Shampoo zonder siliconen voor mannen

Natuurlijke haarverzorging is belangrijker dan ooit geworden en dat is voor mannen niet anders. Bijna iedereen heeft wel van parabenen en sulfaten gehoord, maar siliconen zijn vaak iets minder bekend.

In lang niet alle gevallen zijn deze ingrediënten zo eng of schadelijk als online soms wordt beweerd Lees hier meer over de zin en onzin van parabenen en lees hier alles over sulfaatvrije shampoos. Deze blogpost zal volledig over conditioners en shampoo zonder siliconen gaan.

Wat zijn siliconen in shampoo?

Laten we bij het begin beginnen en kijken wat siliconen nou eigenlijk precies zijn. Siliconen zijn een synthetisch ingrediënt, dus gemaakt middels een chemisch proces, zoals zoveel cosmetische ingrediënten.

Al tientallen jaren worden siliconen toegevoegd aan shampoos, conditioners en andere cosmetische producten. Ze zorgen namelijk voor hydratatie, zachter haar, helpen om pluis te verminderen en houden vocht vast. Siliconen vormen als het ware een laagje of coating om je haar ter bescherming.

Daar zit ook meteen het probleem volgens sommigen. Siliconen vormen een laagje waardoor andere belangrijke ingrediënten niet goed kunnen doordringen in de haarschacht en ze kunnen je haar zwaar maken.

Hoe herken je siliconen in je shampoo of conditioner?

Zoals vaak met chemische elementen en ingrediënten, hebben ook siliconen vaak een andere benaming in een ingrediëntenlijst. Het is belangrijk om te weten dat een ingrediëntenlijst altijd begint met het ingrediënt dat het meest voorkomt in een product en eindigt met het ingrediënt waar er het minste van in zit.

Siliconen in je shampoo of conditioner herken je aan ingrediënten die endigen met -cone. Enkele voorbeelden die je vaak zit zijn dimethicone en cyclomethicone. Niet alle siliconen zijn hetzelfde, want sommige zijn wel in water oplosbaar en daardoor gemakkelijker te verwijderen.

Zwaardere en niet in water oplosbare siliconen die je vaak ziet in shampoos en conditioners zijn bijvoorbeeld amodimethicone en dimethicone. Lichtere in water oplosbare siliconen zijn cyclomethicone, dimethicone copolyol, stearoxy dimethicone en behenoxy dimethicone.

Wanneer je dus een conditioner of shampoo zonder siliconen wilt, dan moet je eigenlijk alle ingrediënten, die eindigen op -cone, vermijden. In de Moquer shop vermelden we eigenlijk altijd wel de volledige ingrediëntenlijst.

Maar zijn siliconen schadelijk?

Nee, siliconen in shampoo of conditioners zijn niet giftig of schadelijk voor je haar. De zwaardere siliconen kunnen er echter voor zorgen dat je haar er wat dof uit komt te zien en kunnen soms wat lastiger te verwijderen zijn. In dat geval is het vooral belangrijk om niet te vaak shampoos en conditioners met siliconen te gebruiken of om te kiezen voor de lichtere, in wateroplosbare varianten.

Het is zoals met zoveel: gebruik het in mate. Vooral mannen met krullend haar of haar dat moeite heeft met vocht, heeft veel baat bij producten met siliconen. Maar wissel het af met een shampoo zonder siliconen of een siliconenvrije conditioner. Of schakel volledig over op haarverzorgingsproducten zonder siliconen.

Wat zijn de alternatieven voor siliconen in shampoo?

Zoals hierboven uitgelegd zijn siliconen vooral goed in het vasthouden van vocht, het verminderen van pluis en het conditioneren van je haar.

Er zijn echter ook natuurlijke alternatieven met deze eigenschappen die je haar minder afsluiten. Die ingrediënten zal je ook vaak zien in siliconenvrije shampoos en conditioners zonder siliconen.

Plantaardige oliën

Een vervanger van siliconen is plantaardige olie. Je kan dat bijvoorbeeld vinden met castorolie, jojoba olie, olijfolie, arganolie en dergelijke. Dit zijn natuurlijke vervangers van siliconen met soortgelijke eigenschappen zonder dat ze je haar zwaar maken of afsluiten en vettig maken.

Sommige van deze oliën bieden ook prima bescherming tegen de hitte van een föhn of de zon, dus nemen ze ook de beschermende factor over van siliconen die je ziet in shampoos en conditioners.

Plantaardige boters

Siliconen in shampoo en conditioners kunnen ook vervangen worden door natuurlijke boters. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld shea boter, mangoboter of cacaoboter. Deze ingrediënten bevatten gezonde vetten om jouw droge of pluizige haar te voeden, maar laten je haar nog wel ‘ademen.’

Aloë vera

Waar is aloë vera eigenlijk niet goed voor? Het werkt ontstekingsremmend, is verstandig om te gebruiken nadat je je huid verbrand hebt in de zon en werkt ook goed als een alternatief voor siliconen.

Daarom zie je aloë vera ook regelmatig terug in shampoo zonder siliconen of siliconenvrije conditioners. Sommige producten zijn zelfs op aloë vera basis in plaats van waterbasis.

Shampoo zonder siliconen

Gelukkig zijn er heel veel shampoos zonder siliconen verkrijgbar tegenwoordig, ook voor mannen. In de Moquer shop hebben we een grote selectie hiervan, zodat je zelf niet meer stad en land hoeft af te zoeken voor siliconenvrije shampoo.

Nieuwste shampoo zonder siliconen

Wanneer je producten wilt zonder siliconen, maar ook zonder parabenen en sulfaten, dan kan je kijken naar deze onderstaande shampoos voor mannen. De opties nemen dan wel wat af, maar gelukkig blijven er een aantal zeer mooie opties over.

Nieuwste shampoo zonder sulfaten en parabenen en siliconen

Conditioner zonder siliconen

Zijn er ook conditioners zonder siliconen voor mannen? Ja, die zijn er gelukkig ook. Conditioners zijn bedoeld om het haar te voeden, dus je vindt siliconen vaker in conditioners dan in shampoos, over het algemeen. Maar als je een siliconenvrije shampoo wilt, dan wil je ook een siliconenvrije conditioner.

Nieuwste conditioner zonder siliconen

Conclusie

Hopelijk heeft deze blog post je een beter beeld gegeven over siliconen. Conditioners en shampoos met siliconen hebben wel degelijk nut en zijn niet schadelijk, maar er zijn natuurlijke alternatieven. Iedereen moet voor zichzelf bepalen of je een shampoo zonder siliconen nodig hebt of wilt en het is altijd mogelijk dat je allergisch bent voor een bepaald ingrediënt.

In de Moquer shop bieden we veel natuurlijke producten aan en veel siliconenvrije shampoos en conditioners zonder siliconen zijn beschikbaar.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarverzorging, haarstyling, huidverzorging en meer!