Hoofdhuid problemen

Je hoofdhuid is een delicaat stukje huid en veel mannen hebben er wel eens last van. Een droge, schilferige, geïrriteerde en jeukende hoofdhuid zijn allemaal vervelende kwalen met verschillende oorzaken. Wanneer je last hebt van eczeem of psoriasis, dan komt dit vaak voor op je hoofdhuid.

6. Oorzaken van een jeukende, schilferige of geïrriteerde hoofdhuid

Er zijn veel verschillende kwalen die ongemak kunnen veroorzaken voor je hoofdhuid. Ik zal er hier een aantal bespreken met potentiële oplossingen.
Roos

Een van de bekendste oorzaken van een jeukende en schilferige hoofdhuid is roos. Roos ontstaat wanneer de celvernieuwing van je huid te snel gaat. Zowel bij een droge als vettige hoofdhuid kan roos ontstaan. In beide gevallen kunnen er dan witte schilfers ontstaan.

Lees deze blog post voor meer informatie over roos en welke producten je moet kiezen om de klachten te verminderen en welke producten je beter kunt vermijden.

1. Psoriasis

De oorzaak van psoriasis is niet geheel bekend, maar je krijgt het niet van andere mensen. Wel lijkt er een genetische component te zijn bij deze chronische auto-immuunziekte. Een groot deel van de mannen die last hebben van psoriasis hebben dit op hun hoofdhuid. Dat zorgt voor een jeukend gevoel, irritatie en rode vlekken.

Medische shampoos en shampoos met teer of salicylzuur geven wat verlichting. Deze producten zijn meestal zonder doktersrecept te verkrijgen. Met psoriasis is het ook aan te raden om een dermatoloog te bezoeken om de beste opties te bespreken.

2. Allergische reacties

Een andere voor de hand liggende oorzaak van een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid is een allergische reactie. Verzorgingsproducten bevatten vaak allerlei ingrediënten en veel supermarktproducten bevatten niet altijd de beste ingrediënten voor je hoofdhuid. Wanneer irritatie optreedt, dan wordt dat ook wel contacteczeem genoemd.

Ingrediënten waar mannen allergisch voor kunnen zijn die kunnen zorgen voor een gevoelige of jeukende hoofdhuid zijn bijvoorbeeld sulfaten, parabenen, siliconen, minerale oliën en alcohol, om de belangrijkste maar even te noemen. Ook haarverf kan vaak ingrediënten bevatten die je hoofdhuid gevoelig maken.

Je kan dus proberen om producten te gebruiken die deze stoffen niet bevatten om er zo achter te komen of je hoofdhuid daardoor meer verlicht wordt en minder irritatie geeft.

3. Ringworm (tinea capitis)

Ringworm is een andere oorzaak van een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Ringworm kan zich diep in je haarfollikels nestelen en huiduitslag veroorzaken. In sommige gevallen kunnen er ook kale plekken gaan ontstaan die steeds groter worden.

Wanneer je vermoed dat ringworm de oorzaak is van jouw hoofdhuidirritatie, dan is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Deze kan dan bekijken of het daadwerkelijk om ringworm gaat en een recept voorschrijven. Vaak gaat het dan om orale medicatie om deze schimmelinfectie te bestrijden.

4. Roken en slechte voeding

Je hoofdhuid reageert ook zeker op je levensstijl. Roken is niet alleen een probleem voor je longen. In sigaretten en sigarettenrook bevatten letterlijk duizenden chemicaliën en sommigen daarvan kunnen haaruitval en hoofdhuidirritatie veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaalde chemicaliën.

In zijn algemeenheid zie je dat mensen die veel roken een slechte huid hebben, dus het is niet verwonderlijk dat je delicate hoofdhuid er dan ook op kan reageren en kan zorgen voor jeuk en witte schilfers.

Wanneer je niet heel erg gezond eet, dan kan het voorkomen dat je belangrijke vitaminen en bouwstoffen niet binnenkrijgt en dan kan een weerslag hebben op je hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid heeft baat bij Omega 3 vetzuren, ijzer, zink, vitaminen A tot E en andere mineralen.

Zorg dus dat je niet rookt en gezond en gevarieerd eet. Op die manier verklein je de kans op een jeukende, geïrriteerde of schilferige hoofdhuid.

5. Hoofdluis

Hoofdluis brengen we meestal in verband met kinderen, maar als volwassene kan je ook hoofdluis krijgen. Ze komen juist meer voor in schoon haar, dus hoofdluis is geen teken van een slechte hygiëne.

We herinneren ons allemaal de luizenmoeder nog wel, dus met een kam kan je de witte puntjes op je haar zien zitten. Het lijkt een beetje op roos, maar ze zitten vaster op je haar.
Met een speciale shampoo kan je afkomen van luizen. De shampoo moet dan dimeticon, malathion of permetrine bevatten voor een effectieve behandeling.

6. Stress

Een laatste potentiële oorzaak van een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid die ik hier apart wil benoemen is stress. Stress kan bepaalde ontstekingen veroorzaken die zorgen voor een jeukende hoofdhuid. Door de jeuk ga je er dan aan krabben en dat kan het probleem juist weer verergeren.

Zelfs als stress dus niet de initiële oorzaak is van jouw geïrriteerde hoofdhuid, dan kan stress ervoor zorgen dat het probleem erger wordt door het aanraken van de gevoelige plekken. Probeer dus zo min mogelijk aan je hoofdhuid te krabben.

Overige oorzaken van een jeukende of schilferige hoofdhuid

Andere oorzaken die ik nog even kort wil benoemen zijn bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden of milieuvervuiling. Wanneer het plotseling kouder of warmer wordt, dan kan je huid daar op reageren.

In de winter kunnen je handen en huid bijvoorbeeld opeens veel droger worden. Ditzelfde kan dan ook gebeuren met je hoofdhuid. Dan krijg je een droge en jeukende hoofdhuid met eventueel witte schilfers in je haar. Dit wordt dan vaak veroorzaakt door een droge verwarmingslucht.

Milieuvervuiling buiten kan neerslaan op je hoofd en hoofdhuid en dan eventueel zorgen voor een geïtereerde hoofdhuid. Vrije radicalen zijn een voorbeeld van slechte milieustoffen. Antioxidanten beschermen jouw huid en hoofdhuid tegen deze schadelijke stoffen.

Conclusie

Aan deze blog post is wel te zien dat er heel veel oorzaken zijn van een droge, jeukende, geïrriteerde of schilferige hoofdhuid. De oorzaak kan liggen aan huidaandoeningen, bacteriën, schimmels of externe oorzaken.

Het is dus belangrijk om erachter te komen wat bij jou zorgt voor die hoofdhuidirritatie. Het ontcijferen van de oorzaak is de eerste stap en daarna kan je dan op zoek naar de juiste oplossingen. Gelukkig zijn er veel producten beschikbaar zonder recept. In de Moquer shop hebben we ook veel producten beschikbaar om te bekijken.

Selectie antiroos shampoo:

 

Mocht je specifiek op zoek zijn naar een shampoo zonder parabenen, sulfaten of siliconen, dan is er deze selectie!

Shampoo zonder sulfaten en parabenen en siliconen

 

En uiteraard moet je ook een beetje op jezelf letten als je geen last wilt krijgen van je hoofdhuid. Eet gezond en gevarieerd, beweeg genoeg om stress te verminderen en rook niet. Daarnaast zijn er ook nog producten die specifiek zijn ontwikkeld voor mannen met een kale hoofdhuid.

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste mannen verzorging.