Zonnebril gezichtsvorm

Welke zonnebril past perfect bij jouw gezichtsvorm?

Een goede zonnebril uitkiezen is geen makkelijke taak, want er zijn zoveel stijlen en monturen. Het is van vitaal belang om je ogen goed te beschermen tegen UV (Ultraviolette) straling, maar een zonnebril is ook een belangrijke mode accessoire voor jouw look, wat je persoonlijke stijl ook is.

Maar alles op zijn tijd. Deze blogpost gaat over welke zonnebril bij welke gezichtsvorm past. Maar dan moet je wel weten welke vorm jouw gezicht heeft. Vierkant, rond, langwerpig, diamantvormig, ovaal?

Een goede manier om dat uit te vinden is om een foto van je gezicht te maken terwijl je recht in de camera kijkt. Gebruik vervolgens overtrekpapier om precies de randen van je gezicht over te trekken om te zien welke vorm je gezicht heeft. Geen camera bij de hand? Kijk dan recht in de spiegel en gebruik een uitwisbare stift.

Nu je weet wat voor vorm je gezicht heeft, kunnen we kijken naar de verschillende opties die bij jou passen. Op die manier kan jij net zo’n mooie zonnebril look creëren als Jake Gyllenhaal, Johnny Depp of Pharrell Williams, om maar een divers rijtje te noemen. Wil je ook weten welk kapsel het beste bij jouw gezichtsvorm past? Klik dan hier!

Zonnebril voor mannen met een vierkant gezicht:

Een sterke kaaklijn en brede jukbeenderen gaan heel goed samen met aviators of rondvormige brillen. Heb je scherpe gezichtslijnen dan geldt de regel: hoe groter hoe beter.  Wanneer je een wat fijner gelaat hebt, kun je het beste kiezen voor de wat smallere en medium grote frames.

Ovale en ronde frames werken ook prima wanneer ze een dikkere rand hebben. Voor een extra mannelijke aanpak kun je gaan voor een metalen frame en donkere glazen, zodat je gelaatstrekken nog beter uitkomen.
Vierkant

Zonnebril voor mannen met een rond gezicht:

Met een rond gezicht, wat vaak zachte lijnen heeft, moet je gaan voor een stijl met veel definitie. Laat je wangen iets slanker lijken door voor een frame te gaan dat slechts net iets breder is dan het breedste deel van je gezicht. Kies dus een frame dat in verschillende maten beschikbaar is en kies de grootste. Een Wayfarer is een goede optie bijvoorbeeld.

Rechthoekige monturen zijn de beste oplossing, omdat deze je gezicht iets langer laten lijken en dus iets minder rond. Kies bijvoorbeeld voor een plastic frame in donkere kleuren en printen voor een mannelijke en gedefinieerde look.

Blijf in ieder geval weg van ronde frames, want dat accentueert je ronde gezicht. Rechthoekige en langwerpige monturen zijn je beste optie.

Zonnebril voor mannen met een langwerpig gezicht:

Met een langwerpig gezicht is het belangrijk om balans te houden. Je kan dan het beste kiezen voor een frame dat niet breder is dan het breedste gedeelte van je gezicht.

Ronde en rechthoekige frames werken goed bij dit gezichtstype, maar zorg wel dat je gaat voor de grotere monturen. Je wilt niet dat je gezicht te smal gaat lijken. Aviators zijn een goede optie, omdat de traanvormige glazen je jukbeenderen en kaak accentueren.

De juiste framegrootte is erg belangrijk en let daar goed op. Het moet niet te klein zijn, maar je wilt ook niet dat de randen lijken uit te steken.
Langwerpig

Zonnebril voor mannen met een hart- of diamantvormig gezicht:

Een retro look past goed bij de puntige kin en wijde jukbeenderen die behoren bij deze gezichtsvorm. Ga voor rechthoekige en kleurrijke stijlen. Sterke kleuren en veel details zorgen ervoor dat de aandacht naar je ogen wordt geleid wat de onderkant van je gezicht minder prominent maakt.

Een sportbril past ook goed bij deze gezichtsvorm en bij een sportieve levensstijl. Zorg ervoor dat je frame redelijk smal en strak oogt. Frames die iets breder uitlopen naar de tophoeken van je bril vlakken de scherpe kaaklijn wat meer uit en zorgen voor een uitgebalanceerde look.
Hart/diamant

Zonnebril voor mannen met een ovaalvormig gezicht:

Met een ovaalvormig gezicht zit je bijna altijd goed, want zowat elke stijl past bij deze gezichtsvorm. Probeer dus vooral veel stijlen uit. Donkere glazen voegen bijvoorbeeld status toe, terwijl metalen frames juist zorgen voor een strak silhouet.

Ga voor de medium tot grote frames, want te klein laat je gezicht smal lijken. De grote monturen zorgen ervoor dat de jukbeenderen mooi uitkomen. Wanneer je kiest voor een rechthoekig frame, let er dan goed op dat de pootjes van de bril niet te laag op je gezicht zitten, want dan lijkt je gezicht langwerpiger en dat is niet nodig met een ovaal gezicht.
Ovaal

Enkele andere aspecten waar je op kan letten:

Haarkleur en huidskleur:

Gekleurde frames en lenzen kunnen je zonnebril net dat beetje extra’s geven, maar net als met kleding moet het in perspectief blijven. Experimenteer dus veel om te kijken wat het beste met jouw haar- en huidskleur samengaat.

Haarstijl en haarlengte:

Je haar heeft een grote invloed op je gezichtsvorm. Een ander kapsel kan er dus voor zorgen dat je zonnebril heel anders gaat staan. Zo hebben lange haren de eigenschap dat ze gezichtslijnen juist verzachten en kortere kapsel zorgen ervoor dat je gezichtslijnen erg duidelijk naar voren komen.

Conclusie

Laat ik ten eerste zeggen dat alle bovenstaande informatie een richtlijn is of als houvast kan dienen bij het uitzoeken van een zonnebril. Volg vooral je eigen gevoel en experimenteer met de verschillende frames en kleuren. Koop dus ook niet meteen online je zonnebril voordat je offline wat gedegen research hebt gedaan. Wees ook niet te bang om wat extra geld te spenderen aan een zonnebril. Goedkope exemplaren kunnen minder kwalitatieve lenzen hebben, minder degelijk zijn en er ook goedkoop uitzien. Een goede zonnebril gaat jaren mee!

Als laatste wil ik nog even zeggen dat wanneer je na lang zoeken je ideale zonnebril hebt gevonden je deze zeker met trots mag dragen. Maar niet wanneer het regent, de zon niet schijnt, binnenshuis of bij het uitgaan. En draag sportbrillen, zoals die van Oakley, alleen bij het sporten. Lijkt me allemaal vanzelfsprekend.