Nat scheren voor mannen

Nat scheren klinkt heel simpel, maar het is echt wat anders dan je gezicht nat maken en je dan scheren. Nat scheren voor mannen gaat over scheren met scheerzeep en een klassiek scheermes, bijvoorbeeld met een safety razor.

Nat of droog scheren

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om je huid glad te houden. Maar hoe goed zijn die manieren voor de gezondheid en uitstraling van je huid?

Droog scheren is iets wat je doet met een scheerapparaat. Dit is ideaal als je niet een gladgeschoren gezicht wilt, maar een beetje een stoppelbaard of een baard die eruit ziet alsof hij er al 3 tot 5 dagen niet geschoren is.

Bij nat scheren gebruik je wat meer verzorgingsproducten, zoals scheerzeep en aftershave. Hierdoor verzorg je de huid meer en dat heeft ook allerlei voordelen voor je huid en uitstraling. Daarnaast gebruik je geen scheerapparaat, maar dus juist een safety razor of ander klassiek scheermes.

Nat scheren is ideaal als je het fijn vindt om in de ochtend jezelf aandacht en verzorging te geven. Je huid verzorgen met een goede aftershave zorgt voor een fris gevoel en daarbij heb je jezelf even verwend. Veel redenen dus om nat scheren dagelijks te proberen om te zien hoe goed je je daarbij voelt.

Hoe nat scheren?

Nat scheren heeft een aantal stappen.

  1. Maak je gezicht schoon met een cleanser of gezichtsreiniger.
  2. Maak je gezicht nat met warm water.
  3. Breng de verzorgende scheerzeep aan op een scheerkwast en breng dit met korte stroken aan op je baard. Of gebruik je handen om scheercrème op je gezicht aan te brengen.
  4. Scheer je baard in korte halen en spoel regelmatig je mes af.
  5. Spoel je gezicht af met koud water.
  6. Dep je gezicht droog met een scheerhanddoek.
  7. Breng een verzorgende aftershave aan.
  8. Breng gezicht crème aan (deze stap hoeft niet per se, maar is fijn als je jezelf goed wilt verzorgen, of kan in plaats van stap 7)

Een interessante extra stap die je van te voren kan uitvoeren is: Föhn je baard/stoppels om het scheren eenvoudiger te maken. Het Föhnen werkt als een soort massage voor je huid. Uit Koreaans onderzoek blijkt dat dit helpt om het scheercomfort te verbeteren en om minder last te hebben van huidirritatie[1].

Een andere extra stap is om dit hele proces in de avond nog een keer uit te voeren. Uit onderzoek blijkt dat dit acne kan verminderen en ervoor zorgt dat je huid er beter uitziet en je minder last hebt van scheer-ongelukjes omdat de huid gladder wordt. Na een maand zie je het verschil[2].

Wat heb je nodig voor nat scheren?

Zoals je ziet heb je water nodig, een safety razor, een scheerkwast, scheerzeep/scheercrème en aftershave.

Een scheerkom kan je helpen om eenvoudiger mooi scheerschuim te creëren.

Scheerkwasten heb je met dassenhaar of juist met vegan synthetisch haar. Het doel van de scheerkwast is het scheerzeep aanbrengen en ervoor zorgen dat je haartjes wat rechter op staan waardoor je ze eenvoudiger en dichter op de huid kan scheren.

De scheerzeep beschermt je huid tegen het scheermesje. Daarnaast kunnen er allerlei verzorgende ingrediënten in de scheerzeep zitten waardoor de huid extra voedingsstoffen krijgt om er goed en gehydrateerd uit te zien.

Het klassieke scheermes is ideaal om met de juiste hoek je baard te scheren. Daarbij is het ook betaalbaar omdat je niet de hele tijd nieuwe scheermesjes hoeft te kopen. Alleen het scheermesje in de safety razor hoef je te vervangen, maar deze zijn zeer betaalbaar. Dit is uiteindelijk veel goedkoper dan van die plastic wegwerp scheermesjes en het is beter voor het milieu.

Daarbij zijn safety razors ook specifiek voor mannen gemaakt waardoor ze beter in de hand liggen en het scheerwerk beter uitvoeren.

De aftershave helpt je om de huid nog een keer verder te verzorgen. Dit kan roodheid en irritatie tegengaan waardoor je er goed uitziet.

Handige pakketjes voor nat scheren

Als je niet weet wat voor cleanser, scheerzeep/scheercrème/schuim, en aftershave of crème je moet aanschaffen, dan kan je beginnen met het aanschaffen van handige pakketjes.

Zo biedt Black Jack de Shave Essential Set aan. Dit is een zeer handige kit met drie producten voor een optimale scheerervaring in de ochtend. Eerst reinig je je huid zodat alle oneffenheden verwijderd zijn, dan scheer je je baard en vervolgens breng je de moisturizer aan om je huid weer te hydrateren.

Jack Black Scheerverzorgingsset:

Als je dan alle reinigings- en verzorgingsproducten hebt is het ook belangrijk om de juist hardware te hebben om goed nat te kunnen scheren: de scheerkwast en het scheermes. Mühle biedt hele handige sets aan waardoor je alles wat je nodig hebt wat dat betreft in 1 keer hebt.

De Mühle scheerset Rytmo Stafetry Razor Fibre Zwart bevat een safety razor, een Fibre scheerkwast met synthetische haren, een zeepbakje en houder. Op die manier heb je alles wat je nodig hebt om in de ochtend comfortabel nat te kunnen scheren en alles hygiënisch te bewaren.

De producten in de Muhle Rytmo serie zijn conisch gevormd en liggen daardoor lekker in de hand. De handvatten van de safety razor en de scheerkwast zijn gemaakt van gepolijst edelhars. Dit is een mooie set voor de beginnende nat-scheerder of wanneer je jouw huidige set wilt upgraden.

Mühle Scheerset:

Het is in ieder geval het allerbelangrijkste om een goede safety razor te hebben om goed nat te kunnen scheren. Er zijn veel verschillende soorten scheermessen, dus het is belangrijk om wat onderzoek te verrichten om te kijken welke het beste passen bij jouw baardgroei en huid.

Populaire safety razors:

Conclusie

Nat scheren vergt wat inzet en je hebt ook de juiste spullen nodig. Het is daarom zeker niet de snelste manier om je baard te scheren, maar wel de beste manier. Als je gewoon even een momentje voor jezelf wilt en ook het beste scheerresultaat wilt bereiken, dan is nat scheren iets voor jou.

Je huid zal er eventueel aan moeten wennen om iets dichter op de huid te scheren, maar wanneer je huid daaraan gewend is, dan is het gevoel onmiskenbaar. Over een langere periode ga je ook zeker geld besparen met natscheren, want je maakt geen gebruik van wegwerpmesjes. Een goede safety razor koop je één keeer in je leven en de double edge scheermesjes kosten bijna niets per stuk.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste scheerbeurt, huidverzorging en kapsels.