Scheerzeep

Het verschil tussen scheerzeep, scheercrème en scheerschuim

This blog post is also available in: Engels

Scheren is dagelijkse kost en als je toch merkt dat je zonder scheerschuim last krijgt van een branderig gevoel na het scheren, dan kan het handig zijn om gebruik te maken van scheerschuim, scheerzeep of scheercrème.

Waarschijnlijk heb je van je vader of een ander iemand in je omgeving ooit een scheersetje gekregen toen je baard toch af en toe geschoren moest worden en heb je er verder niet veel over nagedacht.

Veel mensen blijven bij het eerste merk dat ze ooit hebben gekregen en stellen geen vragen. Dat branderige en droge gevoel na het scheren kan je het gevoel geven dat “dat er nu eenmaal bij hoort als je een man bent”.

De huidirritatie is een teken van mannelijkheid.

Nou, dat is het dus niet. Het kan zijn dat jij een huid hebt die net even anders reageert dan de huid van die man die je ooit een scheersetje heeft gegeven.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mannen (meer dan 70%) zich scheren met een gewoon scheermesje, maar dat de meerderheid van de mannen die dat doen niet weten waarmee ze mee bezig zijn[1].

Dat gaan we met deze blog post veranderen.

Dus als je dan de zoektocht begint naar een meer comfortabele manier om man te zijn kom je op 3 zaken uit, namelijk:

  1. Scheercrème
  2. Scheerzeep
  3. Scheerschuim

Meestal kom je dan eerst uit bij de producten in de supermarkt, maar deze zijn niet altijd van de beste kwaliteit, waardoor je het verschil tussen het wel en niet gebruiken van deze producten niet echt merkt.

Daarom is het handig om naar een speciaalzaak voor mannen (zoals Moquer 😉) te gaan om scheerschuim, scheercrèmes of scheerzeep te vinden die ervoor zorgt en dat je in alle comfort je kunt scheren, zonder dat je direct een acne uitbraak krijgt.

Je huid wordt erdoor gevoed en verzorgd naast dat het ervoor zorgt dat je scheermesje je huid (net) niet raakt.

Maar wat zijn deze producten eigenlijk en is er een verschil tussen deze producten? Jazeker, er is een verschil in hoe het werkt en waar het goed voor is.

Scheerzeep bestaat bijvoorbeeld al ontzettend lang en heeft naast huidverzorging ook het reinigen van de huid als functie. Scheerschuim bestaat al sinds de jaren 40.

Scheercrème

Als je iemand bent die zich “nat” scheert (dus gewoon met een scheermesje zonder een elektrisch scheerapparaat) gebruik je scheerzeep, maar als je toch nog vaak merkt dat je jezelf snijdt tijdens het scheren, gebruik dan een scheercrème. Deze zorgt ervoor dat het scheermesje minder dicht op de huid zit en je dus minder huid “meeschraapt” tijdens het scheren.

Daarnaast is scheercrème ook eenvoudiger in het gebruik waardoor het super handig is als je ’s ochtends snel alles gedaan wilt hebben om aan je dag te beginnen.

Door de scheerschuim glijdt je scheermesje vloeiender over je huid en door je baard, waardoor je een fijne zachte huid hebt na het scheren.

Het is al lastig genoeg om de goede richting te vinden en de juiste manier om het mesje tegen je huid te zetten. Dan moet je ook nog in de gaten houden of de crème dik genoeg is aangebracht voor jouw huid en scheerstijl.

Het idee bij veel mannen is dat scheercrème een geurtje heeft en scheerzeep dit niet heeft. Het klopt dat scheercrème vaker een parfum heeft, maar dit hoeft niet standaard te zijn. Je kunt ook zoeken op scheercrème zonder geur als dit belangrijk voor je is.

Je kunt scheercrèmes op 2 manieren aanbrengen, namelijk met je handen of met zo’n kwast. Wanneer je de crème met je handen op je gezicht smeert maak je eerst je gezicht nat. Vervolgens breng je de crème op je handen aan ter grootte van een 10 cent munt. Deze smeer je vervolgens uit over je gezichtshaar. Daarna kun je je scheren.

Wanneer je een kwast gebruikt maak je eerst de kwast helemaal nat. Je schudt hem uit en brengt daarna op het midden van de kwast dezelfde hoeveelheid crème aan, dus ter grootte van een 10 cent munt. Vervolgens breng je deze aan op je gezicht met de kwast door middel van een draaiende beweging. Je maakt allemaal cirkeltjes.

Dit helpt je om de crème dikker te maken en het helpt om de haartjes meer rechtop te laten staan waardoor je ze makkelijker afscheert.

Scheerzeep

Scheerzeep kun je niet met je handen aanbrengen zoals bij scheercrèmes. Je hebt bij scheerzeep de kwast nodig. Net als bij de scheercrèmes maak je deze eerst nat en schud je hem iets droger. Maar dan moet je dus de kwast in de zeep deppen om wat zeep op de kwast te krijgen. Afhankelijk van de zeep moet je soms iets meer of juist minder water aan de kwast hebben om schuim te kunnen opbouwen.

Scheerzeep wordt ook gebruikt om je huid te beschermen tegen het scheermes.

Vervolgens breng je deze ook in een cirkelbeweging aan op je baard om schuim op te bouwen.

Scheerschuim

Er zijn ook merken die direct scheerschuim uit een potje leveren. Deze is ideaal voor mannen met een gevoelige huid, omdat je eigenlijk direct de juiste schuimhoeveelheid op je baard aanbrengt waardoor je huid beschermd wordt tegen het scheermes.

Dit middel scheelt je gewoon veel tijd, omdat je het niet meer schuimig hoeft te maken met de kwast of handen (zoals bij de scheercrème). Maar is het echt zo ideaal, als het in eerste instantie lijkt?

Er zit namelijk al veel lucht in deze schuim voordat je hem op je gezicht aanbrengt en dat kan ervoor zorgen dat het juist niet goed tussen je baardharen komt. Hierdoor worden je haartjes ook niet “rechtop gezet” om het scheren makkelijker te maken. Het komt er dus meer “op” dan “tussen”.

Doordat het erop ligt drukken ze vaak je haartjes juist op je huid, waardoor je wel last kunt krijgen van het scheren. Dat is nu precies niet wat je wilt!

Dus let er goed op dat je ook met scheerschuim je haartjes rechtop zet. Tegen de groeirichting van je baard aanbrengen kan een stap zijn om toch het gewenste resultaat te krijgen.

Belangrijke verzorging

Je wilt uiteraard ook dat jouw scheerzeep, scheercrème of scheerschuim jouw huid goed verzorgt. Een belangrijk ingrediënt dat daarbij kan helpen is glycerine. Glycerine bindt zich aan water en zorgt ervoor dat het scheermes makkelijker over je huid glijdt. Net zoals ijs glad wordt doordat er een laagje water op ligt.

Uiteraard is het ook zeer aan te raden om na het scheren een goede aftershave aan te brengen om je huid extra te hydrateren en te verkoelen. Op deze manier herstelt je huid sneller en verklein je de kans op irritatie en roodheid.

 

Bron:

[1] https://he02.tci-thaijo.org/index.php/TJD/article/view/158896