veilig zonnen mannenhuid

Het is zomer en de zon schijnt volop. De meeste van ons vinden de zomer het perfecte seizoen om eens lekker bij te kleuren, want een bruine huid ziet er gezond uit en accentueert de contouren van je lichaam. Tegelijkertijd kan zonnen ook heel gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om goed uit te kijken en weten waar je mee bezig bent om vervelende klachten te voorkomen. Lees deze blog dus goed door en je kunt veilig zonnen.

Check je huidtype

Veilig zonnen begint met het kennen van je eigen huid. De ene huid kan meer hebben dan de andere. Het is dus uiterst belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent. Over het algemeen kun je de volgende vuistregel aanhouden; hoe donkerder je huid, des te langer je in de zon kunt blijven. Veilig zonnen is dus een kwestie van weten waar je mee bezig bent. Op internet zijn er heel wat grafiekjes te vinden die laten zien hoe lang je in de zon kunt blijven. Doe er verstandig aan en informeer jezelf en je kunt lekker veilig zonnen deze zomer.

Smeer je in

zonnebrand gebruiken

Insmeren is ontzettend belangrijk. Er zijn veel verschillende merken en factoren op de markt. Wederom kun je hier de volgende vuistregel aanhouden; hoe donkerder je huid is, des te lager de factor mag zijn. Als je van jezelf een hele donkere huid hebt, dan kun je je prima insmeren met een zonnebrand met factor 15. Heb je een lichte huid (met veel sproeten) dan doe je er verstandig aan om je in te smeren met een zonnebrand met factor 30 of 50. Veilig zonnen heb je dus altijd zelf in de hand. Vergeet vooral niet je rug goed in te smeren. Vaak kun je hier niet goed bij en is het handig om iemand te vragen om dat voor je te doen.

Zelfs als je niet naar het strand gaat of bewust gaat zonnen, dan is het belangrijk om je in te smeren. Er is ook dagcrème met SPF bescherming die je kunt gebruiken voor je gezicht. Zelfs als je dan alleen even snel naar de supermarkt gaat of een andere kleine boodschap, dan is je huid zowel gehydrateerd als beschermd. Geloof niet in wat bepaalde Instagram guru's beweren, namelijk dat zonnebrand niet goed zou zijn en je je beter maar niet kunt insmeren. Elke dermatoloog zal dat meteen ontkrachten.

Aftersun bevordert veilig zonnen

aftersun producten

Een andere tip die we je kunnen geven bij het veilig zonnen, is de aftersun. Veel mensen onderschatten het nut van aftersun. Aftersun kalmeert de huid na het zonnen en het voorkomt verbranding. Dus smeer je zodra je thuis bent in met Aftersun, ook als je (nog) niet verbrand bent.

Toch verbrand?

Ben je toch verbrand.. dan is dat in eerste instantie erg vervelend en vooral pijnlijk. Voorkomen is beter dan genezen, maar als het toch gebeurt, dan is het belangrijk om verstandig om te gaan met je verbranding. Smeer je in met een hoge SPF zonnebrand voor je deur uitstapt. Blijf uit de zon en trek een shirt aan wanneer je gaat zwemmen. In het water kun je namelijk extra snel verbranden door de weerkaatsing van het zonlicht. Doe dit net zolang tot de verbranding over is en we hopen dat je je lesje geleerd hebt en de volgende keer beter oplet.

Breng regelmatig aftersun aan of gebruik een goede bodylotion om je huid goed gehydrateerd te houden. Een verbrande huid is zeer 'dorstig' en je zult merken dat crèmes snel worden geabsorbeerd en dat je huid veel verkoeling nodig heeft. Wanneer je flink verbrand bent, dan gaat je huid op een bepaalde moment vervellen. In dat geval kan je een milde body scrub gebruiken om de dode huidcellen te verwijderen.

Conclusie

Veilig zonnen is dus erg belangrijk. Niet alleen omdat je bij onzorgvuldigheid lelijk kunt verbanden. Op lange termijn vergroot je ook de kans op huidkanker wanneer je (regelmatig) verbrandt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veilig zonnen is gezond zonnen en de juiste huidproducten gebruiken.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van huidverzorging, grooming, haarstyling en meer!