anti aging mannen

Een jong uitziende huid kan je allerlei voordelen geven. Het geeft je vaak een beter gevoel en mensen om je heen gebruiken het als een indicatie voor je gezondheid[1]. Als je vaak hoort dat je boos kijkt terwijl jij je normaal voelt of de vraag krijgt of je goed slaapt terwijl je goed slaapt, dan kan dat een indicatie zijn om toch iets aan je huid te doen in de vorm van anti-aging producten voor mannen.

De huid van mannen en vrouwen is wel verschillend en dit verklaart ook waarom huidveroudering bij mannen en vrouwen er verschillend uitziet. Zo is de dermis, de huidlaag onder de bovenste huidlaag, bij mannen dikker dan bij vrouwen. De epidermis, de bovenste huidlaag, is weer veel dikker bij vrouwen dan bij mannen. Mannenhuid is in het algemeen 40% dikker dan vrouwenhuid. Het hormoon androgeen speelt bij vrouwen ook een grotere rol bij de huidveroudering dan bij mannen[2].

Dat de huid ouder wordt weten we allemaal. Er zijn zowel externe als interne factoren die hieraan bijdragen. Wat je eet is bijvoorbeeld belangrijk voor de bouwstenen van je lichaam waaronder je huid. Aan de andere kant staat je huid ook bloot aan de elementen omdat je huid het beschermlaagje is tussen jou en de rest van de wereld. UV-licht is bijvoorbeeld de bekendste oud-maker, maar ook giftige stoffen en luchtvervuiling dragen hieraan bij.

Er zijn meerdere manieren waarop je huid kan verouderen. Het kan de elasticiteit verliezen, dit is onder andere te herkennen aan dat het wat “zakt”. Aan de andere kant kan je rimpels krijgen. Soms wordt de huid ook dikker en ruwer, met name wanneer de huid door de zon is beschadigd.

Er zijn twee stoffen die belangrijk zijn voor een jong uitziende huid, namelijk collageen en hyaluronzuur. Deze twee stoffen maak je naarmate je ouder wordt minder goed aan waardoor de huid zichzelf minder goed in stand kan houden zoals hij ooit was. Collageen vermindert jaarlijks waarschijnlijk met 1%.

Wat kun je nu doen om dit proces zoveel mogelijk te vertragen en wellicht zelfs om te keren?

Verzorg dagelijks je huid

Het is belangrijk om dagelijks je huid te reinigen en te hydrateren om de kwaliteit van je huid zoveel mogelijk in stand te houden. Er zijn inmiddels ook dagcrèmes en oogcrèmes waaraan hyaluronzuur is toegevoegd. Uit onderzoek bij vrouwen blijkt dat bestaande rimpels 40% minder diep worden door 2 keer per dag een crème of moisturizer met hyaluronzuur aan te brengen. Daarbij wordt de elasticiteit hierdoor ook met 55% verbeterd[3]. Het 2 keer per dag aanbrengen per dag heeft te maken met de halveringstijd van hyaluronzuur.

Daarnaast is het voorkomen van huidontstekingen ook belangrijk door bijvoorbeeld zonnebrandcrème aan te brengen. Dit voorkomt schade door UV-licht. Groene thee bevat polyfenolen die jouw huid beschermen tegen blootstelling aan UV licht.

Zo zijn er ook dagcrèmes of moisturizers die bescherming bieden tegen de zon. Die zijn ideaal te gebruiken in de zomer wanneer je naar buiten gaat. Je huid wordt dan goed gehydrateerd en tegelijkertijd beschermd. Anti-aging is ook vooral een kwestie van hydrateren en beschermen.

Dagcrèmes met SPF

Vitamines in anti-aging crèmes

Veel vochtinbrengende creams die bedoeld zijn voor de rijpere mannenhuid bevatten ook gezonde vitamines. Vitamine C, B3 en E worden vaak toegevoegd aan crèmes en moisturizers omdat deze de huid kunnen penetreren. Wanneer de crème voor 5 tot 15 procent uit vitamine C bestaat helpt dit met de anti aging omdat het de aanmaak van bepaalde collagenen stimuleert. Hetzelfde geldt voor vitamine A derivaten.

Vitamine B3 is een stofje dat het cel metabolisme en de aanmaak van nieuwe cellen regelt. Wanneer de creme voor 5% uit b3 bestaat helpt dit als anti-aging werking. Ook oogcrèmes bevatten deze gezonde ingrediënten zodat kraaienpootjes en donkere kringen onder je ogen verminderd worden.

Het Amerikaanse merk Brickell Men's Products heeft een aantal mooie huidverzorgingsroutines die goed werken om jouw huid te hydraeren en te verzorgen.

Huidveroudering en voeding

Je voeding speelt ook een belangrijke rol om je huid anti-aging te verzorgen. Ongezonde voeding zorgt uiteraard voor een ongezonde huid. Onderzoekers geven aan dat supplementen of voeding die vrije radicalen neutraliseren het beste zijn om de huid te beschermen.

Vrije radicalen zijn als het ware halve moleculen die zich willen binden en dit helpt de huid meestal niet. Vitamine C is een van de bekendste antioxidanten die een vrije radicaal kan neutraliseren. Daarnaast zijn vitamine A en E ook bekend om deze kwaliteiten. Daarnaast kan koper en selenium ook helpen om je huid mooi te houden. Koper is bijvoorbeeld belangrijk voor je pigment.

Vitaminen en polyfenolen worden beide gebruikt om vrije radicalen te neutraliseren. Niet alleen je huid zal dit leuk vinden, ook alle andere organen in je lichaam worden hier blij van.

Exfoliëren van de huid en anti-aging

Het exfoliëren van de huid is het verwijderen van dode huidcellen. Dit kan ook gedaan worden met een peeling of scrub. Tijdens zo’n peeling worden ook andere ingrediënten aangebracht die door de verwijdering van dode huidcellen diep in de huid doordringen. Dit kunnen dezelfde ingrediënten zijn als in de dagcrèmes of moisturizers.

Het exfoliëren van de huid is vaak iets wat hooguit een paar keer per week nodig is.

Peelen van de huid

Bij het peelen van de huid en helemaal bij chemische peelings worden de bovenste laag of lagen van je huid verwijderd. Na een aantal weken hebben die lagen zich dan weer hersteld. Minder diepe peelings zorgen ervoor dat de activiteit van de bovenste laag verhoogd wordt.

Een diepere peeling zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag zich helemaal opnieuw moet ontwikkelen. Dit kan een mooi resultaat hebben waarin alles zich goed hersteld, maar je loopt dan ook risico op huidverdikking, hyperpigmentatie en infecties. Er zijn veel klinieken die verschillende soorten peelings aanbieden, dus laat je altijd goed adviseren.

Gezichtsscrubs voor mannen in de Moquer shop

Conclusie

Je kan er uiteraard niets aan doen dat je oude wordt, maar je kan wel een goede anti-aging routine aanmeten en op je voeding letten. Gezond eten en goed bewegen is uiteraard belangrijk. Dat is niet alleen goed voor je rijpere huid, maar ook voor je algehele gezondheid.

De rijpere huid is vaak droger en mist elasticiteit door een afname van collageen. Goede anti-aging producten kunnen daarbij helpen vanwege vitamines en bijvoorbeeld hyaluronzuur dat toegevoegd is aan deze producten. Hydratatie en bescherming is erg belangrijk. Bescherm je huid ook tegen de zon om rimpels te voorkomen.

In de Moquer shop zijn er heel veel goede anti-aging huidverzorgingsproducten te vinden om daar bij te helpen.

En dan nog even dit...

Vergeet je uiteraard niet in te schrijven voor onze wekelijkste update met nieuwe blogartikelen, kortingen en meer! Op onze Facebook en Instagram kan je ook heel veel tips and tricks vinden voor de beste huidverzorging, maar ook alles voor je haar of baard!