Moderne pomades

Pomade, in het Nederlands ook wel pommade genoemd, is een specifiek product met kenmerkende eigenschappen, want over het algemeen lijken de meeste pommades erg op elkaar. In eerste instantie zullen de iets oudere mannen denken aan brylcreem. Vraag maar eens aan je opa wat hij vroeger gebruikte en grote kans dat dit het product was wat hij gebruikte.

Vooral de strakke, klassieke looks van de jaren 1950 en 1960 werden gestyled met een pommade. Kapsels met het haar naar achteren werken erg goed met pommades. Momenteel zijn pommades weer helemaal in opkomst, maar ze zijn wel anders dan destijds.

Oliebasis pommade

Oliebasis pommades zijn de traditionele pommades die al decennia gebruikt worden door mannen. Dit zullen in grote lijnen de producten zijn die jouw opa vroeger gebruikte. Een oliebasis pommade betekent dat het hoofdingrediënt geen water is, maar een olie. Vaak zie je dit terug als petroleum of petrolatum als eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst.

Een belangrijke eigenschap van oliebasis producten is dat ze niet oplosbaar zijn in water. Dat betekent dat na het wassen van je haar er vaak een beetje pommade achterblijft in je haar wanneer je geen shampoo gebruikt. En dat is helemaal niet erg, want in onze oliebasis producten zitten vaak natuurlijke oliën en ingrediënten die je haar verzorgen. Tevens heb je op dag twee dan geen grote hoeveelheden product meer nodig of zelfs helemaal niks meer, omdat er nog wat oliebasis pommade in je haar zit waarmee je kan stylen. Dat wordt ook wel build up genoemd, want je hebt eigenlijk meerdere lagen pommade in je haar.

Een andere eigenschap van oliebasis pommades is dat ze over de hele linie genomen een hogere hold geven dan waterbasis pommades en dat oliebasis pommades niet hard worden in je haar. Er zijn uiteraard onderlinge verschillen in oliebasis pommades, maar dit geeft een globaal idee. Dat zorgt ervoor dat je de hele dag met je handen door je haar kan en je kapsel wat kunt aanpassen indien gewenst.

Het nadeel is, zoals eerder genoemd, dat ze moeilijker uit te wassen zijn. Dus wanneer je wilt dat de pommade helemaal uit je haar is, dan kan dat 2 dagen duren waarbij je goed moet wassen met een goede shampoo en warm water. Het voordeel daarvan is dat je wel langer met een oliebasis pommade kan doen, omdat je er minder van nodig hebt. Er zijn tegenwoordig veel nieuwe pommademerken die goede oliebasis pommades hebben met allerlei natuurlijke ingrediënten en de oliebasis pommades zijn dan ook een stuk verfijnder geworden dan de zeer vette brylcreems van vroeger. De oliebasis pommades hebben zeker een evolutie doorgemaakt de laatste jaren.

Populaire oliebasis pommades in de shop

Waterbasis pommades

En er zijn uiteraard ook waterbasis pommades en dat zijn vooral de nieuwe producten die de laatste jaren als paddenstoelen de grond uit schoten. Het ene na het andere merk komt met een sterke waterbasis pommade. Waterbasis pommades hebben, in tegenstelling tot oliebasis pommades, water als hoofdbestanddeel. Dat kan je ook zien wanneer je kijkt naar de ingrediëntenlijst. Je ziet bij een waterbasis pommade dan altijd water of aqua als eerste ingrediënt vermeld worden.

Een waterbasis product staat erom bekend dat ze makkelijk uit te wassen zijn en dat is ook het grote verschil met een oliebasis pommade. Een andere eigenschap van veel waterbasis pommades is dat ze hard worden en dan is restylen lastiger dan bij een oliebasis pommade, want deze drogen over het algemeen niet in. Restylen kan bij bepaalde waterbasis producten wel, maar dan moet je het haar weer nat maken.

Vooral met warm weer kan een waterbasis pomande handig zijn omdat hij dus indroogt en daarom het kapsel beter op zijn plek houdt. Omdat waterbasis producten over het algemeen zeer gemakkelijk uitwassen, heb je er wel meer van nodig in vergelijking met een oliebasis pommade. Er zijn veel verschillende waterbasis pommades, waarvan sommige met een hoge hold en andere met een mindere hold en ook in glans lopen ze uiteen.

Over het algemeen bieden ze iets minder hold dan oliebasis pommades, maar er zijn veel onderlinge verschillen. Dus afhankelijk van wat je wilt bereiken, is een waterbasis pommade erg handig om in je badkamerkast te hebben staan.

Populaire waterbasis pommades in de shop

Unorthodox water based pomades

Iets nieuws van de afgelopen jaren zijn de unorthodox water based pomades, oftewel unorthodoxe waterbasis pommades, in het Nederlands. Daarmee worden pommades bedoeld die qua eigenschappen eigenlijk dichter zitten bij een oliebasis product, maar in de praktijk wel op waterbasis zijn. Veel mannen willen graag producten die redelijk makkelijk uit het haar te wassen zijn en dat is met oliebasis pommades niet het geval.

Daarom kwam er steeds meer de behoefte om pommades te maken die wel de eigenschappen hebben van een oliebasis pommade, dus een goede hold, mogelijkheid tot restylen en gezonde ingrediënten, maar die dan wel makkelijk zijn uit te wassen met alleen warm water of een beetje shampoo.

Er zijn veel kleinere pommademerken die deze producten aanbieden en die hebben veel aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Bekende voorbeelden zijn Lockhart's Pomade, Shear Revival, Firsthand Supply, Arcadian Grooming en Shehvoo, om er maar een paar te noemen.

Populaire unorthodoxe waterbasis pommades

Conclusie

Zoals hierboven te lezen is heb je veel verschillende pommades qua hold en shine die je grofweg kunt indelen in oliebasis en waterbasis pommades. Je moet goed kijken wat je wilt bereiken met je haar en welke eigenschappen je zoekt in een haarproduct. Vooral voor de klassieke looks, zoals een side-part, slick back of klassieke pompadour biedt een pommade uitkomst.

Wanneer je dus eens wat anders wilt met je haar dan een opscheerkapsel met een hoge hold en een matte finish, dan is een pommade een interessant product om eens te proberen. Het is totaal wat anders dan de high hold, low shine waxen en clays, maar zeker niet minder interessant. Wij zullen dan ook proberen om zoveel mogelijk goede water- en oliebasis pommades aan te bieden in onze shop, zodat iedereen een product kan kiezen wat bij hem past en een klassieke look kan proberen!

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van mannenkapsels, haarproducten, grooming en meer!