co wash mannen

Wellicht heb je wel eens gehoord van de term co wash. Het is iets dat sinds niet al te lange tijd aan populariteit heeft gewonnen en dat is op zich niet zo heel vreemd.

Wat is een co wash?

De naam verraadt het al een beetje maar co wash betekent dat je je haar wast met een conditioner in plaats van een shampoo. Dat werkt niet altijd, maar in sommige gevallen zou je er inderdaad voor kunnen kiezen om een conditioner te gebruiken zonder een shampoo.

Het is geen geheim dat een shampoo je haar reinigt, maar soms ook wat droger kan laten aanvoelen. Als jij dus regelmatig je haar wast met shampoo, kan het droog of futloos worden. Het alternatief kan zijn om af en toe je haar te wassen met een conditioner en vandaar de naam co wash.

Wat is co wash cg?

In zijn volledigheid betekent dit: conditioner only wash curly girl. Maar dit geldt net zo goed voor mannen met krullend haar. De co wash methode is vooral erg populair onder mannen en vrouwen met krullend haar, want dit haartype heeft het snelst last van droogheid en pluizigheid.

Ook voor mannen en vrouwen met golvend haar en zelfs stijl haar kan de co wash methode af en toe uitkomst bieden. Ik heb zelf dik en stijl haar en maak ook wel eens gebruik van de co wash methode. Altijd maar een shampoo is niet per se nodig.

Wanneer beter niet de co wash methode gebruiken?

Over het algemeen is het helemaal geen gekke gedachte om af en toe je shampoo te vervangen door een conditioner, of gewoon alleen een conditioner gebruiken. Het is maar hoe je het wilt zien.

Het is echter niet aan te raden om dat te doen wanneer je daadwerkelijk iets uit je haar wilt wassen. Ben je lekker wezen sporten of heb je nog haarproducten in je haar, dan zou ik geen co wash doen, maar gewoon een milde shampoo gebruiken als je last hebt van droog haar.

Een conditioner is over het algemeen geen reinigend product, maar een hydraterend product. Het helpt dus niet om vuil of viezigheid uit je haar te wassen. Het beste verruil je je shampoo zo’n 1 keer per week voor een conditioner om een co-wash te doen.

Gebruik ook geen leave-in conditioner voor je co wash, want daar wordt je haar te vettig van. Gebruik een conditioner die je weer uit je haar moet wassen.

Vet haar en co wash

Een andere reden om geen of heel weinig co washes te doen, is vet haar. Vet haar ontstaat door te veel natuurlijke olie in je haar. Je hoofdhuid maakt talg aan en dat komt in je haar. Wanneer je haar er te veel van heeft, dan krijg je vettig haar. Sommige haarstyling producten maken je haar ook wat vettiger, zoals oliebasis producten.

In het geval van vettig haar is een co wash dus niet zo heel nuttig voor jou.

Hoe doe je een goede co wash?

Wanneer je van plan bent om een co wash te doen, dan kan je het beste gebruik maken van een conditioner die eventueel ook wat reinigende ingrediënten heeft, zodat je haar niet te vet wordt. Ook is het aan te raden om een shampoo borstel te gebruiken om tegelijkertijd je hoofdhuid te masseren.

Op die manier krijg je meer vuiltjes uit je haar en zal je haar minder snel vettig worden. Daarom is slim om een co wash wellicht één keer per week toe te passen. De andere 2-3 keer gebruik je dan gewoon een shampoo (zonder sulfaten).

Het beste doe je een co wash wanneer je je haar wilt wassen, maar je niet hebt gesport of haarproducten uit je haar wilt wassen. Het is meer een soort opfrissing voor je haar in dat geval.

Voordelen van een co wash

Het belangrijkste voordeel van een co wash is dat je voorkomt dat alle natuurlijke oliën uit je haar worden gewassen als je een shampoo gebruikt en dan vooral goedkopere shampoos met veel sulfaten. Je haar blijft dan beter gehydrateerd en dat werkt erg goed voor mannen en vrouwen met golvend en krullend haar.

Daarnaast bevat een conditioner voedende ingrediënten en wordt je haar met deze extracten en ingrediënten verzorgd ten tijde van je co wash. Zo kan je je haar goed gezond en fris houden.

Goede conditioners voor een co wash

Zelfs als je wel een shampoo wilt gebruiken na je co wash, dan heeft het nog steeds voordelen. Je gebruikt dan eerst een conditioner en pas daarna een shampoo. Normaal gebruik je juist eerst een shampoo en dan een conditioner, maar door het om te draaien worden er minder oliën uit je haar verwijderd door de shampoo.

Een laatste voordeel is als je graag oliebasis producten gebruikt. Er zijn oliebasis pommade fabrikanten die aanraden om eerst je haar te wassen met conditioner en pas daarna met een shampoo om deze producten uit je haar te wassen. Dat is dus een co wash gevolgd door een shampoo.

Conclusie

Een co wash is je haar wassen met een conditioner in plaats van een shampoo. Dat is erg populair geworden in de Verenigde Staten en overgewaaid naar Europa. Daarom is ook de term co wash cg populair geworden, want het zijn vooral vrouwen en ook mannen met krullend haar die nadelen ervaren van frequent gebruik van een shampoo. CG staat voor curly girl.

Het kan dus een goed idee zijn om je shampoo zo’n eenmaal per week te vervangen door een conditioner of om eerst een co wash te doen en daarna een shampoo te gebruiken. Het draait allemaal om het gehydrateerd houden van je haar, maar wel de juiste reiniging te krijgen.

Let dus goed op je haar en bekijk of je haar een co wash nodig heeft. Wanneer je vettig haar hebt, dan is een co wash meestal niet interessant voor jou.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden op het gebied van haarverzorging, haarstyling, huidverzorging en meer!