Castorolie

Er zijn allerlei soorten oliën die gebruikt worden om huid en haar te verzorgen. In dit blog gaan we dieper in op de eigenschappen van castorolie, de voordelen, de nadelen en hoe het nu werkt voor jouw huid en haar.

Castorolie is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in verzorgings- en cosmeticaproducten. Het is olie die gemaakt wordt van de bonen en zaden van de castorplant. Die worden eerst verhit en dan geperst. Deze olie wordt niet alleen voor cosmetica gebruikt, maar ook voor het gebruik van nylon, coating van oppervlakten, textiel en zelfs biobrandstof[1].

India is het land dat de meeste castorolie ter wereld produceert, maar het werd zelfs al gevonden in Egyptische graven van meer dan 4000 jaar oud[2]. In het oude Egypte gebruikten vrouwen deze olie al voor de verzorging van hun haar, in combinatie met andere kruiden en ingrediënten[3].

Je kunt castorolie niet eten[4].

Eigenschappen van castorolie

Castorolie is een vettige olie met veel vitamine E. Dit maakt het een interessante olie, omdat vitamine E een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je lichaamsweefsels.

Je kunt dan denken aan je huidweefsel en zelfs je haarweefsel.

Genoeg reden om castorolie eens wat dieper te onderzoeken.

Castorolie en haar

Het interessante aan castorolie is dat dit een hogere temperatuur kan verdragen voordat de moleculaire opbouw reageert(bron 2). Hierdoor is castorolie handig voor haarproducten als je bijvoorbeeld je haar nog gaat föhnen, want het biedt bescherming.

Je moet wel opletten met castorolie, want het kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van haarvilt. Je haar draait eigenlijk direct in de knoop[5]. 100% castorolie is daarom ook niet aan te bevelen om je haar mee te behandelen.

Maar het is wel een middel dat haargroei bevordert en dat goed is voor het hydrateren van het haar. Deze olie bevordert ook de glans van je haar[6].

Daarnaast heeft het eigenschappen waardoor het ook als zeep gebruikt kan worden, zo is het ook antibacterieel[7]. Vanwege deze antibacteriële eigenschappen kan je het ook goed gebruiken als je last hebt van roos. Roos is namelijk vaak het gevolg van een onbalans van je bacteriële en schimmel flora op je hoofdhuid.

Daarbij hydrateert de castorolie het haar, doordat het vocht als het ware in het haar opsluit. Hierdoor kan het ook gebruikt worden om gespleten punten tegen te gaan.

Tevens kan castorolie gebruikt worden voor het stimuleren van haargroei. In het onderzoek dat dit aantoont is castorolie gebruikt als onderdeel van een groter mengsel. Dus gebruik het in combinatie met andere ingrediënten.

Een goede shampoo met castorolie is de V76 by Vaughn Energizing Shampoo. Dit is een lichte, dagelijks te gebruiken shampoo voor mannen. Dit revitaliserende product wast je haar zonder het te ontdoen van de natuurlijk oliën in je haar. Zo blijft je haar schoon en gezond met glans (door de castorolie ?).

Klik hier voor meer informatie over deze shampoo.

Castorolie en haarstyling

Castorolie en ingrediënten die worden gemaakt van delen van castorolie kunnen ook gebruikt worden voor de styling van je haar. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat polyutheraan, gemaakt van castorolie, ervoor zorgt dat haarproducten een goede hold hebben en het blijft langer houdbaar.[8]

Bumble and Bumble Sumotech is een stylingsproduct dat gebruikmaakt van castorolie elementen. Ervaringen laten ook zien dat het een goede medium hold geeft en voor meer structuur in het haar zorgt.

Rob had het volgende te zeggen over dit stylingsproduct:

“Heb de Sumotech gekocht voor de de momenten dat ik meer structuur wil. Werkt voor mij perfect samen met een sea salt spray om een beach look te maken. Hold is precies goed en zorgt voor structuur.”

Klik hier voor meer informatie over de Bumble and Bumble Sumotech. 

Daarnaast kan castorolie natuurlijk ook gebruikt worden voor gezichtshaar. Het zit daarom ook vaak in baardolie of baardbalsem om je baarharen te verzachten en sneller te laten groeien. Handig als je juist een lange baard wilt hebben.

De O'Douds Baardbalsem is bijvoorbeeld een baardbalsem met castorolie. Dit is een ideaal product voor mannen die meer nodig hebben om hun baard te temmen dan alleen een baardolie. Deze baardbalsem is makkelijk aan te brengen en geeft veel controle. Het is gezond voor je baard en de balsem is niet onnodig vettig of plakkerig.

O'Douds Beard Balm zorgt voor een medium hold en een medium glans. Harde baardharen worden weer wat zachter en lastige haartjes zijn onder controle te brengen. De formule bevat geen parabenen of sulfaten en heeft een aangename geur van dennenbos.

Klik hier voor meer informatie over deze baardbalsem. 

Castorolie en huidverzorging

Vanwege de antibacteriële werking en het “opsluiten” van vocht kan castorolie ook gebruikt worden voor huidverzorging. Het helpt ook de huid om gehydrateerd te blijven en helpt tegen bacteriële infecties.

Hierdoor kan het zelfs helpen tegen acne en om wonden en sneetjes te verzorgen.

Het wordt vaak gebruikt tegen droge handen en benen, als middel om minder last te hebben van stretchlittekens.

Maar het is wel opletten, want je kunt in sommige gevallen last krijgen van een allergische reactie. Er zijn verslagen dat het in make-upreinigers en lippenstift tot contact dermatitis heeft geleid[9].

Daarnaast is castorolie ook onderzocht voor het regenereren van huidweefsel en uit dit onderzoek blijkt dat castorolie hierin een rol kan spelen[10]. Als je een beschadigde huid hebt, zoals door acne littekentjes of met andere problemen, kan castorolie dus een rol spelen bij het herstellen van je huid.

Heb je last van een droge huid? Dan kan een crème met castorolie ook heel handig zijn om hier wat tegen te doen. Kokosolie is daarnaast ook een goed idee[11].

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogs, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste haarstyling en haarverzorging.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/0471238961.0301192014012107.a01.pub2

[2] https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9780203748848-31/products-castor-oil-henri-jean-caupin

[3] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=Physicochemical+Characterization+and+Evaluation+of+Castor+Oil+%28R.+communis%29+for+Hair+Biocosmetics+&btnG= (pag. 111)

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960852405002026

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596646/

[6] https://europepmc.org/article/med/14528387

[7] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=Physicochemical+Characterization+and+Evaluation+of+Castor+Oil+%28R.+communis%29+for+Hair+Biocosmetics+&btnG=

[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300944019315541

[9] https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=Physicochemical+Characterization+and+Evaluation+of+Castor+Oil+%28R.+communis%29+for+Hair+Biocosmetics+&btnG= (pag. 112)

[10] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00914037.2020.1740986

[11] https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/1402/2/022093/meta