safety razor klassiek scheermes

Bij een barber kan je je laten scheren door iemand die vrijwel letterlijk een mes op je keel zet. Heel old school en het vraagt ook veel vertrouwen. Je kan het cool vinden om jezelf op die manier te scheren, maar de juiste hoek vasthouden op je wangen en keel kan nog best lastig zijn.

Wil je toch een klassiek gevoel hebben tijdens het scheren? Dan kan je ook gebruik maken van de safety razor. Deze hebben een speciale bouw waardoor ze ideaal zijn voor als jij jezelf liever nat scheert zonder risico.

Een safety razor bestaat al heel lang. Het staat ook bekend als klassiek scheermes. Deze messen worden al bijna een eeuw gebruikt door mannen die zich nat scheren.

Nat scheren met een safety razor

Als je jezelf nat scheert betekent dit meer dan dat je alleen water op je gezicht hebt tijdens het scheren. Je brengt naast water ook scheerzeep of scheercrème aan. Dit kan je doen met je handen of met een speciale scheerkwast.

Het voordeel van een scheerkwast is in dit geval dat de kwast je helpt om je baardharen rechtop te laten staan waardoor het scheermes het makkelijker afsnijdt. Ook helpt een scheerkwast om het schuim gelijkmatiger te verdelen op je baard.

Hoe gebruik je een klassiek scheermes?

Een van de belangrijkste taken die je hebt, is het scheermesje vervangen wanneer deze bot begint te raken of als er onverhoopt toch roest op komt, wat tegenwoordig bijna niet meer gebeurt. Een safety razor wordt ook wel een double edge safety razor genoemd en dat komt omdat de scheermesjes aan beide kanten gebruikt kunnen worden. Het vervangen van deze mesjes is erg goedkoop.

Vanwege deze double edge scheermesjes is een safety razor erg duurzaam en ook een stuk beter voor het milieu. Je hoeft niet hele scheer cartridges of scheersystemen te vervangen, maar alleen het mesje. Je kan ook zelf de scherpte kiezen van je mesjes, want ze zijn beschikbaar in meerdere soorten. Bekende merken zijn Mühle, Astra, Derby, Feather en Merkur. Bijna alle mesjes van elk merk passen op elke willekeurige double edge safety razor.

Afhankelijk van het type safety razor dat je gebruikt, zijn er verschillende manieren om het mesje te vervangen.

Scheermes met vlindersluiting of twist to open

Heb je een safety razor met aan de onderkant een klein wieltje? Dan kan je daaraan draaien en dan gaat de scheerkop open. Dat wordt een safety razor met vlindersluiting genoemd. Je pakt het double edge scheermesje dan eenvoudig uit de safety razor. De twee korte zijkanten bevatten geen snijvlakken, dus je kan het mesje het beste aan die kanten vasthouden.

Het nieuwe scheermesje kan je eenvoudig op de safety razor aanbrengen. Sommige verpakkingen zorgen ervoor dat je hem als het ware op het scheermes kan laten glijden, zo niet, dan moet je het scheermes voorzichtig aan de korte kant vasthouden en erop leggen.

Vervolgens draai je de andere kant op en heb je het scheermesje vervangen. Zo eenvoudig kan het zijn. Bijna alle safety razors komen standaard wel met één of eerdere scheermesjes. Tegenwoordig zijn de safey razors met vlindersluiting erg populair omdat het zo'n inventief systeem is en het heel gemakkelijk is om mesjes te vervangen zonder de scheerkop uit elkaar te halen.

Enkele scheermessen met vlindersluiting

2 of 3 stukken safety razor

Als je een scheermes dat uit meerdere stukken bestaat, uit elkaar haalt, valt het scheermes er vaak gewoon uit. Dus houdt hem boven een tafel of iets anders zodat hij niet op je voeten valt en daar schade veroorzaakt. De wasbak kan handig lijken, maar als hij in het putje belandt kan het lastig zijn om hem daar ongehavend uit te halen. Een safety razor dat uit 3 stukken bestaat bevat een handvat, plaatje en scheerkop, zoals hieronder. Een scheermes uit 2 stukken heeft geen los plaatje in het midden.

Safety razor 2 of 3 stukken

Het is het handigst om de safety razor boven een handdoek te vervangen zodat het mesje gemakkelijk op de handdoek kan vallen. Als het mesje er niet gewoon uitvalt, zit hij vaak vast aan het bovenste deel van het scheermes. In dat geval pak je het bovenste deel eraf en druk je het mesje er zachtjes uit.

Vervolgens zet je het nieuwe mesje op het bovenste deel van het scheermes, wel aan de onderkant en druk je het middelste deel er tegenaan. In het mesje zitten gaten zodat het scheermesje goed blijft zitten. Vervolgens draai je het handvat aan.

Let op dat je het scheermesje met de goede kant naar boven plaatst, zodat je volop kan genieten van de snijvlakken en gladde wangen.

Een tweedelig scheermes werkt vergelijkbaar, maar dan hoef je het tussenstuk niet toe te voegen. Je hebt dan wel vaak een langere schroef in het midden aan de bovenkant van je safety razor. Op de productpagina is vaak wel een afbeelding om te zien of het gaat om een 2 of 3-delige safety razor. 

Enkele scheermessen die uit 2 of 3 stukken bestaan

Safety razor open kam of gesloten kam

Wellicht ben je tijdens je zoektocht wel eens tegengekomen dat er safety razors zijn met een open kam en scheermessen met een gesloten kam. Je kan ze vrij gemakkelijk uit elkaar houden, want scheermessen met een gesloten kam hebben een rechte kop. Safety razors met een open kam zijn niet recht, maar hebben een soort van tanden.

Over het algemeen kan je zeggen dat een safety razor met een sloten kam wat vergevingsgezinder is, dus je kan jezelf er minder gemakkelijk mee snijden. Het scheermesje zit beter opgesloten. Daardoor is een safety razor met gesloten kam vaak populairder bij beginnende nat scheerders, maar sommige safety razors met een gesloten kam zijn juist wel voor de gevorderde gebruikers, zoals de Futur of AS-D2 hieronder. Het nadeel is dat ze iets sneller verstopt kunnen raken als je je mes niet regelmatig afspoelt tijdens het scheren.

Een scheermes met een open kam scheert dichter op de huid en is daardoor minder vergevingsgezind. Het resultaat is gladder, maar het risico om jezelf te snijden is groter. Meer ervaren natscheerders kiezen vaak voor een safety razor met een open kam of mannen met behoorlijk dikke baarden, want een mes met een open kam raakt minder snel verstopt.

Over het algemeen zie je dat de meeste safety razors tegenwoordig een gesloten kam hebben.

Enkele safety razors met een gesloten kam

Hygiënisch bewaren

Je scheermes hygiënisch bewaren is altijd handig om groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld een reden zijn waarom je last krijgt van acne nadat je je geschoren hebt.

In eerste plaats is het handig om je scheermes goed af te spoelen nadat je het gebruikt hebt. Dit voorkomt ook dat er haartjes blijven zitten.

Ligt jouw scheermes vaak gewoon op dat plankje onder de badkamerspiegel? Dan is het mesje de hele tijd in contact met een ander oppervlak.

In plaats daarvan kan je ook een goede scheermeshouder kopen die ervoor zorgt dat het mesje nergens mee in contact staat. Dit kan een behoorlijk verschil maken voor je ervaring met hygiëne.

De Mühle Houder Safety Razor is een mooie, verchroomde houder voor jouw klassieke scheermes. Op deze manier kan jij in stijl jouw safety razor opbergen. Niet elk scheermes kan zomaar in een houder gehangen worden, omdat het om specifieke afmetingen gaat.

Mühle Houder Safety Razor is geschikt voor de volgende type scheermessen: Mühle R106, Mühle R108, Mühle R41 en Mühle R89. De Grande en Twist series passen hier niet in helaas.

Conclusie

Een safety razor en vooral een double edge safety razor heeft dus behoorlijk wat voordelen in vergelijking met een wegwerpmesjes en andere scheersystemen, maar het vergt wel iets meer werk. En je hebt ook daadwerkelijk wat te kiezen. De aanschaf is iets hoger, maar daarna zijn de mesjes slechts enkele euro's om te vervangen. Een mooie safety razor koop je dus waarschijnlijk maar één of twee keer in je leven.

Je scheert gladder met een safety razor in vergelijking met elektrisch scheren en het is gewoon een mooi moment voor jezelf om klassiek nat te scheren met een safety razor. Vooral wanneer je zelf je scheerzeep of scheercrème in mooi schuim klopt met een hoogwaardige scheerkwast en je scheerbeurt afsluit met een fijne aftershave!

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste scheerbeurt, huidverzorging en kapsels.