safety razor

Safety razor: Het klassieke scheermes dat veilig te gebruiken is

This blog post is also available in: Engels

Bij een barber kan je je laten scheren door iemand die vrijwel letterlijk een mes op je keel zet. Heel old school en het vraagt ook veel vertrouwen. Je kan het cool vinden om jezelf op die manier te scheren, maar de juiste hoek vasthouden op je wangen en keel kan nog best lastig zijn.

Wil je toch een klassiek gevoel hebben tijdens het scheren? Dan kan je ook gebruik maken van de safety razor. Deze hebben een speciale bouw waardoor ze ideaal zijn voor als jij jezelf liever nat scheert zonder risico.

Een safety razor bestaat al heel lang. Het staat ook bekend als klassiek scheermes. Deze messen worden al bijna een eeuw gebruikt door mannen die zich nat scheren.

Nat scheren met een safety razor

Als je jezelf nat scheert betekent dit meer dan dat je alleen water op je gezicht hebt tijdens het scheren. Je brengt naast water ook scheerzeep of scheercrème aan. Dit kan je doen met je handen of met een speciale scheerkwast.

Het voordeel van een scheerkwast is in dit geval dat de kwast je helpt om je baardharen rechtop te laten staan waardoor het scheermes het makkelijker afsnijdt.

De Muhle Scheerkwast silvertip fibre is erg populair op Moquer en kan hiervoor gebruikt worden.

Klik hier voor meer informatie over deze scheerkwast. 

Hoe gebruik je een klassiek scheermes?

Een van de belangrijkste taken die je hebt, is het scheermesje vervangen wanneer die bot begint te raken of als er onverhoopt toch roest op komt, wat tegenwoordig bijna niet meer gebeurt.

Afhankelijk van het type safety razor zijn er manieren om de razor open te maken zodat jij het mesje kan vervangen.

Draai om te openen klassiek scheermes

Als je een scheermes hebt dat je aan de onderkant moet draaien gaat deze open als een soort cadeautje. Je pakt het double edge scheermesje dan eenvoudig uit de safety razor aan de botte kant aan de korte zijkant van het scheermes.

Het nieuwe scheermesje kan je eenvoudig op de safety razor aanbrengen. Sommige verpakkingen zorgen ervoor dat je hem als het ware op het scheermes kan laten glijden, zo niet, dan moet je het scheermes voorzichtig aan de korte kant vasthouden en erop leggen.

Vervolgens draai je de andere kant op en heb je het scheermesje vervangen.

De Muhle R41 Twist Safety Razor is een scheermes dat je kan draaien om het mesje te vervangen. Het is een klassiek scheermes met een open kam. Dit product is vervaardigd uit verchroomd staal om roest te voorkomen. Dit scheermes is gemaakt in Duitsland en werkt ideaal met de double edge scheermesjes van Muhle of andere merken. Een perfect product om nat mee te scheren en het is uiteraard ook veel beter voor het milieu.

Muhle R41 Twist Safety Razor heeft een open kam en raakt daardoor minder snel verstopt en kan gemakkelijker dikkere baardstoppels aan. Je kan er ook dichter op de huid mee scheren voor een zeer glad resultaat. Daarom is dit scheermes populair onder gevorderde safety razor gebruikers.

Klik hier voor meer informatie over de Muhle R41 Twist Safety Razor. 

2 of 3 stukken safety razor

Als je een scheermes dat uit meerdere stukken bestaat uit elkaar haalt, valt het scheermes er vaak gewoon uit. Dus houdt hem boven een tafel of iets anders zodat hij niet op je voeten valt en daar schade veroorzaakt. De wasbak kan handig lijken, maar als hij in het putje belandt kan het lastig zijn om hem daar ongehavend uit te halen.

Het is het handigst om het scheermesje boven een handdoek te vervangen zodat het mesje niet alle kanten opvliegt, bijvoorbeeld de Muhle Scheerhanddoek.

Als het mesje er niet gewoon uitvalt, zit hij vaak vast aan het bovenste deel van het scheermes. In dat geval pak je het bovenste deel eraf en druk je het mesje er zachtjes uit.

Vervolgens zet je het nieuwe mesje op het bovenste deel van het scheermes, wel aan de onderkant en druk je het middelste deel er tegenaan. In het mesje zitten gaten zodat het scheermesje goed blijft zitten. Vervolgens draai je het handvat aan.

Let op dat je het scheermesje met de goede kant naar boven plaatst, zodat je volop kan genieten van de snijvlakken en gladde wangen.

Een tweedelig scheermes werkt vergelijkbaar, maar dan hoef je het tussenstuk niet toe te voegen. Je hebt dan wel vaak een langere schroef in het midden aan de bovenkant van het scheermesje.

De Muhle R89 Grande Safety Razor is een 3 delig scheermes. Het is een klassiek scheermes met een gesloten kam. Dit product is vervaardigd uit verchroomd staal om roest te voorkomen.

Muhle R89 Grande Safety Razor heeft een gesloten kam en is daardoor iets vergevingsgezinder vergeleken met messen met een open kam. Toch kan je vrij dicht op de huid scheren voor een glad resultaat. Daarom is dit scheermes populair onder beginnende safety razor gebruikers.

Klik hier voor meer informatie over de Muhle R89 Grande Safety Razor.

Hygiënisch bewaren

Je scheermes hygiënisch bewaren is altijd handig om groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld een reden zijn waarom je last krijgt van acne nadat je je geschoren hebt.

In eerste plaats is het handig om je scheermes goed af te spoelen nadat je het gebruikt hebt. Dit voorkomt ook dat er haartjes blijven zitten.

Ligt jouw scheermes vaak gewoon op dat plankje onder de badkamerspiegel? Dan is het mesje de hele tijd in contact met een ander oppervlak.

In plaats daarvan kan je ook een goede scheermeshouder kopen die ervoor zorgt dat het mesje nergens mee in contact staat. Dit kan een behoorlijk verschil maken voor je ervaring met hygiëne.

De Muhle Houder Safety Razor is een mooie, verchroomde houder voor jouw klassieke scheermes. Op deze manier kan jij in stijl jouw safety razor opbergen. Niet elk scheermes kan zomaar in een houder gehangen worden, omdat het om specifieke afmetingen gaat.

Muhle Houder Safety Razor is geschikt voor de volgende type scheermessen: Muhle R106, Muhle R108, Muhle R41 en Muhle R89. De Grande en Twist series passen hier niet in.

Klik hier voor de Muhle Houder Safety Razor.

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste scheerbeurt, huidverzorging en kapsels.