Horloge kopen

Een horloge kopen: waar moet je op letten?

Een horloge voor mannen

Een horloge lijkt iets gewoons wat je niet per se definieert, maar niets is minder waar. Het is een belangrijk onderdeel van de gaderobe van de man en maakt een groot verschil voor je look.

Er is een enorme keuze uit horloges op de markt en dat kan nogal verwarrend werken wanneer je op zoek bent naar een nieuw horloge.

Soorten horloges

Ten eerste moet je voor jezelf beslissen wanneer je je nieuwe horloge wilt gaan dragen, want het evenement waarbij je het horloge wilt dragen heeft een beslissende invloed op het soort horloge dat je moet aanschaffen. Wanneer je weet waarvoor je je klokje gaat gebruiken, dan kan je kijken naar de beschikbare horloges en diens belangrijkste kenmerken.

Analoog of digitaal horloge?

De analoge horloges zijn de meest traditionele horloges. Ze hebben in ieder geval een urenwijzer en een minutenwijzer. Daarnaast zijn er vaak nummers of symbooltjes die de 12, 3, 6 en 9 aangeven. Een analoog horloge is vooral een formeel horloge die erg geschikt is om om te doen naar het werk, dates of welke formele gelegenheid dan ook.

Digitale horloges daarentegen hebben een LCD of LED schermpje die de tijd in cijfers aangeven. Dit soort horloges zijn vrij casual vergeleken met analoge horloges. Wellicht niet de meest geschikte look voor formele gelegenheden. Digitale horloges hebben vaak ook een iets sportievere uitstraling dan analoge horloges en zijn wat robuuster.

Er is ook nog een derde type. Een soort hybride tussen analoge en digitale horloges. Ze zijn erg praktisch en kunnen zowel naar werk als andere semi-formele evenementen worden gedragen. Het is af te raden om ze naar zeer formele gelegenheden te dragen zoals bruiloften of belangrijke vergaderingen.

Batterij of Quartz horloge?

Digitale horloges hebben vaak een speciale horlogebatterij, waar quartz horloges meestal analoog zijn en werken op basis van een trillend, geëlektrificeerd kwartskristal.

Mechanische horloges zijn niet voor niets wat duurder dan de meeste digitale horloges. Vaak is het handwerk om de delicate en zeer gespecialiseerde onderdelen in een horloge te plaatsen en dat brengt een prijs met zich mee. Naar verloop van tijd wordt een mechanisch horloge echter iets onnauwkeuriger en zal regelmatig opgewonden moeten worden.

Horloge frame/kast

De kast of het frame van het horloge kan welke vorm zijn die je meer wilt. Meestal is het echter rond, rechthoekig, vierkant of zelfs meerhoekig. Ook de afwerking kan onderling erg verschillen. Het horloge kan glimmend zijn, een matte afwerking hebben, een patroon of zelfs kristallen of edelstenen bevatten. Het is af te raden om een horloge aan te schaffen met ingelegde edelstenen, want deze kunnen niet bij elk formele gelegenheid worden gedragen en ook niet naar elke casual gelegenheid.

Formele analoge horloges kunnen gemaakt zijn van staal, titanium, goud, zilver of platinum. Een horloge met waardevolle metalen als platinum, goud of zilver kan een kostbare onderneming zijn. Maar er zijn goedkopere opties waar deze waardevolle metalen afgewisseld worden met goedkopere legeringen. Door naar het aantal karaat te kijken kun je zien hoeveel procent het horloge bestaat uit waardevolle metalen. Bijvoorbeeld 18k betekent dat het horloge 75% puur goud bevat, 14k verwijst naar 58% enzovoort.

Horloge glas

Het horloge glas is natuurlijk een belangrijk onderdeel die wel tegen een stootje moet kunnen. Meestal is het horloge ‘glas’ gemaakt van een zeer weerbarstig en sterk plexiglas, traditioneel glas of synthetisch saffierglas. Hoewel plexiglas erg sterk is, is het wel erg gevoelig voor krassen. Normaal glas krast minder snel, maar de kans op breken is groter dan bij plexiglas.

Horlogeband

Analoge horloges hebben vaak een lerenband of zijn gemaakt van hetzelfde metaal als waar de rest van het horloge uit bestaat. Digitale horloges en dan vooral de sportieve exemplaren en gadgetvarianten hebben vaak plastic banden.

Casual horloges

Sportieve horloges zijn meestal duurzaam en gemaakt van hoge kwaliteit plastic die tegen water en krassen kunnen. Sportieve horloges hebben vaak ook allerlei extra’s, zoals een hoogtemeter, kompas en dergelijke. Doordat ze waterafstotend zijn, zijn ze zeer geschikt voor zwemmers en duikers. In principe kan je alles vinden van bloeddrukmeters tot GPS technologie op een sportief horloge, dus ze kunnen zeer bruikbaar zijn voor de hobbysporter en de echte professionals.

Goede merken zijn bijvoorbeeld Nike en Timex. Beide bedrijven leveren veel verschillende versie met allerlei functies voor een acceptabele prijs. Ook Casio is uiteraard een bekend en betaalbaar merk. De merken Polar en Suunto leveren hoogwaardige en sportieve horloges met veel functies, maar kosten wel snel een paar honderd euro.

Als laatste zijn er ook nog de smartwatches. Een opkomende markt en vandaar dat de exemplaren soms nog vrij prijzig kunnen zijn. Ongetwijfeld gaan we in de loop der jaren nog veel meer zien en horen over smartwatches.

Gadget horloges met zeer veel functies zijn ongetwijfeld een leuk conversatieonderwerp, maar waarschijnlijk gebruik je nog niet eens de helft van de functies.

Digitale horloges

Formele horloges

Formele horloges kunnen ook goed opvallen, maar dan niet zozeer door de vele functies. Vooral het uiterlijk van het horloge kan erg opvallen. Formele horloges zijn er in allerlei maten, maar vooral de grote, ook wel over-sized genoemd, horloges zijn de laatste jaren erg populair.

Klassieke horloges

Er zijn uiteraard zeer veel merken in allerlei prijsklassen. Wanneer je onbeperkt budget hebt dan kan je iets leuks gaan uitzoeken in het rijtje van Rolex, Breitling, Raymond Weil en vele andere luxe merken. De bekende modehuizen zoals Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Diesel en andere hebben horloge in zowel het hogere als het middensegment. Wanneer je toch graag op je budget wilt letten kijk dan naar merken als Seiko, Fossil, Festina en Pulsar, om er maar een paar te noemen.

Betaalbare-analoge-horloges

Houten horloges

Wil je een uniek horloge, dan kan een houten horloge een mooie uitkomst bieden. Een niet alledaags en mooi materiaal voor een horloge. Voor vrij betaalbare prijzen zijn deze houten horloges al te verkrijgen. Met de verschillende kleuren van hout is het wel belangrijk om goed op te letten welk van de houtkleurige tint het beste bij jouw past. Zwarte exemplaren zijn eventueel ook verkrijgbaar. Enkele bekende merken die houten horloge aanbieden zijn WoodWatch, Burnwoods en WeWood.

Horloge kopen

 

Welke stijl past bij je horloge?

Wanneer je een horloge koopt, zorg er dan wel voor dat hij goed om je pols past. Niet te los, want dan heeft je horloge veel bewegingsvrijheid wat het comfort niet ten goede komt. Uiteraard ook niet te strak, want je wilt ook geen afdruk op je pols hebben.

Een zilver horloge gaat heel goed samen met kleding in de tinten zwart, grijs, zilver en blauw. Gouden horloges gaan goed samen met warme tinten, zoals beige, geelbruin en andere bruine tinten.

Digitale horloges gaan goed samen met casual en sportieve kleren.

Tenslotte

Er is natuurlijk zoveel informatie te vinden over horloges. Over het uiterlijk: materialen, grootte en horlogebanden. Over de werking: chronograaf, digitaal en analoog. En zo zijn er nog veel meer aspecten om te bespreken, maar dan zou dit blog eindeloos doorgaan. Vandaar dat we alleen enkele belangrijke aspecten hebben besproken.

Maak dus een weloverwogen keuze en kies niet impulsief een exemplaar, want het moet wel bij je persoonlijkheid, stijl en garderobe passen. Kijk dus eerst goed naar je gaderobe en bedenk wat voor stijl je hebt, alvorens je op pad gaat voor je nieuwe horloge. En vraag je goed af wanneer je het horloge om gaat doen. Vooral naar het werk of juist bij het sporten? Succes!

Veel kijkplezier!

Vind je het leuk om de stylingtips van moquer te volgen en/of maak je gebruik van producten van Moquer? Volg ons dan op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij vinden het ook erg leuk om te weten wat je van onze producten vindt, dus laat een productreview achter op de site!