waterbasis pomade

Pomades zijn weer terug, maar wel anders.

Pomade, in het Nederlands ook wel pommade genoemd, is een specifiek product met kenmerkende eigenschappen, want over het algemeen lijken de meeste pomades erg op elkaar. In eerste instantie zullen de iets oudere mannen denken aan brylcreem. Vraag maar eens aan je opa wat hij vroeger gebruikte en grote kans dat dit het product was wat hij gebruikte. Vooral de strakke, klassieke looks van de jaren 1950 en 1960 werden gestyled met een pomade. Momenteel zijn de pomades weer helemaal in opkomst, maar ze zijn wel anders dan destijds.

Oliebasis pomades

oliebasis pomade
oliebasis pomade

Oliebasis pomades zijn de traditionele pomades die al decennia gebruikt worden door mannen. Dit zullen in grote lijnen de producten zijn die jouw opa vroeger gebruikte. Een oliebasis pomade betekent dat het hoofdingrediënt geen water is, maar een olie. Vaak zie je dit terug als petroleum of petrolatum als eerste ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Een belangrijke eigenschap van oliebasis producten is dat ze niet oplosbaar zijn in water. Dat betekent dat na het wassen van je haar er vaak een beetje pomade achterblijft in je haar. En dat is helemaal niet erg, want in onze oliebasis producten zitten vaak natuurlijke oliën en ingrediënten die je haar verzorgen. Tevens heb je op dag twee dan geen grote hoeveelheden product meer nodig of zelfs helemaal niks meer, omdat er nog wat oliebasis pomade in je haar zit waarmee je kan stylen. Een andere eigenschap van oliebasis pomades is dat ze over de hele linie genomen een hogere hold geven dan waterbasis pomades en dat oliebasis pomades niet hard worden in je haar. Er zijn uiteraard onderlinge verschillen in oliebasis pomades, maar dit geeft een globaal idee. Dat zorgt ervoor dat je de hele dag met je handen door je haar kan en je kapsel wat kunt aanpassen indien gewenst. Het nadeel is, zoals eerder genoemd, dat ze moeilijker uitwassen. Dus wanneer je wilt dat de pomade helemaal uit je haar is, dan kan dat 2 dagen duren waarbij je goed moet wassen met een goede shampoo en warm water. Het voordeel daarvan is dat je wel langer met een oliebasis pomade kan doen, omdat je er minder van nodig hebt. Er zijn tegenwoordig veel nieuwe pomademerken die goede oliebasis pomades hebben met allerlei natuurlijke ingrediënten en de oliebasis pomades zijn dan ook een stuk verfijnder geworden dan de zeer vette brylcreems van vroeger. De oliebasis pomades hebben zeker een evolutie doorgemaakt de laatste jaren.

Waterbasis pomades

waterbasis pomade
waterbasis pomade

En er zijn uiteraard ook waterbasis pomades en dat zijn vooral de nieuwe producten die de laatste jaren als paddenstoelen de grond uit schoten. Het ene na het andere merk komt met een sterke waterbasis pomade. Waterbasis pomades hebben, in tegenstelling tot oliebasis pomades, water als hoofdbestanddeel. Dat kan je ook zien wanneer je kijkt naar de ingrediëntenlijst. Je ziet bij een waterbasis pomade dan altijd water of aqua als eerste ingrediënt vermeld worden. Een waterbasis product staat erom bekend dat ze makkelijk uit te wassen zijn en dat is ook het grote verschil met een oliebasis pomade. Een andere eigenschap van veel waterbasis pomades is dat ze hard worden en dan is restylen lastiger dan bij een oliebasis pomade, want deze drogen over het algemeen niet in. Restylen kan bij bepaalde waterbasis producten wel, maar dan moet je het haar weer nat maken. Vooral met warm weer kan een waterbasis pomande handig zijn omdat hij dus indroogt en daarom het kapsel beter op zijn plek houdt. Omdat waterbasis producten over het algemeen zeer gemakkelijk uitwassen, heb je er wel meer van nodig in vergelijking met een oliebasis pomade. Er zijn veel verschillende waterbasis pomades, waarvan sommige met een hoge hold en andere met een mindere hold en ook in glans lopen ze uiteen. Over het algemeen bieden ze iets minder hold dan oliebasis pomades, maar er zijn veel onderlinge verschillen. Dus afhankelijk van wat je wilt bereiken is een waterbasis pomade erg handig om in je kast te hebben staan.

Conclusie

Zoals hierboven te lezen is heb je veel verschillende pomades qua hold en shine die je grofweg kunt indelen in oliebasis en waterbasis pomades. Je moet goed kijken wat je wilt bereiken met je haar en welke eigenschappen je zoekt in een haarproduct. Vooral voor de klassieke looks, zoals een side-part, slick back of klassiek pompadour biedt een pomade uitkomst. Wanneer je dus eens wat anders wilt met je haar dan de undercut met een hoge hold en een matte finish, dan is een pomade een interessant product om eens te proberen. Het is totaal wat anders dan de high hold, low shine waxen en clays, maar zeker niet minder interessant. Wij zullen dan ook proberen om zoveel mogelijk goede water- en oliebasis pomades aan te bieden in onze shop, zodat iedereen een product kan kiezen wat bij hem past. Bekijk dus eens ons assortiment met pomades en ga voor een klassieke look!