kapsel en haartype mannen

Voor ons mannen is ons kapsel ons visitekaartje. Het is de accessoire die we elke dag dragen, maar hoe zorg je ervoor dat je kapsel er altijd op en top uitziet? Welke wax, gel, spray of clay moet je gebruiken om het maximale uit jouw haartype te halen? In deze blog gaan we daar een antwoord op geven!

Haareigenschappen

Om te beginnen moeten we een indeling maken van verschillende haareigenschappen.

We delen de eigenschappen op in drie subcategorieën. Allereerst de haardikte (dik, dun en normaal haar). Ten tweede haarlengte (lang, half lang, kort) en ten derde is er de subcategorie haarstructuur (golvend, krullend, stijl etc.)

Voor iedere combinatie zijn er producten die het meeste geschikt zijn. Het blijft echter ook een kwestie van experimenteren en uitproberen totdat je het juiste product voor jouw haar en kapsel hebt gevonden.

Haardikte

De belangrijkste factor is haardikte. Dit bepaalt bij voorbaat welk product het best geschikt is voor jouw haar. We werken de drie verschillende diktes hieronder verder uit.

Dun haar

Wanneer je dun haar hebt, wil je dit natuurlijk niet benadrukken. In de Moquer shop zijn verschillende producten voor dun haar verkrijgbaar die je helpen meer volume te creëren in je haar. Meer volume zorgt ervoor dat je haar dikker lijkt. Dit zijn vaak de ‘drogere’ en mattere producten. Ook sea salt sprays werken goed om je haar dikker te laten lijken met meer structuur.

Producten zonder glans werken het beste wanneer je dun haar hebt. Als het product te glanzend is, dan kijk je vrij gemakkelijk door dun haar heen. Het beste is daarom een mat product, zoals een medium hold clay of een mattere wax of paste. Je kan ook eerst een product gebruiken als pre-styler om meer volume en dikte te creëren en daarna breng je dan een ander product aan.

Je kunt nu een tweede product met meer shine gebruiken om je kapsel af te maken. Wil je een gulden middenweg, kies dan voor een clay met een semi-matte finish. Te droge producten zijn vervelend om te verdelen in dun haar vanwege de stroefheid.

Nieuwste clays met een semi-matte finish:

Normale dikte

Met normaal haar zullen de meeste producten geschikt zijn. Wees niet te enthousiast met producten die voor veel volume zorgen. Als je gebruik maakt van deze producten voor normaal haar, gebruik dan vooral niet te veel! Bij normaal haar zijn de andere factoren, zoals lengte en structuur meer bepalend voor je keuze qua product.

Bij een normale haardikte is het vooral een persoonlijke keuze qua hold en glans, want je haar kan praktisch alle producten wel goed aan.

Dik haar

Ook met dikker haar zullen de meeste producten geschikt zijn. We raden het wel aan om producten, die geschikt zijn voor dunner haar, te vermijden. Als je dik en stug haar hebt, kun je gebruik maken van een goed smeerbaar product met een hoge hold om maximaal controle te hebben over je kapsel.

Je wilt niet een te droog product als je dik haar hebt, want dat maakt het product heel moeilijk te verdelen in je dikkere haar. Daar zal je soms een beetje mee moeten experimenteren, want dik haar heeft wel vaak een hoge hold nodig. Het beste is om te variëren met de hoeveelheid glans. Hoe matter een product, hoe droger. Het beste ga je voor een wax, paste of clay met een semi-matte finish of medium glans.

Nieuwste haarwaxen met een semi-matte of medium glans:

Haarlengte

In het algemeen kun je de volgende vuistregel hanteren. Hoe langer het haar, des te minder de hold je nodig hebt. Kort haar is vaak stugger dan lang haar. Om je haar toch goed te kunnen controleren wanneer het kort is, is het dus slim om te kiezen voor een product met een relatief sterke hold.

De hoeveelheid glans is een kwestie van smaak. Je moet dus voor jezelf goed beslissen of je graag een glanzend of een mat kapsel wilt. Aan de hand daarvan kun je het juiste product kiezen, maar de richtlijn is dus hoe korter het haar, des te sterker je product moet zijn. Bij langer haar kun je denken aan creams, mousses en sprays. Deze geven je haar structuur en houden je kapsel in model, maar zorgen ervoor dat je haar flexibel en gevoed blijft.

Haarstructuur

Tot slot is er haarstructuur. In principe is dit de minst wegende factor. Het zijn voornamelijk shampoos en conditioners die zich focussen op deze eigenschappen (krullend, stijl, golvend etc.). Je haarstructuur is meer bepalend voor het type kapsel dat je wel of niet kunt hebben. Wat je wel kunt doen is bepaalde producten vermijden als je bepaalde eigenschappen juist wel of niet wil benadrukken.

Glanzende producten zorgen bijvoorbeeld bij stijl haar dat dit extra wordt benadrukt. Als je dit graag wilt vermijden, raden we het aan om een mat product te kiezen. Bij krullend haar kan je juist beter gaan voor producten met wat meer glans, want anders kan je haar er heel dof en droog uit gaan zien. Krullend haar heeft ook iets meer verzorging nodig.

Tot slot willen we nog vermelden dat gezond en sterk haar een kwestie is van goede verzorging. Het kiezen van de juiste stylingpsproducten is daar slechts een onderdeel van. Lees ook onze andere blog posts om op de hoogte te blijven over alles wat je moet weten over haarverzorging en styling.

Conclusie

Zo, nu heb je wellicht wat meer inzicht in de wereld van haarproducten voor mannen en kun je de volgende keer wat gerichter opzoek naar een stylingproduct. Als je weet wat je haartype, haarlengte en haarstructuur is, dan kan je eenvoudig op zoek naar het perfecte product voor jouw haar.

In de Moquer shop hebben we letterlijk honderden haarstyling producten voor mannen, zodat jij altijd het juiste product vindt voor jouw haar en kapsel. In het begin moet je wellicht even zoeken, maar uiteindelijk kom je altijd wel een goed product tegen voor jouw haartype.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste kapsels, haarverzorging en grooming!