief.

Waar zijn parabenen niet goed voor?

Ondanks dat parabenen voor de minste allergische reacties zorgen bij mensen, kunnen ze dus wel voor allergische reacties zorgen. Je kunt bijvoorbeeld de pech hebben dat je last krijg van eczeem door parabenen of andere hoofdhuidproblemen. Ongeveer 0.5 tot 3.5% van de mensen kan hier last van hebben. Dat is dus maximaal ongeveer 1 op de 30 personen.

Daarnaast worden parabenen aangetroffen in borstkankercellen. Hierdoor is de angst ontstaan dat parabenen voor borstkanker kunnen zorgen, maar onderzoeken naar deze eventuele samenhang spreken elkaar tegen. Volgens het ene onderzoek is er dus wel een correlatie en volgens het andere onderzoek niet[3].

Het idee is dat parabenen invloed hebben op oestrogeen en dat die invloed voor borstkanker kan zorgen, maar dit is dus nog niet met zekerheid te zeggen.

Wanneer je veel parabenen in je urine hebt, is er ook een correlatie met veranderingen in je DNA en hormonen die je schildklier aanmaakt. Je hoeft je geen zorgen te maken over parabenen die via make-up of verzorgingsproducten op de huid komen. Die parabenen komen nauwelijks in je lichaam[4].

Populaire shampoos zonder parabenen

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten in verzorgingsproducten en cosmetica zijn over het algemeen magnesiumsulfaat of andere metalen-sulfaten. Die worden vooral gebruikt om het volume van het product te vermeerderen. Sommige sulfaten zijn juist nodig voor het reinigen van bijvoorbeeld je huid en er zijn zelfs sulfaten die helpen de huid te verzorgen[5]. In de meeste cosmeticaproducten zit 11% magnesium sulfaat. Dit is het geval bij producten die je op je gezicht laat zitten, zoals moisturizers.

Er zit vaak 25% van in producten die je weer afwast, zoals gezichtsreiniger of shampoo.

Van alle soorten sulfaten is de helft niet irriterend voor de huid van muizen[6]. Sulfaten zijn ook veilig om te gebruiken[7].

Waar zijn sulfaten goed voor?

Sulfaten vind je vooral in reinigingsproducten zoals vloeibare zeep, shampoo, afwasmiddel, wasmiddel en tandpasta. Sulfaten zijn er dus vooral om viezigheid van je af te wassen. Daarnaast kunnen ze er ook voor zorgen dat de zeep of shampoo lekker gaat schuimen.

Sommige sulfaten komen van nature voor. Ze zitten bijvoorbeeld in drinkwater, net zoals zout en mineralen. Andere sulfaten vindt je juist ook weer in pesticiden, schimmelbestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Als je houdt van het gevoel van lekker schoon zijn en van schuim houdt, zijn producten met sulfaat voor jou gemaakt.
Gebruik je veel haarproducten of verzorgingsproducten die je haar of huid wat vettiger maken? Dan kan het gebruik van producten met sulfaat handig zijn om alles goed te reinigen.

Waar zijn sulfaten niet goed voor?

Sommige sulfaten kunnen irritatie aan de ogen, huid en longen opleveren. Daarom wordt langdurig gebruik afgeraden. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van acne door sulfaat[8].

Omdat sulfaat zo effectief is in het schoonmaken of het ontvetten van je huid en haar, kan je huid en haar soms juist te droog worden. Hierdoor kun je dus last krijgen van irritatie.

Wanneer je een droge of gevoelige huid hebt kan het soms juist handiger zijn om zeep of shampoo met sulfaat te laten staan. De zeep zal dan wel minder schuimen, dus dat is wel even wennen.

Om sulfaten te maken wordt soms gebruik gemaakt van kokosplanten en palmolie. Hierom willen sommige mensen dit ook niet gebruiken vanwege de ontbossing die hiervoor plaatsvindt. Die ruimte wordt dan gebruikt voor palmplantages.

Omdat sulfaten irritatie aan de ogen, huid en longen kunnen veroorzaken, worden sommige producten met sulfaten op dieren getest, zodat de producten met irriterende stoffen niet op de markt komen. Dit is voor veel mensen ook een reden om geen sulfaten te willen, dit om dierproeven te voorkomen of ten minste te verminderen[9].

Populaire shampoos zonder sulfaten

Conclusie

Over het algemeen hoef je je dus niet heel druk te maken over parabenen en sulfaten, behalve als je er allergisch voor bent of vanuit ideologische overwegingen liever geen parabenen of sulfaten gebruikt.

In onze Moquer shop heeft de meerderheid van de producten geen parabenen of sulfaten. Wij hebben ook handige filters op de website waarmee je gemakkelijk producten kan selecteren zonder parabenen of sulfaten.

In de praktijk zie je ook vaak dat vooral in goedkopere en supermarktproducten parabenen en/of sulfaten zijn verwerkt. Hoe hoger het segment, des te groter de kans dat er geen parabenen of sulfaten inzitten omdat veel mensen ze liever niet in hun producten hebben.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarverzorging, haarstyling, grooming en baarden!