Deodorant zonder aluminium voor mannen

Deodorant is een product dat je als man minimaal eenmaal per dag gebruikt en wellicht wel vaker. Dan is het belangrijk om een goed en gezonde product te gebruiken, want je wilt geen last krijgen van irritatie.

Aluminium is een van de ingrediënten die je soms liever wilt vermijden in een deodorant. In deze blog post bespreek ik nog 4 andere ingrediënten die soms irritatie kunnen veroorzaken.

Wat doet aluminium in een deodorant?

Technisch gezien moet ik eerst een misverstand uit de wereld helpen, want in bijna geen enkele deodorant zit aluminium. Aluminium vind je voornamelijk in anti-transpirant en antiperspirant. Als een product zowel claimt een deodorant als anti-transpirant te zijn, dan bevat het ook vaak aluminium.

Aluminium wordt gebruikt om je poriën af te sluiten, zodat je minder zweet. Een deodorant daarentegen, is niet bedoeld om het zweten te stoppen, maar alleen om een fijne geur te bereiken en nare geurtjes te maskeren. Een anti-transpirant is wel echt bedoeld om het zweten te verminderen.

Daarom vind je aluminium vooral vaak in deodorant en anti-transpirant sprays en veel minder vaak in een deodorant stick voor mannen.

Is een deodorant met aluminium slecht?

Zoals wel vaker gaan er een hoop wilde verhalen rond omtrent deodorants of anti-transpirants met aluminium. Het zou je lichaam verhinderen om belangrijke toxines uit te zweten en het zou kanker kunnen veroorzaken.

Ten eerste is het goed om te weten dat er uiteraard geen pure aluminium wordt toegevoegd aan deodoranten voor mannen of andere cosmetische producten. Het is een mix van verschillende ingrediënten die gecombineerd worden met hele kleine hoeveelheden aluminium.

Maar zoals met alle ingrediënten kan je gevoelig zijn voor aluminium, al is die kans relatief klein. Daarom is een deodorant zonder aluminium of een anti-transpirant zonder aluminium populair. Geen enkele man wil natuurlijk een jeukende of gevoelige huid onder zijn oksels hebben, dus er zijn een aantal ingrediënten in deodorant om op te letten.

Er zijn een aantal websites die goed zijn om in de gaten te houden als je graag de echte waarheid wilt weten over ingrediënten in cosmetische producten. Een goed voorbeeld daarvan is de ingredient dictionary van Paula’s Choice.

Alternatieve ingrediënten voor aluminium

Mocht je nou geïnteresseerd zijn in een deodorant zonder aluminium, dan ben je wellicht benieuwd naar alternatieve ingrediënten die eenzelfde effect bereiken.

Je hoeft niet eens gevoelig te zijn voor aluminium in deodorants of antiperspirants, maar wellicht wil je niet dat producten voorkomen dat je lichaam gaat zweten, want uiteraard heeft elke lichaamsfunctie een reden.

In bepaalde gevallen ga je ook elders op je lichaam meer zweten als je je poriën in je oksels afsluit voor zweten. Dan ga je bijvoorbeeld meer zweten op je rug, want je lichaam probeert toch je temperatuur te regelen, want dat is uiteindelijk de reden dat je zweet.

Baking soda (bakpoeder)

Baking soda is een van de meest gebruikte alternatieven in deodorants zonder aluminium. Het voorkomt niet zozeer dat je gaat zweten, maar het absorbeert vocht en nare geurtjes waardoor je toch een soortgelijk effect bereikt.

Daarnaast heeft deodorant met baking soda antibacteriële eigenschappen en dat helpt extra goed om nare geurtjes te voorkomen. Maar ook deodorants met baking soda zijn niet voor iedereen, want je kan er gevoelig voor zijn en dan krijg je een rode okselhuid en kan je beter een ander product proberen.

In een deodorant zonder aluminium dat baking soda gebruikt als alternatief vindt je vaak sodium bicarbonate terug in de ingrediëntenlijst.

Tapiocazetmeel en poeders

Een ander veelgebruikt alternatief in deodorant zonder aluminium voor mannen is zetmeel. Dat is vaak van de tapioca of ook wel cassaveplant, maar in bepaalde gevallen wordt er ook pijlstaartwortelpoeder gebruikt.

Deze ingrediënten hebben eenzelfde werking als baking soda, want het zijn poeders en dus goed in het absorberen van vocht en het drooghouden van je huid. Maar ook in dit geval zijn de ingrediënten niet bedoeld om het zweten te stoppen, dat doen alleen anti-transpirants en antiperspirants.

Als je wilt kijken of de formule van een aluminiumvrije deodorant deze zetmelen of poeders bevat, dan moet je in de ingrediëntenlijst kijken naar woorden als starch en powder, bijvoorbeeld tapioca starch of arrow root powder.

Kokosolie en andere oliën

Een laatste alternatief wat ik wil benoemen dat je regelmatig terugziet in deodorant zonder aluminium is olie. Voorbeelden zijn toverhazelaar, kokos- en jojoba olie. Deze oliën hebben een hydraterend effect, maar werken ook antibacterieel en ontstekingsremmend.

Vaak zie je dat er een combinatie van alternatieve ingrediënten worden gebruikt in deodorant zonder aluminium. Het is belangrijk om te onthouden dan aluminiumvrije deodoranten niet zijn bedoeld om het zweten te verminderen, maar vooral zijn bedoeld om nare geurtjes te verminderen en zweet te absorberen.

Beste deodorant zonder aluminium voor heren

In de Moquer shop hebben we een grote selectie van aluminiumvrije deodorant voor mannen. Eigenlijk alle producten zijn deodorants en geen anti-transpirant of antiperspirant in onze shop.

Daarom zijn de meeste producten deodorant sticks voor mannen met gezonde en natuurlijke ingrediënten. Momenteel bieden wij geen deodorant sprays aan, omdat sticks natuurlijker zijn en over het algemeen zorgen voor minder gevoeligheid.

Selectie aluminiumvrije deodorant sticks voor mannen:

Conclusie

Een deodorant zonder aluminium is populair, maar de wilde verhalen die online de ronde doen over cosmetische producten met aluminium zijn vaak ongegrond. Doe dus altijd goed je eigen onderzoek naar ingrediënten en gebruik betrouwbare bronnen, zoals de eerder genoemde Paula's Choice Ingredient Dictionary of gelijkwaardige websites.

Wil jij toch liever geen aluminium in jouw deodorant of wil je liever niet je poriën afsluiten, dan zijn er heel veel natuurlijke alternatieven om te gebruiken. Meestal vindt je baking soda, tapioca zetmeel of bepaalde oliën en boters in deze alternatieve deodoranten zonder aluminium.

In de Moquer shop vindt je een zeer goede selectie met deodorant sticks voor mannen om jouw huid optimaal te verzorgen.

En dan nog even dit…

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van huidverzorging, haarstyling en meer!