Haarproducten voor mannen: het verschil tussen wax, clay, pomade, paste, gel & meer!

This blog post is also available in: Engels

Er zijn allerlei verschillende haarproducten voor mannen en dat is vooral in de laatste jaren toegenomen. Veel van deze productcategorieën worden door elkaar gehaald en het overzicht lijkt zoek te zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is dat veel klanten die om advies vragen het hebben over gel. “Weten jullie een goede gel voor mij,” is een veelgehoorde vraag, terwijl wij eigenlijk helemaal geen gel in ons assortiment hebben. Maar het is helemaal niet vreemd dat mannen dit doen, omdat tot een aantal jaar geleden relatief veel mannen gel gebruikten. Iedereen kent wel zo’n hele grote pot smurrie met een hele felle kleur voor nog geen 1 euro bij de drogisterij of supermarkt. Dus veel mannen gebruiken gel eigenlijk als een algemene term waarmee ze haarproducten voor mannen bedoelen.

Mocht jij nou ook vaak gel zeggen terwijl het eigenlijk om een clay, pomade of wax gaat, dan hoef je je daar zeker niet voor te schamen. Veel bedrijven, fabrikanten en zelfs merken gebruiken allerlei termen door elkaar wanneer het gaat om haarproducten voor mannen. In het Engels wordt door velen onterecht het woord pomade gebruikt om haarproducten in zijn algemeenheid te benoemen net zoals veel Nederlanders dus het woord gel gebruiken om daarmee haarproducten voor mannen in het algemeen te bedoelen. En als zelfs de ‘professionals’ de producttypen niet meer juist weten te onderscheiden, dan is het eind wel een beetje zoek. In dit artikel zal ik de verschillende producttypen noemen en wat orde in de chaos scheppen wat betreft de haarproducten voor mannen.

Haar wax

Haar wax
Haar wax

Haarwax is een van de meest veelzijdige haarproducten voor mannen. In de praktijk zien we vaak dat haarwax een soort overkoepelende term is voor haarproducten waardoor sommige producten onterecht worden aangemerkt als haarwax. Haarwax producten geven over het algemeen een redelijk hoge hold en daarom is het voor veel mannen een populaire keuze in hun dagelijks styling. De finish kan per product erg uiteenlopen want er zijn zowel waxen met een matte afwerking als met een zeer glanzende afwerking. Een haarwax is meestal een redelijk droog/hard product dat je gebruikt voor structuur, definitie en hold. Een haarclay is net wat droger dan een haarwax en een paste is net iets natter dan een wax.

Er zijn twee typen waxen, namelijk waxen op waterbasis en waxen op petroleum of (olie)basis, maar uiteraard zijn er ook waxen die een beetje van beide hebben. Een haarwax op oliebasis geeft een hoge hold maar is iets lastiger uit te wassen dan een waterbasis product. Door deze eigenschappen is een haarwax een van de veelzijdigste haarproducten voor manen en kan het gebruikt worden in zowel kort als medium lang haar en voor allerlei stylen. Waxen zijn minder geschikt in lang haar of veel slick (back) looks.

Populairste haarwaxen voor mannen

Blumaan Original By Vilain Gold Digger Hairbond Shaper Toffee

Bekijk hier ons gehele assortiment haar waxen voor mannen.

Haar clay

hair clay
Haar clay

Haar klei is een zeer interessant haarstylingproduct dat voor veel verschillende haarstijlen gebruikt kan worden. De eigenschappen van een haarklei zijn erg interessant voor mannen die op zoek zijn naar kapsels met een hoge hold en een matte finish. Haarklei is vaak wat stroever en droger dan een reguliere haarwax wat zorgt voor een hoge hold en een matte finish. Vooral voor mannen met iets dunner haar kan een haarklei uitkomst bieden wanneer deze in handdoek droog haar wordt aangebracht omdat het zorgt voor meer volume en voller haar. Sommige clays zijn uitermate geschikt om aan te brengen in handdoek droog haar om vervolgens het haar droog te föhnen. Dat zorgt voor veel volume en indien gewenst kan je nadat je haar droog is geföhnd nog wat haar klei of wax aanbrengen voor de daadwerkelijke styling.

Mannen met erg dik haar moeten enigszins voorzichtig zijn vanwege de stroeve en droge eigenschappen van een haar klei, want in dik haar kan het voorkomen dat de clay moeilijk door het haar te werken is vanwege de stroefheid. Maar omdat een clay een sterk product is, is het voor sommige mannen juist een uitkomst om hun dikke, onhandelbare haar onder controle te krijgen. Kijk dus goed naar een product waar het geschikt voor is. Al met al is een haar klei een erg handig product om in je arsenaal op te nemen en erg geschikt voor de populaire stijlen met een hoge hold en een matte afwerking. Tegenwoordig is het een van de populairste haarproducten voor mannen.

Populairste haar clays voor mannen

Hanz de Fuko ClaymationBlumaan Cavalier ClayDuke and Hyde Hybrid Clay

Bekijk hier ons gehele assortiment haar clays voor mannen.

Haar pomade

pomade
Pomade

Pomade, in het Nederlands ook wel pommade genoemd, is een specifiek product met kenmerkende eigenschappen, want over het algemeen lijken de meeste pomades erg op elkaar. Er zijn zowel pomades op waterbasis als op oliebasis en allebei hebben ze hun eigen kernmerken. Lees dit artikel over pomades voor een uitgebreidere uitleg over de verschillen. Een pomade is een redelijk nat product, alleen de crèmes zijn nog natter. Daarom worden pomades vaak ingezet voor klassieke looks, zoals de jaren 50 en 60 slick looks. De hold kan erg uiteenlopen bij pomades, maar de glans is meestal hoog en dus geschikt voor die polished looks.

Een uitzondering hierop zijn de clay pomades, dat is een soort hybride product van een pomade en een clay. Deze geven vaak een hogere hold en een mattere afwerking. Wanneer er wordt gekeken naar professionele haarproducten voor mannen, dan is de categorie pomades misschien wel de grootste. Dit is deels te wijten aan het feit dat veel producten al snel een pomade worden genoemd, maar het niet altijd zijn. Wanneer je op zoek bent naar een slicked (back) look of soortgelijke looks met veel glans, dan is een pomade het product wat je nodig hebt. En omdat ze iets natter zijn, kan je sommige pomades ook goed gebruiken wanneer je golvend of krullend haar hebt.

Populairste pomades voor mannen

Hanz de Fuko Heavy Made Uppercut Deluxe Pomade By Vilain Powermade

Bekijk hier ons gehele assortiment haar pomades voor mannen.

Haar gel

hair gel
Haar gel

Haar gel heeft wel iets weg van een waterbasis pomade. Allebei zijn relatief natte producten, maar de gel is nog wat natter. Beide drogen ook op waarbij een gel iets harder opdroogt. De hold van een gel is eigenlijk altijd laag omdat het product zo nat is en makkelijk uit elkaar valt. Maar omdat het relatief snel opdroogt kan je er toch soms stekel haar en andere kapsels mee stylen die wel wat hold nodig hebben. Het nadeel van haargel is dat het geen veelzijdig product is en ook een weinig natuurlijk product is. De goedkope gels zijn vrij chemisch en kunnen soms witte vlokken geven in je haar. Daarom is het aan te raden om gel elke dag uit je haar te wassen en dat gaat gelukkig erg makkelijk met wat warm water. Wij hebben een aantal professionele haargels beschikbaar in onze shop.

Populairste haargels voor mannen

Pete and Pedro GelousLernberger Stafsing GelBilly Jealousy Controlled Substance Hard Hold Ge

Bekijk ons gehele assortiment haargels voor mannen hier!

Haar paste

Hair paste
Haar paste

Hair paste zou je in het Nederlands kunnen omschrijven als haarpasta, maar dat is het niet per se. Haar paste is lastig te definiëren maar het heeft veel gemeenschappelijk met een haarwax. Een paste is wellicht net ietsjes natter en de hold is net ietsjes minder, wanneer je het vergelijkt met waxen in het algemeen. Daardoor is een paste wel ideaal voor restylen, omdat het je haar net iets minder vast zet dan een wax of clay en een paste droogt ook niet in zoals een gel of waterbasis pomade. De variëteit in haar paste is net zoals bij haarwax groot. Sommige geven een hoge hold en sommige een medium of lage hold. Ook qua glans loopt het erg uiteen. Een haar paste is erg veelzijdig en gebruik je voor definitie, accentuatie en hold. Een makkelijk en allround product dat goed past in je collectie haarproducten.

Populairste haar paste’s voor mannen

Blumaan Monarch Paste Mister Pompadour Beeswax Paste Arcadian Matte Paste

Bekijk hier ons assortiment haar paste voor mannen.

Haar cream

hair cream
Haarcrème

Haarcream, of in het Nederlands haarcrème, is een brede categorie. Het behoort tot de natste categorie haarproducten voor mannen, maar dat is niet zo vreemd voor een haarcrème. Crèmes kunnen zowel een hoge als lage hold hebben, maar meestal hebben haarcreams een lage tot medium hold. Ze zijn vooral bedoeld voor structuur en controle en minder voor de strakke kapsels. Qua glans kan het wederom een hoge en lage glans hebben, maar meestal voorziet een haarcrème niet in een matte finish.

Creams worden vooral gebruikt voor out-of-bed en messy haarstylen. Dus het lijkt alsof je nauwelijks wat aan je haar hebt gedaan, terwijl je daar bewust voor hebt gekozen met een goede cream. Ook wanneer je golvend of krullend haar wat stijler wilt krijgen of wat meer controle wilt, dan kan een haarcrème uitkomst bieden. Dus als je geen strak of gemodelleerd kapsel wilt en je messy look net wat meer flair wilt geven, dan is een haarcream precies het product wat je zoekt. Ook wanneer clays of waxen te droog of krachtig zijn voor je dikke/onhandelbare haar, dan kan een cream uitkomst bieden voor iets meer controle en definitie zonder een te droge of hoge hold.

Populairste haarcrèmes voor mannen

Hanz de Fuko Scheme Cream Pacinos Creme Pete and Pedro Cream

Bekijk hier ons gehele assortiment haar creams voor mannen.

Styling powder

hair powder
Haarpoeder

Styling powder is zo’n beetje de nieuwste categorie haarproducten voor mannen. De styling powder is een poeder die je direct kan aanbrengen bij de haarwortels of via je handen aanbrengt in het haar. Styling poeder gebruik je wanneer je meer volume wilt creëren en je haar dikker wilt laten lijken. Het geeft je haar meer body, vooral wanneer je het goed in je haar kneedt bij de wortels. In het buitenland wordt het al iets langer gebruikt en sinds een tijdje begint het ook in Nederland & België aan populariteit te winnen.

Een styling powder is ook een prima pre-stylingproduct, maar in tegenstelling tot de meeste andere pre-stylingproducten breng je de poeder aan in droog haar. En uiteraard föhn je je haar niet na het aanbrengen, maar kan je meteen je favoriete stylingproduct gebruiken na het aanbrengen van de poeder. Dus wanneer je wat meer volume wilt en dikker haar, dan is een styling powder een van de betere haarproducten voor mannen. En indien gewenst kan je daarna nog een ander product gebruiken, maar dat is lang niet altijd nodig.

Populairste haarpoeders voor mannen
Duke and Hyde Hairstyling Powder Slick Gorilla Hair Styling Powder Mister Pompadour Texture Powder

Bekijk hier ons assortiment styling powder voor mannen.

Haar spray

hair spray
Haarspray

Haarspray werd eerder vooral geassocieerd met haarproducten voor vrouwen, maar behoort nu ook tot de haarproducten voor mannen. Ook veel mannen gebruiken sprays om hun kapsel net een beetje dat extra te geven. Haarsprays voor mannen zijn er in verschillende varianten. Sommige sprays zijn pure stylingproducten die je gebruikt in plaats van een clay of wax bijvoorbeeld, maar de meeste
sprays zijn hulpmiddelen. Zo heb je pre-styling sprays, maar ook haarsprays die ja na het echte stylen gebruikt, dus eigenlijk een after styling spray, maar die term wordt niet echt gebruikt. Een pre-styling spray wordt aangebracht in nat of handdoek droog haar om vervolgens het haar te föhnen zodat het meer volume krijgt en het haar alvast enigszins in model is geföhnd. En daarna breng je je favoriete wax of clay aan voor het echte stylen.

Maar ook na het stylen kan je een spray gebruiken om je kapsel vast te zetten. Dat is vooral handig als je echt wilt dat de hele avond of nacht je haar goed moet blijven zitten. Een ‘after styling spray’ verlengt de hold van je stylingproduct. Maar sprays voor mannen kunnen an sich ook stylingproducten zijn. Dat zijn vaak de sea salt sprays, die je haar een look en feel geven alsof je naar het strand bent geweest. Dus je haar wordt dan iets stugger en matter en dan krijg je een soort beachy look. Al met al is er dus een grote variëteit aan haarsprays voor mannen en kan het goed zijn om een spray toe te voegen aan je stylingroutine, afhankelijk van je behoefte.

Populairste haarsprays voor mannen
By Vilain Sidekick Prestyling Spray Pete and Pedro Sea Salt Spray Hanz de Fuko Style Lock Spray

Bekijk hier ons gehele assortiment haar sprays voor mannen.

Conclusie

Zoals je leest zijn er dus heel veel haarproducten voor mannen en dan heb ik nog niet eens alle soorten genoemd. Zo komen we ook de termen putty, fiber of mud wel eens tegen in productnamen. Mijn inziens vallen de eerste twee eigenlijk gewoon in de categorie haar wax en mud valt meer onder een haar clay. Wat het ene merk een putty noemt, noemt het andere merk een wax of fiber, maar het komt redelijk op hetzelfde neer. Een putty is wellicht iets minder droog en stug in vergelijking met een wax en zou je daardoor kunnen positioneren tussen een wax en een paste.

Ik hoop in dit artikel in ieder geval wat meer overzicht te brengen, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn die een andere interpretatie hebben van de productcategorieën. Er zijn veel verschillende haarproducten voor mannen en voor ieder type haar is een ander product geschikt. Kijk dus goed naar een product of het wel bij jouw haartype past zodat je de juiste keuze kan maken. Ons lookbook kan daarbij eventueel helpen omdat je dan kan zien hoe andere klanten hun kapsel hebben bereikt met bepaalde producten.