Lang Haar

Welk haarstyling product past het beste bij mijn kapsel en haartype?

Voor ons mannen is ons kapsel ons visitekaartje. Het is de accessoire die we elke dag dragen, maar hoe zorg je ervoor dat je kapsel er altijd op en top uitziet? Welke wax, gel, spray of clay moet je gebruiken om het maximale uit jouw haartype te halen? In deze blog gaan we daar een antwoord op geven!

Haareigenschappen

Om te beginnen moeten we een indeling maken van verschillende haareigenschappen.

We delen de eigenschappen op in drie subcategorieën. Allereerst de haardikte (dik, dun en normaal haar). Ten tweede haarlengte (lang, half lang, kort) en ten derde is er de subcategorie haarstructuur (golvend, krullend, stijl etc.)

Voor iedere combinatie zijn er producten die het meeste geschikt zijn. Het blijft echter ook een kwestie van experimenteren en uitproberen totdat je het juiste product voor jouw haar en kapsel hebt gevonden.

Haardikte

De belangrijkste factor is haardikte. Dit bepaalt bij voorbaat welk product het best geschikt is voor je haar. We werken de drie verschillende diktes hieronder verder uit.

Dun haar

Wanneer je dun haar hebt, wil je dit natuurlijk niet benadrukken. In onze webshop zijn verschillende producten voor dun haar verkrijgbaar die je helpen meer volume te creëren in je haar. Meer volume zorgt ervoor dat je haar dikker lijkt. Dit zijn vaak de ‘drogere’ en matte producten.

Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Hanz de Fuko Quiksand, een seasalt spray en de Mister Pompadour Sculpting Clay. Uiteraard is het goed mogelijk om met dun haar gebruik te maken van producten met meer ‘shine’. Wat wij in dat geval aanraden is een cocktail, een mix tussen verschillende producten. Verdeel bijvoorbeeld wat Hanz de Fuko Quicksand in je vochtige haren en föhn het goed droog.

Je kunt nu een tweede product met meer shine gebruiken om je kapsel af te maken. Wil je een gulden middenweg kies dan voor een ‘clay’ dit zijn in de meeste gevallen ‘semi-natte’ producten

Enkele voorbeelden van veel gekozen producten:
By Vilain Dynamite ClayBaxter of California Clay Pomade Hairbond Distorter

Normaal haar

Met normaal haar zullen de meeste producten geschikt zijn. Wees niet te enthousiast met producten die voor veel volume zorgen. Als je gebruik maakt van deze producten voor normaal haar, gebruik dan vooral niet te veel! Bij normaal haar zijn de andere factoren (lengte en structuur) meer bepalend voor je keuze.

Dik haar

Ook met dikker haar zullen de meeste producten geschikt zijn. We raden het wel aan om producten die geschikt zijn voor dunner haar te vermijden. Als je dik en stug haar hebt, kun je gebruik maken van een goed smeerbaar product met een hoge hold om maximaal controle te hebben over je kapsel.

Enkele voorbeelden van veel gekozen producten
Hanz de Fuko Claymation Blumaan Cavalier Clay By Vilain Gold Digger

Haarlengte

In het algemeen kun je de volgende vuistregel hanteren. Hoe langer het haar, des te minder de hold van je product moet zijn. Kort haar is vaak stugger dan lang haar. Om je haar toch goed te kunnen controleren wanneer het kort is, is het dus slim om te kiezen voor een product met hoge hold (By Vilain Silverfox, Mister Pompadour Beeswax, Hairbond Shaper).

De hoeveelheid glans is een kwestie van smaak. Je moet dus voor jezelf goed beslissen of je graag een glimmend of een mat kapsel wilt. Aan de hand daarvan kun je het juiste product kiezen, maar de richtlijn is dus hoe korter het haar, des te sterker je product moet zijn. Bij langer haar kun je denken aan haarcreams. Deze geven je haar structuur en houden je kapsel in model, maar zorgen ervoor dat je haar flexibel en restylebaar blijft.

Haarstructuur

Tot slot is er haarstructuur. In principe is dit de minst wegende factor. Het zijn voornamelijk shampoos en conditioners die zich focussen op deze eigenschappen (krullend, stijl, golvend etc.). Je haarstructuur is meer bepalend voor het type kapsel dat je wel of niet kunt hebben. Wat je wel kunt doen is bepaalde producten vermijden als je bepaalde eigenschappen juist wel of niet wil benadrukken. Meer glimmende producten zorgen bijvoorbeeld bij stijl haar vaak dat dit extra wordt benadrukt. Als je dit graag wilt vermijden, raden we het aan om een matte product te kiezen.

Tot slot willen we nog vermelden dat gezond en sterk haar een kwestie is van goede verzorging. Het kiezen van de juiste stylingpsproducten is daar slechts een onderdeel van. Lees ook onze andere blog posts om op de hoogte te blijven over alles wat je moet weten over haarverzorging en styling.

Zo, nu heb je wellicht wat meer inzicht in de wereld van haarproducten voor mannen en kun je de volgende keer wat gerichter opzoek naar een stylingproduct.

Alvast een topkapsel gewenst!