De verschillen tussen haarproducten voor mannen

Er zijn allerlei verschillende haarproducten voor mannen en dat is vooral in de laatste jaren toegenomen. Veel van deze productcategorieën worden door elkaar gehaald en het overzicht lijkt zoek te zijn.

Een mooi voorbeeld daarvan is dat veel klanten die om advies vragen het hebben over gel. “Weten jullie een goede gel voor mij,” is een veelgehoorde vraag, terwijl de meeste haarproducten in ons assortiment geen haargel zijn. Maar het is helemaal niet vreemd dat mannen dit doen, omdat tot een aantal jaar geleden relatief veel mannen alleen haargel gebruikten. Nu zijn er veel haargel alternatieven.

Iedereen kent wel zo’n hele grote pot smurrie met een hele felle kleur voor nog geen 1 euro bij de drogisterij of supermarkt. Dus veel mannen gebruiken gel eigenlijk als een algemene term waarmee ze haarstylingproducten voor mannen bedoelen.

Hoe zit het dan wel precies?

Mocht jij nou ook vaak gel zeggen terwijl het eigenlijk om een clay, pomade of wax gaat, dan hoef je je daar zeker niet voor te schamen. Veel bedrijven, fabrikanten en zelfs merken gebruiken allerlei termen door elkaar wanneer het gaat om haarproducten voor mannen. In het Engels wordt door velen onterecht het woord pomade gebruikt om haarproducten in zijn algemeenheid te benoemen net zoals veel Nederlanders dus het woord gel gebruiken om daarmee haarproducten voor mannen in het algemeen te bedoelen.

En als zelfs de ‘professionals’ de producttypen niet meer juist weten te onderscheiden, dan is het eind wel een beetje zoek. In deze blog post zal ik de verschillende producttypen noemen en wat orde in de chaos scheppen wat betreft de haarstyling producten voor mannen.

Haar wax

haar wax mannen

Haarwax is een van de meest veelzijdige haarproducten voor mannen. In de praktijk zien we vaak dat haarwax een soort overkoepelende term is voor haarproducten waardoor sommige producten onterecht worden aangemerkt als haarwax. Haarwax producten geven over het algemeen een redelijk hoge hold en daarom is het voor veel mannen een populaire keuze in hun dagelijks styling.

De finish kan per product erg uiteenlopen want er zijn zowel waxen met een matte finish als met een zeer glanzende afwerking. Een haarwax is meestal een redelijk droog/hard product dat je gebruikt voor structuur, definitie en hold. Een haarclay is net wat droger dan een haarwax en een paste is net iets natter dan een wax.

Er zijn twee typen waxen, namelijk waxen op waterbasis en waxen op petroleum of (olie)basis, maar uiteraard zijn er ook waxen die een beetje van beide hebben. Een haarwax op oliebasis geeft een hoge hold maar is iets lastiger uit te wassen dan een waterbasis product. Door deze eigenschappen is een haarwax een van de veelzijdigste haarproducten voor manen en kan het gebruikt worden in zowel kort als medium lang haar en voor allerlei stylen. Waxen zijn minder geschikt in lang haar en verschillende soorten slick (back) kapsels.

Selectie met de nieuwste haarwaxen:

Hair clay

hair clay voor mannen

Hair clay is een zeer interessant haarstylingproduct dat voor veel verschillende kapsels gebruikt kan worden. De eigenschappen van een haarklei zijn erg interessant voor mannen die op zoek zijn naar looks met een hoge hold en een matte finish. Haar clay is vaak wat stroever en droger dan een reguliere haarwax wat zorgt voor een hoge hold en een matte finish.

Vooral voor mannen met iets dunner haar kan een haarklei uitkomst bieden wanneer deze in lichtelijk vochtig haar wordt aangebracht, omdat het zorgt voor meer volume en voller uitziend haar.

Sommige clays zijn uitermate geschikt om aan te brengen in lichtelijk vochtig haar om vervolgens je haar droog te föhnen. Dat zorgt voor veel volume en indien gewenst kan je nadat je haar droog is geföhnd nog wat clay of wax aanbrengen voor de daadwerkelijke styling en extra hold.

Mannen met erg dik haar moeten enigszins voorzichtig zijn vanwege de stroeve en droge eigenschappen van een haar klei, want in dik haar kan het voorkomen dat de clay moeilijk door het haar te werken is vanwege de stroefheid. Maar omdat een clay een sterk product is, is het voor sommige mannen juist een uitkomst om hun dikke, onhandelbare haar onder controle te krijgen.

Kijk dus goed naar een product waar het geschikt voor is. Al met al is een hair clay een erg handig product om in je arsenaal op te nemen en erg geschikt voor de populaire kapsels met een hoge hold en een matte finish. Tegenwoordig is het een van de populairste haarstylingproducten voor mannen.

Selectie met de nieuwste hairclays:

Pommade

pommade voor mannen

Pomade, in het Nederlands ook wel pommade genoemd, is een specifiek product met kenmerkende eigenschappen, want over het algemeen lijken de meeste pommades erg op elkaar. Er zijn zowel pommades op waterbasis als op oliebasis en allebei hebben ze hun eigen kernmerken.

Lees dit artikel over pommades voor een uitgebreidere uitleg over de verschillen. Een pommade is een redelijk nat product, alleen de crèmes zijn nog natter. Daarom worden ze vaak ingezet voor klassieke looks, zoals de jaren 50 en 60 slick looks. De hold kan erg uiteenlopen bij pommades, maar de glans is meestal hoog en dus geschikt voor die glanzende kapsels.

Een uitzondering hierop zijn de clay pommades. Dat zijn een soort hybride producten met eigenschappen van een pommade en een hair clay. Deze geven vaak een hogere hold en een mattere finish.

Wanneer er wordt gekeken naar professionele haarstylingproducten voor mannen, dan is de categorie pommades misschien wel de grootste. Dit is deels te wijten aan het feit dat veel producten al snel een pommade worden genoemd, maar het niet altijd zijn. Wanneer je op zoek bent naar een slicked (back) look, zijscheiding, pompadour of soortgelijke looks met veel glans, dan is een pommade het product wat je nodig hebt.

En omdat ze iets natter zijn, kan je sommige pommades ook goed gebruiken wanneer je golvend of krullend haar hebt.

Selectie met de niewste pommades:

Haargel

haargel voor mannenHaargel heeft wel iets weg van een waterbasis pommade. Allebei zijn het relatief natte producten, maar gel is nog wat natter. Beide drogen ook op waarbij een gel iets harder opdroogt. De hold van een haargel is in natter haar vaak relatief laag, maar in droger haar geeft het een sterkere hold.

Aangezien een haargel meestal opdroogt, blijft je haar goed in model zitten en is het erg geschikt voor kapsels die wel wat hold nodig hebben, zoals stekels. Het nadeel van haargel is dat het geen veelzijdig product is en ook een weinig natuurlijk product is. De goedkope gels zijn vrij chemisch en kunnen soms witte vlokken geven in je haar.

Daarom is het aan te raden om haargel elke dag uit je haar te wassen en dat gaat gelukkig erg makkelijk met wat warm water, want gels zijn eigenlijk altijd op waterbasis. In de Moquer shop hebben we meerdere professionele haargels met betere ingrediënten en eigenschappen.

Selectie van de nieuwste haargels:

Haar paste

haar paste mannenHair paste zou je in het Nederlands kunnen vertalen naar haarpasta, maar dat is het niet per se. Haar paste is lastig te definiëren maar het heeft veel gemeenschappelijke eigenschappen met een haar wax. Een paste is wellicht net ietsjes natter en de hold is net ietsjes minder, wanneer je het vergelijkt met waxen in het algemeen.

Daardoor is een paste wel ideaal voor restylen, omdat het je haar net iets minder vast zet dan een wax of clay en een paste droogt ook niet in zoals een gel of waterbasis pommade. De variëteit in haar paste is net zoals bij haar wax groot. Sommige geven een hoge hold en sommige een medium of lage hold.

Ook qua glans zijn er vele verschillende opties afhankelijk van de haar paste die je kiest. Een haar paste is erg veelzijdig en gebruik je voor definitie, accentuatie, structuur en hold. Een makkelijk en allround product dat goed past in je collectie haarstylingproducten. Vanwege deze eigenschappen is het een fijn product om dagelijks te gebruiken.

 

Selectie met de nieuwste haar pastes:

Haarcrème

haarcrème voor mannen

Hair cream, of in het Nederlands haarcrème, is een brede categorie haarstylingproducten. Het behoort tot de natste categorie haarproducten voor mannen, maar dat is niet zo vreemd voor een haarcrème. Crèmes kunnen zowel een hoge als lage hold hebben, maar meestal hebben haarcrèmes een lage tot medium hold.

Ze zijn vooral bedoeld voor structuur, controle en definitie. Ze worden minder vaak gebruikt voor strakke kapsels. Qua glans kan het wederom een hoge en lage glans hebben, maar meestal voorziet een haarcrème niet in een hele matte finish vanwege de nattere consistentie.

Haarcrèmes worden vooral gebruikt voor out-of-bed looks en messy mannenkapsels. Dus het lijkt alsof je nauwelijks wat aan je haar hebt gedaan, terwijl je daar bewust voor hebt gekozen met een goede cream. Ook wanneer je golvend of krullend haar wat stijler wilt krijgen of wat meer controle wilt, dan kan een haarcrème uitkomst bieden.

Dus als je geen strak of gemodelleerd kapsel wilt en je een messy look net wat meer flair wilt geven, dan is een haarcrème precies het product wat je zoekt. Ook wanneer clays of waxen te droog of krachtig zijn voor je dikke, stugge of onhandelbare haar, dan kan een cream uitkomst bieden voor iets meer controle en definitie.

Selectie met de nieuwste haarcrèmes:

Volume poeder

volumepoeder mannen

Volume poeder is zo’n beetje de nieuwste categorie haarstylingproducten voor mannen. Dit product is een poeder die je direct kan aanbrengen bij je haarwortels of met je handen aanbrengt in je haar. Volume poeder gebruik je wanneer je meer volume wilt creëren en je haar dikker wilt laten lijken.

Het geeft je haar meer body, vooral wanneer je het goed in je haar kneedt bij de wortels. In het buitenland wordt het al iets langer gebruikt en de afgelopen jaren heeft het flink wat populariteit gewonnen in zowel Nederland al België. Vanwege de eigenschappen werkt een volume poeder erg goed voor mannen met dunner haar.

Een volume poeder is ook een prima pre-stylingproduct, maar in tegenstelling tot de meeste andere pre-stylingproducten breng je de poeder aan in droog haar. En uiteraard föhn je je haar niet na het aanbrengen, maar kan je meteen je favoriete stylingproduct gebruiken na het aanbrengen van de poeder.

Dus wanneer je wat meer volume wilt en dikker haar, dan is een volume poeder een van de betere haarstylingproducten voor mannen. En indien gewenst kan je daarna nog een ander product gebruiken voor meer hold en styling, maar dat is een persoonlijke keuze.

Selectie met de nieuwste volume poeders:

Haarspray

haarspray voor mannen

Haarspray werd eerder vooral geassocieerd met haarproducten voor vrouwen, maar behoort nu ook tot de vaste haarstylingproducten voor mannen. Ook veel mannen gebruiken haarspray om hun kapsel net een beetje dat extra te geven. Haarsprays voor mannen zijn er in verschillende varianten.

Sommige sprays zijn pure stylingproducten die je gebruikt in plaats van een clay of wax bijvoorbeeld, maar de meeste
haarsprays zijn hulpmiddelen. Zo heb je pre-styling sprays, maar ook haarsprays die ja na het stylen gebruikt, de zogenoemde finishing sprays of haarlak.

Een pre-styling spray wordt aangebracht in nat of lichtelijk vochtig haar om vervolgens het haar te föhnen zodat het meer volume krijgt en het haar alvast enigszins in model is geföhnd. Daarna breng je je favoriete wax, clay of ander styling product aan voor meer hold en styling.

Maar ook na het stylen kan je een haarspray gebruiken om je kapsel vast te zetten. Dat is vooral handig als je echt wilt dat de hele avond of nacht je haar goed moet blijven zitten. Een finishing spray verlengt de hold van je stylingproduct. Maar haarsprays voor mannen kunnen ook stylingproducten op zichezelf zijn.

Dat zijn vaak de sea salt sprays, die je haar een look en feel geven alsof je naar het strand bent geweest. Dus je haar wordt dan iets stugger en matter en dan krijg je een soort beachy look. Al met al is er dus een grote variëteit aan haarsprays voor mannen en kan het goed zijn om een spray toe te voegen aan je haarstylingroutine, afhankelijk van je behoefte.

Selectie met de nieuwste sea salt sprays:

Conclusie

Zoals je leest zijn er dus heel veel haarstylingproducten voor mannen en dan heb ik nog niet eens alle soorten genoemd. Zo komen we ook de termen putty, fiber of mud wel eens tegen in productnamen. Mijn inziens vallen de eerste twee eigenlijk gewoon in de categorie haar wax en mud valt meer onder een hair clay. Wat het ene merk een putty noemt, noemt het andere merk een wax of fiber, maar het komt redelijk op hetzelfde neer. Een putty is wellicht iets minder droog en stug in vergelijking met een wax en zou je daardoor kunnen positioneren tussen een wax en een paste.

Ik hoop in dit artikel in ieder geval wat meer overzicht te hebben aangebracht, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die een andere interpretatie hebben van de productcategorieën. Er zijn veel verschillende haarproducten voor mannen en voor ieder type haar is een ander product geschikt. Kijk dus goed naar een product of het wel bij jouw haartype past zodat je de juiste keuze kan maken.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarstyling, haarverzorging, grooming en meer!