hyaluronic acid

Hyaluronzuur: Wat is het en waarom zit het in mijn crème?

This blog post is also available in: Engels

Misschien is het je al opgevallen dat in veel crèmes hyaluronzuur zit. Sommige crèmes zetten het zelfs groot op hun verpakking. Dus het moet wel iets heel speciaals zijn.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een groot biomolecuul dat in organismen, zoals wij mensen, wordt gemaakt uit kleinere in serie geschakelde biomoleculen. Alle zoogdieren maken hyaluronzuur aan. In 1934 is dit molecuul voor het eerst omschreven en het wordt al langere tijd gebruikt in de zorg.

Zo speelt dit zuur een rol in de hersenchirurgie en wordt het gebruikt om wondheling te bevorderen. Daarnaast wordt het ook door plastisch chirurgen gebruikt als een filler die de huid een jongere uitstraling moet geven. Het wordt dan geïnjecteerd[1].

Een van de redenen waarom de hyaluronzuur zo populair is bij chirurgen is omdat het de groei van bacteriën bij een wond tegengaat[2]. Dus je loopt ook minder kans op infecties.

Oké dus voor de zorg is dit product heel populair omdat het regeneratie van de huid bij een wond verbetert, maar waarop zit het in mijn crème?

Hyaluronzuur en je huid

Een van de redenen dat plastisch chirurgen hyaluronzuur in de huid spuiten is omdat dit zuur belangrijk is om veroudering van de huid tegen te gaan. Naarmate je ouder wordt vindt je huid het steeds lastiger om vocht vast te houden. Dit zuur houdt juist ontzettend veel vocht vast en is daarom van belang voor een jong uitziende huid.

Tussen de huidcellen zijn er een aantal moleculen van belang die alles goed bij elkaar houden en die het vocht goed vasthouden. Hiervan is hyaluronzuur de belangrijkste. Hyaluronzuur wordt eerst in een cel gemaakt, en vervolgens buiten de cel geplaatst.

In tegenstelling tot de andere moleculen heeft hyaluronzuur geen eiwit als kern van de verzameling moleculen. Het kan zich juist verbinden met proteoglycanen die zich wel weer binden aan een eiwit.

Dit zuur zit in ons hele lichaam, maar 50% van al het zuur zit in onze huid. Het is ook een vuller voor lege ruimtes in je lichaam, en helpt ook cellen om van de ene naar de andere plaats te gaan. Als je een wond hebt maakt je lichaam meer hyaluronzuur aan. Het heeft ook een functie bij wondheling, want het activeert de ontstekingscellen om een verbeterde immuunreactie te krijgen als de fibroblast, een belangrijke cel in je bindweefsel, of je huidcellen beschadigd raken. Het is ook belangrijk voor de vorming van nieuwe bloedcellen en de migratie van fibroblast cellen, dit kan ook een rol spelen in de ontwikkeling van tumoren.

Hyaluronzuur heeft maar een kort leven. Dit zuur heeft een halveringstijd van 5 minuten in je bloed en een halve dag op/in je huid. Het lichaam maakt dus continu dit zuur aan om van de voordelen te kunnen genieten. Het is wel mogelijk om hyaluronzuur langer in stand te houden mits dit gecombineerd wordt met andere stoffen, mijn vermoeden is dat dat gebeurt met het hyaluronzuur in dagcrèmes en dergelijke.

In de huid zit het meeste hyaluronzuur in het dermis en het minste in de epidermis. Als je dit zuur middels een creme aanbrengt komt het in de epidermis.

In het dermis reguleert het de vochthuishouding en zorgt het voor een goede werking van het lymfesysteem. Het stabiliseert ook de structuur van de huid. Dit is dus in de laag onder de bovenste laag van de huid.

Huidveroudering is met name te zien doordat de hoeveelheid natuurlijke lichaamseigen hyaluronzuur in de epidermis op gegeven moment veel lager is dan de hoeveelheid hyaluronzuur in het dermis. Deze verlaging van hyaluronzuur na verloop van tijd heeft ook weer allerlei andere effecten in de kettingreactie die hyalyronzuur heeft op allerlei genetische processen in de huid[3].

Dit verklaart onder andere waarom dit middel zo populair is bij dagcrèmes, omdat ze het hyaluronzuur weer toevoegen aan de epidermis. Een belangrijk middel om de vochthuishouding in de huid vast te houden.

UV-licht draagt ook bij aan de activatie van hyaluronzuur en het verminderen van processen die de huid vochtig en soepel houden.

Daarnaast speelt de verminderde aanmaak van collageen ook een grote rol in de huidveroudering. Dat probleem wordt niet opgelost met de toevoeging van hyaluronzuur.

Hyaluronzuur in je crème

Het idee dat hyaluronzuur handig is in je dagcrème is duidelijk, maar in hoeverre is dit waar? In 2014 is onderzocht of hyaluronzuur een rol kan spelen in de vermindering van rimpels bij vrouwen van gemiddeld 45,2 jaar. Er is niet alleen gekeken naar rimpels, maar ook naar de elasticiteit van de huid. Na 2, 4 en 8 weken was dit effect zichtbaar. Ongeacht of dit door een dagcrème of een bodylotion kwam.  De rimpels werden 40% minder diep en de elasticiteit van de huid was met 96% verbeterd en de stevigheid van de huid was met 55% verbeterd[4].

In het onderzoek moesten de proefpersonen het hyaluronzuur 2 keer per dag aanbrengen, wat logisch is gezien de halveringstijd van hyaluronzuur in de huid (namelijk een halve dag).

Dit onderzoek werd uitgevoerd op vrouwen, maar het ligt voor de hand dat dezelfde effecten bereikt kunnen worden als mannen crèmes met hyaluronzuur gebruiken.

Wanneer het hyaluronzuur in je crème wordt gecombineerd met glycerine werkt dit het beste om vocht op/in de huid vast te houden[5].

Anti-aging voor mannen

Er zijn een aantal interessante anti-aging producten voor de man op de markt. Zo is de Brickell Men’s Hyaluronic Acid Booster een goed middel om te gebruiken voor je gezicht. Hij helpt rimpels te voorkomen (en als de onderzoeken kloppen zelfs in enige mate te verminderen). In deze booster zit niet alleen het goede vochtvasthoudende zuur er zit ook glycerine in, wat dit product perfect maakt voor een goede hydratatie.

Daarbij is het ook nog eens parabenen en sulfaten vrij.

Klik hier voor meer informatie over de Brickell Men’s Hyaluronic Acid Booster 

Een strakkere huid in het gezicht laat je er meteen jonger uitzien. De Brickell Revitalizing Anti-Aging Cream is een dagcrème voor je gehele gezicht. Het bevat niet alleen hyaluronzuur, maar ook aloë vera, sheaboter en andere natuurlijke ingrediënten. Bovenstaande booster kan ook gebruikt worden in combinatie met deze anti-aging cream.

Klik hier voor meer informatie over de Brickell Men’s Revitalizing Anti-Aging Cream

Wil je vooral rond je ogen minder last hebben van rimpels of rimpels voorkomen? Dan kan de Brickell Men’s Restoring Eye Serum Treatment ook interessant zijn. In dit serum zit niet alleen hyaluronzuur en glycerine maar ook vitamine C. Dit is een belangrijke vitamine tegen vrije radicalen wat je huid beschermt tegen vroegtijdige huidveroudering.

 Klik hier voor meer informatie over de Brickell Men’s Restoring Eye Serum Treatment

Daarnaast kan de Baxter of California Under Eye Complex ook een goede zijn voor het gebied rond de ogen. Deze heeft ook als voordeel dat er caffeïne in zit wat kan helpen het vermoeide gevoel rond de ogen te verminderen.

Klik hier voor meer informatie over de Baxter of California Under Eye Complex 

In onze shop hebben we nog veel meer interessante anti-aging producten voor mannen om jouw huid er jonger uit te laten zien. Wij hebben verschillende dagcrèmes, nachtcrèmes en oogserums beschikbaar om alle belangrijke plekken aan te pakken waar de huidveroudering het meest zichtbaar is.

Klik hier voor ons volledige assortiment anti-aging producten voor mannen

Wil je meer weten over huidverzorging voor mannen? Volg Moquer dan op Facebook of wordt lid van onze besloten Facebook groep.

Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1748681507001805

[2] https://aap.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1902/jop.1999.70.4.370

[3] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.21923

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970829/

[5] http://www.e-ajbc.org/m/journal/view.php?number=640