Hanz de fuko claymation review

De Hanz de Fuko Claymation is een van de populairste haarstyling producten voor mannen en zelfs het populairste product in mijn shop. Dit Amerikaanse merk uit de buurt van San Francisco loopt al jaren mee in de voorhoede met hun haarstyling- en haarverzorgingsproducten voor mannen. In deze blogpost een uitgebreide review over de populaire Hanz de Fuko Claymation.

Hoewel ik uiteraard de eigenaar van Moquer Hairstyling and Grooming ben en dit product te koop is in mijn shop, is dit een oprechte review van de Hanz de Fuko Claymation en vertel ik wat ik persoonlijk goed en minder goed aan dit product vindt. Ik ben hier uiteraard niet voor betaald door andere bedrijven.

Claymation Verpakking

Hanz de Fuko Claymation Verpakking

De Hanz de Fuko Claymation komt in een plastic, dubbelwandig potje van 56 gram met een aluminium deksel. De productinformatie is erop geplakt middels een label. Ondanks het simpele potje vind ik het een strak design en de combinatie van het plastic potje met een aluminium deksel is al een verbetering ten opzichte van de compleet plastic verpakkingen die veel andere merken hebben. Het is een minimalistisch en simpel design met toch een soort luxe uitstraling. Het is niet zo elegant als een glazen potje, maar zeker niet verkeerd in mijn mening.

Sinds 2020 komen ze soms ook met een extra kartonnetje, maar dit is niet altijd het geval. Het doosje maakt het zeker luxer, maar is deels ook wat overbodig. Het zou mooi zijn als ze of allemaal wel een doosje hebben of allemaal niet.

Claymation geur

Zoals in de ingrediëntenlijst te zien is, staat er niet het woordje parfum of fragrance, dus er is geen parfum toegevoegd. De Hanz de Fuko Claymation heeft wel een bepaalde geur, maar deze is lastig te omschrijven. De formule met de ingrediënten heeft uiteraard een geur van zichzelf, maar deze is erg licht. Ik ben zelf geen fan van allerlei geurtjes in haarproducten, dus ik vind het fijn als er geen geur is toegevoegd, maar voor anderen is een geur juist erg belangrijk. De geur is een beetje klei of aarde-achtig.

Ingrediënten Hanz de Fuko Claymation

De Hanz de Fuko Claymation heeft net zoals de andere producten van Hanz de Fuko een aardige waslijst aan ingrediënten:

Petrolatum, Beeswax, Bentonite, Ethylhexyl Stearate, VP/VA Copolymer, Aqua, Hydrogenated Castor Oil, Kaolin, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Ceteareth-25, PVP, Glycerin, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, PEG-16 Macadamia Glycerides, Silica, Propanediol, Jojoba Esters, Butylene Glycol, Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol, Beta-Sitosterol en Squalene.

Volgens het label is het product vrij van parabenen, bevat het natuurlijke ingrediënten en is het ook cruelty free. Dierproefvrije producten vind ik zelf ook belangrijk en daarom heeft Moquer ook bijna alleen maar dierproefvrije producten. Dat blijft wat lastig te controleren bij merken, maar Hanz de Fuko heeft dat goed voor elkaar. De Claymation is niet vegan, want het bevat bijenwas.

Bijenwas is goed voor een flexibele hold en wat hydratatie. Bentoniet is een natuurlijke klei die overtollige olie absorbeert en daardoor die matte finish geeft. Kaolin heeft een soortgelijke functie. Minerale olie is een product uit petroleum. Dat is een restproduct uit de aardolie-industrie en wordt vaak gebruikt in cosmetische producten. Er doen allerlei verhalen de ronde over dit ingrediënt, maar er is in principe niks mis mee.

Een mooie website om te bekijken om erachter te komen wat ingrediënten doen of dat ze eventueel schadelijk zouden zijn, is de website van Paula's Choice. Hanz de Fuko Claymation heeft een prima ingrediëntenlijst en er zijn ook nog wat natuurlijke extracten aan toegevoegd om jouw haar goed te verzorgen. De ingrediëntenlijst is altijd op volgorde van hoeveelheid, dus de eerste vier of vijf ingrediënten zitten er het meeste in en is eigenlijk zo'n 80% van het product. De laatste paar ingrediënten zitten er vaak voor minder dan 1% in.

Ik moet wel toegeven dat de Hanz de Fuko Claymation in het begin een nog veel langere ingrediëntenlijst had met veel meer natuurlijke extracten. Over de jaren zijn de ingrediënten versobert om (waarschijnlijk) kosten te besparen en gedurende de Covid crisis was het lastig om aan al deze ingrediënten te komen, dus is de formule meermaals veranderd.

Structuur (7/10)

Hanz de Fuko Claymation structuur

De Hanz de Fuko Claymation is zoals de naam al zegt een haarklei. Dus de structuur is wat dikker en droger dan de meeste haarstyling producten. Zelf gebruik ik altijd bij clays mijn wijsvinger om eerst het kloddertje een beetje uit te smeren over mijn handpalm voordat ik beide handen tegen elkaar wrijf om het product op te warmen. De Claymation is niet zo gritty of zanderig als de Quicksand van Hanz de Fuko is bijvoorbeeld. De structuur is veel smoother.

Het is belangrijk om te vermelden dat ik behoorlijk dik en nagenoeg steil haar heb. Vanwege de substantie van de Hanz de Fuko Claymation kan het bij dunnere haartypes leiden tot wat ‘tug and pull,’ waarmee wordt bedoeld dat het een beetje aan je haar kan trekken bij het aanbrengen.

Hoe meer hold een product heeft, des te stroever deze vaak is. Vooral als het product ook nog redelijk mat is. De structuur van de Claymation zorgt er ook voor dat je haren niet aan elkaar gaan plakken zoals een haargel, maar losser blijven.

Hold (7,5/10)

Op de verpakking staat dat de Hanz de Fuko Claymation een ‘super high hold’ biedt. De Claymation heeft zeker een goede hold, maar ik zou hem persoonlijk niet classificeren als een extreem hoge hold. De formule heeft een paar jaar terug ook een grote verandering doorgemaakt en sindsdien is de hold lager dan deze 3-4 jaar geleden was. Dat maakt de Claymation nu wat all-rounder, maar als je hem koos voor de flinke hold, dan is het jammer dat deze tegenwoordig een stukje minder is.

Persoonlijk vond ik de hogere hold fijner, maar het product is nu wel makkelijker aan te brengen en om mee te stylen. Vermoedelijk was dat ook het doel van Hanz de Fuko, zodat meer mannen ermee overweg kunnen.

Glans (2/10)

p de verpakking zeggen ze dat de Hanz de Fuko Claymation een matte finish geeft en dat klopt aardig. Ik zou zeggen dat de Claymation een semi-matte finish geeft, want het resultaat is zeker niet zo mat als sommige andere producten. Wanneer een finish echt heel mat is, dan zal je haar bijna een beetje doffig lijken. Je haar krijgt met de Claymation een natuurlijke finish, dus zonder echte glans. De finish wordt ook iets matter zo'n 20 minuten na het aanbrengen.

Uitwasbaarheid

De eerste twee ingrediënten zijn bijenwas en bentoniet. Water is het vijfde ingrediënt, dus dit is geen waterbasis product en je zult wat shampoo nodig hebben om de Claymation helemaal uit je haar te krijgen. Soms was ik mijn haar alleen met water en dan blijft er nog een klein beetje product achter, maar dat vind ik juist fijn, want dan is het wat minder droog dan wanneer je alles volledig hebt uitgewassen met een shampoo en heeft je haar wat meer definitie. Dus je hebt zeker een klein beetje shampoo nodig om de Hanz de Fuko Claymation helemaal uit je haar te wassen.

Conclusie

De Claymation van Hanz de Fuko is een zeer gewild product, maar ik ben zelf ook een groot fan van dit product. Ik vind het jammer dat er regelmatig aan de formule wordt gesleuteld, want naar mijn weten was hij perfect een aantal jaar terug, maar ze willen waarschijnlijk een groter publiek aanspreken. Dit product valt ook helemaal in de trend van producten met een hoge hold en een matte finish, waar ik ook vaak voor kies.

Als producten te mat zijn, dan lijkt mijn haar dof of stoffig en als de hold echt extreem hoog is, dan kan ik het bijna niet meer verdelen door mijn dikke haar. Daarom passen de eigenschappen van de Claymation goed bij mijn dikke en steile haar. De Hanz de Fuko Claymation gaat regelmatig mee op reis en is een van de producten die ik het vaakst gebruik. Je hebt er ook niet zo heel veel van nodig waardoor het potje wel even mee kan. Dat is fijn, want met 56 gram en 22,95 is het zeker geen goedkoop product. En prijs is ook belangrijk om mee te nemen in deze review.

Alternatieven voor de Hanz de Fuko Claymation

Mocht je nou eens wat anders willen proberen of je vindt de Claymation een beetje te prijzig, dan zijn er ook alternatieven die je eens zou kunnen proberen. Ik zal drie opties even kort aanstippen, zodat je daar eens naar zou kunnen kijken. Ze lijken allemaal op elkaar, maar er zijn subtiele verschillen, dus bekijk goed wat het beste bij jouw haar en gewenste kapsel past.

Alternatief 1: Blumaan Cavalier Clay

Wanneer je graag iets meer hold wilt en een net wat mattere finish, dan is de Blumaan Cavalier Clay een optie om te overwegen. De Cavalier is iets stroever in het gebruik en lastiger om aan te brengen voor mij, maar dat komt door de hogere hold en mattere finish. Hoe matter een product, hoeveel stroever vaak.

Alternatief 2: Baxter of California Clay Pomade

axter of California Clay Pomade kan je ook naar kijken als alternatief. Dit product is iets meer oliebasis, dus hij wast iets lastiger uit en is ook iets lastiger in gebruik, maar daar staat een iets hogere hold tegenover. Het product is ook iets vettiger omdat het op petroleum basis is, maar kan daardoor beter tegen water.

Alternatief 3: Forte Series Texture Clay

Forte Series Texture Clay is de 'new kid on the block' en in 2020 gelanceerd door Alex Costa. Dit product zit het dichtst aan tegen de Blumaan Cavalier Clay qua hold en finish. Een product dat tegenwoordig veel aan populariteit heeft gewonnen en er is nu ook de Control Clay die iets subtieler in het gebruik is.

Hanz de Fuko Claymation Bestellen

Ben jij nou helemaal enthousiast geworden van deze review en wil jij de Claymation ook wel eens proberen, dan is hij uiteraard verkrijgbaar in de Moquer shop. Al jaren is de Hanz de Fuko Claymation een van de bestverkochte producten in onze shop, maar ook gewoon in het algemeen, in de wereld van premium haarstyling producten. Ondanks de herformuleringen is het nog steeds een van de beste keuzes voor mannen die op zoek zijn naar een product met een hoge hold en een matte finish.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijke update met nieuwe blogartikelen, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste haarproducten, kapsels, baarden, huidverzorging en meer!