Veilig zonnen deze zomer doe je zo

zonnen op het strand en toch veilig zonnen
zonnen op het strand

Het is zomer en de zon schijnt volop. De meeste van ons vinden de zomer het perfecte seizoen om eens lekker bij te kleuren, want een bruine huid ziet er gezond uit en accentueert de contouren van je lichaam. Tegelijkertijd kan zonnen ook heel gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om goed uit te kijken en weten waar je mee bezig bent om vervelende klachten te voorkomen. Lees deze blog dus goed door en je kunt veilig zonnen.

Check je huidtype

Veilig zonnen begint met het kennen van je eigen huid. De ene huid kan meer hebben dan de andere. Het is dus uiterst belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent. Over het algemeen kun je de volgende vuistregel aanhouden; hoe donkerder je huid, des te langer je in de zon kunt blijven. Veilig zonnen is dus een kwestie van weten waar je mee bezig bent. Op internet zijn er heel wat grafiekjes te vinden die laten zien hoe lang je in de zon kunt blijven. Doe er verstandig aan en informeer jezelf en je kunt lekker veilig zonnen deze zomer.

Smeer je in

Insmeren is ontzettend belangrijk. Er zijn veel verschillende merken en factoren op de markt. Wederom kun je hier de volgende vuistregel aanhouden; hoe donkerder je huid is, des te lager de factor mag zijn. Als je van jezelf een hele donkere huid hebt kun je je prima insmeren met een zonnebrand met factor 15. Heb je een lichte huid (met veel sproeten) dan doe je er verstandig aan om je in te smeren met een zonnebrand met een factor 30 of 50. Veilig zonnen heb je dus altijd zelf in de hand. Vergeet vooral niet je rug goed in te smeren. Vaak kun je hier niet goed bij en is het handig om iemand te vragen dat voor je te doen.

zonnebrand voor veilig zonnen
zonnebrand

Aftersun bevordert veilig zonnen

Een andere tip die we je kunnen geven bij het veilig zonnen, is de aftersun. Veel mensen onderschatten het nut van aftersun. Aftersun kalmeert de huid na het zonnen en het voorkomt verbranding. Dus smeer je zodra je thuis bent in met Aftersun.

aftersun voor veilig zonnen
aftersun

Toch verbrand?

Ben je toch verbrand.. dan is dat in eerste instantie erg vervelend en vooral pijnlijk. Voorkomen is beter dan genezen, maar als het kwaad al is geschied. Is het goed om verstandig om te gaan met je verbranding. Smeer je in met een hoge factor voor je deur uitstapt. Blijf uit de zon en trek een shirt uit wanneer je gaat zwemmen. In het water kun je namelijk extra snel verbranden door de weerkaatsing van het licht. Doe dit net zolang tot de verbranding over is en we hopen dat je je lesje geleerd hebt en de volgende keer beter oplet.

Veilig zonnen is dus erg belangrijk. Niet alleen omdat je bij onzorgvuldigheid lelijk kunt verbanden. Op lange termijn vergroot je ook de kans op huidkanker en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Veilig zonnen is gezond zonnen.

Fijne vakantie!