Natural Deodorants for Men

Deodorants voor mannen: 5 belangrijke ingrediënten

This blog post is also available in: Engels

Een goede lichaamsverzorging is belangrijk voor elke man, maar niet elke man zal het volledige scala aan artikelen gebruiken, zoals douchegels, body scrubs en bodylotions.

Wat wel praktisch iedere man gebruikt is een deodorant, maar waar moet je nou op letten bij het uitzoeken van een goede deodorant voor mannen.

Een deo breng je aan op best wel een gevoelige plek, namelijk je oksels, en dan is het belangrijk om een product te kiezen dat goed aansluit bij jouw huidtype. Best veel mannen zijn gevoelig voor bepaalde ingrediënten die je vindt in veel deodorants met een rode en geïrriteerde huid tot gevolg.

In bijna alle gevallen vermelden wij de ingrediëntenlijst op productpagina’s van deodorants voor mannen en andere producten, dus je kan precies zien of er een ingrediënt inzit waar jij gevoelig voor bent.

Welke 5 ingrediënten in deodorants kunnen irritatie veroorzaken?

1. Aluminium:

Aluminium zit in veel deodorant sprays en ook in sommige deodorant sticks. Het ingrediënt staat meestal als aluminiumchloride in de ingrediëntenlijst. Aluminiumzouten sluiten de poriën een klein beetje af en absorberen vocht.

Op die manier heb je dus minder natte oksels, maar dit ingrediënt in deodorant voor mannen veroorzaakt regelmatig irritatie.

Populairste deodorants voor mannen zonder aluminium

Baxter of California Natural Deodorant Jack Black Cool CTRL Natural Deodorant Shear Revival Ora All Natural Deodorant

2. Parabenen:

Tegenwoordig horen we steeds meer over parabenen en steeds minder merken stoppen nog parabenen in hun deodorant. Parabenen zijn eigenlijk conserveringsmiddelen voor cosmetische producten.

Je hebt meerdere soorten parabenen, dus bekijk de ingrediëntenlijst van je deodorant goed als je wilt weten of er parabenen in zitten. Voorbeelden zijn methylparaben, ethylparaben en propylparaben. Er zijn veel broodjeaapverhalen over parabenen, want parabenen zijn niet schadelijk of kankerverwekkend.

Alleen als je er gevoelig voor bent, dan is het zaak om te kijken naar deodorants voor mannen zonder parabenen.

Populairste deodorants voor mannen zonder parabenen

Baxter of California Natural Deodorant Jack Black Pit Boss Deodorant Shear Revival Ora All Natural Deodorant

3. Baking soda:

Baking soda oftewel bakpoeder is een ingrediënt dat we steeds vaker zien in natuurlijke deodorants voor mannen. Sommige mensen gebruiken het ook als een DIY (Do It Yourself) deodorant, maar het is niet voor iedereen geschikt.

Het is een natuurlijk ingrediënt om luchtjes en vocht te absorberen, maar baking soda is een alkaline substantie en verandert de pH waarde (zuurtegraad) wanneer het in aanraking komt met je huid. Sommige mannen krijgen daarom last van rode en geïrriteerde oksels bij gebruik van deodorants met baking soda.

Dit ingrediënt vindt je vaak als sodium bicarbonate terug in de ingrediëntenlijst. Wanneer je er niet gevoelig voor bent, dan is het een mooi natuurlijk alternatief voor aluminium, maar als je er wel gevoelig voor bent, dan gaat het jeuken en is het beter om een andere deodorant te proberen.

Populairste deodorants voor mannen zonder baking soda:

Baxter of California Natural Deodorant Brickell Men's Fresh Mint Deodorant Jack Black Pit Boss Deodorant

4. Alcohol:

In veel cosmetische producten zit alcohol vanwege zijn antibacteriële eigenschap. Ook veel deodorants voor mannen bevatten alcohol vanwege deze reden. Sommige alcoholen kunnen je huid droog en geïrriteerd laten aanvoelen omdat ze je huid uitdrogen, maar niet elke alcohol is hetzelfde. Er zijn namelijk ook alcoholen die geen irritatie veroorzaken en juist goed zijn voor een droge of gevoelige huid.

Dit zijn vette alcoholen. Het is dus belangrijk om onderscheid te maken wanneer je kijkt naar de ingrediëntenlijst op een deodorant.

Slechte alcoholen kunnen als volgt op de ingrediëntenlijst staan: alcohol, ethanol, propanol, denatured alcohol, alcohol denat., ethyl alcohol, methanol, isopropyl alcohol, sd alcohol en benzyl alcohol.

Voorbeelden van goede alcoholen zijn: cetyl alcohol, stearyl, isostearyl alcohol, C12-16, cetearyl alcohol, lauryl alcohol, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, glyceryl stearate, glycol en myristyl alcohol.

Populairste deodorants voor mannen zonder slechte alcoholen

Baxter of California Natural Deodorant Brickell Men's Fresh Mint Deodorant Recipe for Men Alcohol Free Antiperspirant Deodorant

5. Parfum:

Een laatste categorie die ik nog even wil aanstippen is parfum. Een deodorant voor mannen is er uiteraard op gericht om vervelende geurtjes te neutraliseren en er juist voor te zorgen dat je lekker gaat ruiken. Om een deodorant een lekker geurtje mee te geven wordt er regelmatig parfum toegevoegd aan een formule, maar je kan daar gevoelig voor zijn.

Parfum vind je terug als fragrance of parfum op de ingrediëntenlijst van je deodorant of op onze site. Het betreft dan een chemisch stofje dat een geur toevoegt en geen natuurlijk extract.

Populairste deodorants voor mannen zonder toegevoegd parfum

Brickell Men's Fresh Mint Deodorant Jack Black Cool CTRL Natural Deodorant Shear Revival Ora All Natural Deodorant

Conclusie over deodorants voor mannen

Bijna elke man gebruikt wel een deodorant en vaak als je een deodorant gebruikt, dan gebruik je deze minstens één keer per dag en soms wel vaker, bijvoorbeeld na het douchen als je gesport hebt. Het is dan erg fijn om een deodorant te hebben die goed bij jouw past.

Met deze lijst lijkt het misschien alsof er bijna geen enkele deodorant is die je kan gebruiken, maar uiteraard zijn de meeste mannen niet gevoelig voor alle ingrediënten, maar voor geen enkele of slechts een enkel ingrediënt.

Wanneer je een ingrediëntenlijst hebt van je deodorant, dan zijn de eerste vijf ingrediënten vaak goed voor bijna 80% van het product. Ingrediënten die helemaal aan het einde worden vermeld, zitten er vaak voor minder dan 1% in. Dus niet elke ingrediënt zit er evenveel in en dat heeft uiteraard invloed op de potentiële gevoeligheid voor je huid.

Bekijk ons volledige assortiment met deodorant sticks voor mannen op onze website.