Hyaluronzuur

Misschien is het je al opgevallen dat in veel crèmes hyaluronzuur zit. Sommige crèmes zetten het zelfs groot op hun verpakking. Dus het moet wel iets heel speciaals zijn. Je ziet het vooral terug bij hydraterende en anti-aging producten. In deze blog post ga ik je alles over hyaluronzuur vertellen en de werking ervan.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een groot biomolecuul dat in organismen, zoals wij mensen, wordt gemaakt uit kleinere in serie geschakelde biomoleculen. Alle zoogdieren maken hyaluronzuur aan. In 1934 is dit molecuul voor het eerst omschreven en het wordt al langere tijd gebruikt in de zorg.

Zo speelt dit zuur een rol in de hersenchirurgie en wordt het gebruikt om wondheling te bevorderen. Daarnaast wordt het ook door plastisch chirurgen gebruikt als een filler die de huid een jongere uitstraling moet geven. Het wordt dan geïnjecteerd[1].

Een van de redenen waarom de hyaluronzuur zo populair is bij chirurgen is omdat het de groei van bacteriën bij een wond tegengaat[2]. Dus je loopt ook minder kans op infecties.

Oké dus voor de zorg is dit product heel populair omdat het regeneratie van de huid bij een wond verbetert, maar waarop zit het in mijn crème?

Wat doet hyaluronzuur voor je huid?

Een van de redenen dat plastisch chirurgen hyaluronzuur in de huid spuiten is omdat dit zuur belangrijk is om veroudering van de huid tegen te gaan. Naarmate je ouder wordt vindt je huid het steeds lastiger om vocht vast te houden. Dit zuur houdt juist ontzettend veel vocht vast en is daarom van belang voor een jong uitziende huid.

Tussen de huidcellen zijn er een aantal moleculen van belang die alles goed bij elkaar houden en die het vocht goed vasthouden. Hiervan is hyaluronzuur de belangrijkste. Hyaluronzuur wordt eerst in een cel gemaakt, en vervolgens buiten de cel geplaatst.

In tegenstelling tot de andere moleculen heeft hyaluronzuur geen eiwit als kern van de verzameling moleculen. Het kan zich juist verbinden met proteoglycanen die zich wel weer binden aan een eiwit.

Dit zuur zit in ons hele lichaam, maar 50% van al het zuur zit in onze huid. Het is ook een vuller voor lege ruimtes in je lichaam, en helpt ook cellen om van de ene naar de andere plaats te gaan. Als je een wond hebt maakt je lichaam meer hyaluronzuur aan. Het heeft ook een functie bij wondheling, want het activeert de ontstekingscellen om een verbeterde immuunreactie te krijgen als de fibroblast, een belangrijke cel in je bindweefsel, of je huidcellen beschadigd raken. Het is ook belangrijk voor de vorming van nieuwe bloedcellen en de migratie van fibroblast cellen, dit kan ook een rol spelen in de ontwikkeling van tumoren.

Hyaluronzuur heeft maar een kort leven. Dit zuur heeft een halveringstijd van 5 minuten in je bloed en een halve dag op/in je huid. Het lichaam maakt dus continu dit zuur aan om van de voordelen te kunnen genieten. Het is wel mogelijk om hyaluronzuur langer in stand te houden mits dit gecombineerd wordt met andere stoffen, mijn vermoeden is dat dat gebeurt met het hyaluronzuur in gezichtscrèmes en dergelijke.

In de huid zit het meeste hyaluronzuur in het dermis en het minste in de epidermis. Als je dit zuur middels een creme aanbrengt komt het in de epidermis.

In het dermis reguleert het de vochthuishouding en zorgt het voor een goede werking van het lymfesysteem. Het stabiliseert ook de structuur van de huid. Dit is dus in de laag onder de bovenste laag van de huid.

Huidveroudering is met name te zien doordat de hoeveelheid natuurlijke lichaamseigen hyaluronzuur in de epidermis op gegeven moment veel lager is dan de hoeveelheid hyaluronzuur in het dermis. Deze verlaging van hyaluronzuur na verloop van tijd heeft ook weer allerlei andere effecten in de kettingreactie vani genetische processen in de huid waar hyaluronzuur effect op heeft[3].

Dit verklaart onder andere waarom dit middel zo vaak wordt toegepast in dagcrèmes, omdat ze het hyaluronzuur weer toevoegen aan de epidermis. Een belangrijk middel om de vochthuishouding in de huid te verbeteren en vocht beter vast te houden.

UV-licht draagt ook bij aan de activatie van hyaluronzuur en het verminderen van processen die de huid vochtig en soepel houden. Daarnaast speelt de verminderde aanmaak van collageen ook een grote rol bij huidveroudering. Dat probleem wordt niet opgelost met de toevoeging van hyaluronzuur helaas.

Hyaluronzuur in je crème

Het idee dat hyaluronzuur handig is in je dagcrème is duidelijk, maar in hoeverre is dit waar? In 2014 is onderzocht of hyaluronzuur een rol kan spelen in de vermindering van rimpels bij vrouwen van gemiddeld 45,2 jaar. Er is niet alleen gekeken naar rimpels, maar ook naar de elasticiteit van de huid. Na 2, 4 en 8 weken was dit effect zichtbaar. Ongeacht of dit door een dagcrème of een bodylotion kwam.  De rimpels werden 40% minder diep en de elasticiteit van de huid was met 96% verbeterd en de stevigheid van de huid was met 55% verbeterd[4].

In het onderzoek moesten de proefpersonen het hyaluronzuur 2 keer per dag aanbrengen, wat logisch is gezien de halveringstijd van hyaluronzuur in de huid (namelijk een halve dag).

Dit onderzoek werd uitgevoerd op vrouwen, maar het ligt voor de hand dat dezelfde effecten bereikt kunnen worden als mannen crèmes met hyaluronzuur gebruiken.

Wanneer het hyaluronzuur in je crème wordt gecombineerd met glycerine werkt dit het beste om vocht op/in de huid vast te houden[5].

Anti-aging producten met hyaluronzuur voor mannen

Er zijn een aantal interessante categoriën met betrekking tot anti-aging producten voor mannen. Aangezien je hyaluronzuur zo vaak terugvindt in allerlei (anti-aging) huidproducten, zal ik wat productsuggesties geven voor een aantal categoriën die mooie producten voor mannen bevatten om hun huidverzorging naar een nieuw niveau te tillen.

Hyaluronzuur serums

Serums zijn zeer geconcentreerde producten om huidveroudering aan te pakken. Ze helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen en voeden je huid met belangrijke extracten. Vanwege de concentratie is hyaluronzuur erg geschikt om toe te voegen aan serums voor hydratatie. Veel mannen hebben goede ervaringen met serums als aanvulling op hun reguliere anti-aging skincare routine.

Serum met hyaluronzuur voor mannen in de shop

Dagcrème met hyaluronzuur

Een dagcrème is uiteraard bedoeld voor hydratatie gedurende de dag en daarom vindt je hyaluronzuur ook vaak in de betere dagcrèmes voor mannen. Op die manier zorg je ervoor dat je huid goed gevoed blijft en minder snel fijne lijntjes zal vertonen. Vooral na het douchen of wassen van je huid is het aan te raden om een dagcrème of moisturizer te gebruiken. Een droge huid gaat overcompenseren en dan krijg je juist een vettige huid tot gevolg.

Dagcrème met hyaluronzuur voor mannen in de shop

Nachtcrème met hyaluronzuur

De beste anti-aging producten met hyaluronzuur zijn nachtcrèmes, want deze kunnen de hele nacht hun werk doen terwijl jij rustig ligt te slapen. Overdag kunnen er allerlei zaken op je huid komen of heb je eventueel een zonnebrand nodig, dus je huid is dan nooit helemaal schoon. Als je goed voor het slapen gaan je huid wast en daarna een nachtcrème met hyaluronzuur aanbrengt, dan krijgt je huid belangrijke voedingsstoffen binnen.

Datzelfde geldt voor oogcrème met hyaluronzuur. Deze creams breng je ook voor het slapen gaan, zodat de delicate huid onder je ogen en bij je jukbeenderen zich kan herstellen. Op die manier worden kraaienpootjes minder zichtbaar en zie je er 's ochtends een stuk uitgeruster uit.

Nacht- en oogcrème met hyaluronzuur voor mannen in de shop

Conclusie

Nu weet je gelukkig een stuk meer over hyaluronzuur en de functie ervan. Het is een erg fijn ingrediënt om te hebbben in je huidverzorgingsproducten vanwege de vele goede eigenschappen. Vooral ook vanuit een anti-aging perspectief is het nuttig om producten met hyaluronzuur te gebruiken. Het zorgt ervoor dat je epidermis en dermis weer beter in balans zijn waardoor je huid gladder en soepeler wordt.

In de Moquer shop kan je heel veel producten vinden met hyaluronzuur. Uberhaupt op het gebied van huidverzorging voor mannen kan je veel producten vinden in de shop. En wij selecteren alleen de beste en meest hoogwaardige merken, dus je zit altijd goed.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste huidverzorging, grooming en haarstyling.